A. Makarevičius.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Ekspresionistinių emocijų metraštis

Arvydas PĖŠINA

Kultūros centro dailės galerijoje veikia vilniečio dailininko Andriaus Makarevičiaus tapybos darbų paroda „Matymo virpesiai link jos“. Ekspresionistinėje parodoje dominuoja ramybė, žmonės su kaukėmis, gamta.

Atidarydamas parodą galerijos šeimininkas Egidijus Darulis pasakojo, kad parodos autorius netiesiogiai susijęs su Ukmerge. Sąsajos įdomios – menininkas yra žinomo dailininko Aleksandro Vozbino mokinys. Pastarasis Šiauliuose studijavo su ukmergiškiais dailininkais Birute ir Audriumi Žilėnais, Roma ir Juliumi Zareckais.

Parodos darbuose galima pastebėti ekspresionistinės tapybos bruožų. Ekspresionizmas atsirado, kai menininkams atsibodo daiktų vaizdavimas ir jie pradėjo ieškoti kažko daugiau – emocijų, vidinių išgyvenimų… Atrado, kad galima tapyti ne vien tai, ką mato akis, bet ir jausmus, kuriuos sukelia peizažas ar tapomas moters kūnas. Juk būtent emocijos mus ir skiria nuo gyvulių. Pasak E. Darulio, ekspresionizmas yra emocionalus menas, tačiau lietuviškas ekspresionizmas yra gana savotiškas – niūrus, sodrių, gilių, tamsių spalvų. Kalbėdamas apie parodą E. Darulis paminėjo, kad galbūt autorius džiazuoja formomis, tai jo individualių emocijų dienoraštis, metraštis.

Parodos autorius E. Darulio mintims pritarė, bet ne „100 procentų“. Jo teigimu, tai dienoraštis, kuriame fiksuojami išgyvenimai, smulkmenos. Išgyvenimų detalės vėliau atsiduria paveiksluose.

„Gali būti viso mėnesio išgyvenimai, vėliau įspūdžiai sueina į vieną paveikslą“, – pasakojo A. Makarevičius. Darbuose nematyti žmonių veidų. Dailininkas jų neindividualizuoja, stengiamasi žmones pateikti kaip visuomenę. Paveiksluose perteikiama emocija. „Pati geriausia emocija – ramybė, todėl ir paveiksluose jos yra daugiausiai“, – sako autorius.

Paroda veiks iki gruodžio 7 dienos. Nuo gruodžio 13 dienos žiūrovams medžio raižinius pristatys Klaidas Navickas.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas