Asociatyvinė Dainiaus VYTO nuotr.

Sveikata

Peršalimo ligomis daugiausia serga vaikai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje padidėjo. 47-ąją šių metų savaitę (lapkričio 21–27 d.) bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 61,9 atv./10 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę jis siekė 57,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Ukmergės rajone sergančiųjų taip pat šiek tiek padaugėjo. Praėjusią savaitę 10 tūkst. rajono gyventojų teko 61,08 sergančiojo.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 47-ąją savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje.

Palyginus duomenis su ankstesne – 46-ąja – savaite, sergančių žmonių padaugėjo visose Lietuvos administracinėse teritorijose, išskyrus Klaipėdos ir Tauragės apskritis.

Gripo atvejų kol kas šalyje nebuvo daug – iš viso užregistruoti 36 sergantieji. Iš jų trys asmenys buvo paguldyti į ligoninę. Ukmergės rajone gripo atvejų dar nepasitaikė.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė Vitalija Motiejūnienė, lapkričio 21–27 dienomis rajone ŪVKTI sirgo 221 žmogus. Tarp sergančiųjų buvo 120 vaikų. Jų sergamumas yra tris kartus didesnis nei suaugusiųjų. (Iš viso rajone yra 6 172 vaikai, todėl 10 tūkst. gyventojų teko beveik 195 sergantieji.)

Ankstesnę, 46-ąją metų savaitę, Ukmergėje sirgo 197 žmonės, tarp kurių buvo 103 vaikai. Bendras sergamumo rodiklis siekė 54,45 atv./10 tūkst. gyv.

V. Motiejūnienės teigimu, pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo komplikacijų, yra skiepai. Nors rajono gydymo įstaigose nemokamos vakcinos nuo sezoninio gripo beveik neliko, visuomenės sveikatos specialistė rekomenduoja pasiskiepyti savo lėšomis. Imunitetas pasiskiepijus įgyjamas per dvi savaites. Taip pat patariama vengti masinio susibūrimo vietų ir sąlyčio su sergančiais asmenimis, jei įmanoma, atidėti renginius, dažnai plauti rankas, o susirgus gydytis namuose ir neiti į mokyklą ar darbą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas