R. Civilka su kolegėmis A. Rodzevičiene (kairėje) ir D. Lukminaite.

Sveikata

Padėkota organų donorams ir gydytojams reanimatologams

Lietuvos asociacija „Gyvastis“ organizavo Padėkos renginį, skirtą pirmajai donorystės grandžiai – gyviems organų donorams bei gydytojams reanimatologams, ruošiantiems organų donorus, pagerbti. Gyvieji donorai – tai artimieji, dovanoję inkstą arba dalį kepenų savo vaikams, broliams, seserims, vyrams, žmonoms, vaikaičiams. Tarp dalyvių buvo ir ukmergiškių.

„Gyvasties“ renginyje, kuris vyko Vilniaus senamiestyje, viešbutyje „Radisson Blu Royal Astorija“, pagerbtos šešios organų donorės – 5 mamos, dovanojusios inkstą arba dalį kepenų savo vaikui, ir viena žmona, dovanojusi inkstą vyrui. Joms tradiciškai buvo įteikta Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės padėka bei keraminė kriauklė, kurios viduje vietoje perlo – aukso dulkėmis padengto inksto arba kepenų formos simbolis.

Tarp pagerbtųjų buvo ir ukmergiškių Vidos ir Dariaus Svetlikauskų pora. Vida sunkiai susirgusiam vyrui atidavė savo inkstą ir taip padėjo jam pasveikti.

Dalyvauti padėkos renginyje buvo pakviesti Lietuvos donorinių ligonių gydytojai: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų, Klaipėdos universitetinės, Respublikinės Šiaulių, Panevėžio, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninių gydytojai reanimatologai. Gydytojams įteiktos sveikatos apsaugos ministro, o donorinių ligoninių vadovams – asociacijos „Gyvastis“ padėkos ir suvenyras „Obuolys“. Visiems gydytojams Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM atstovai dovanojo po knygą.

Tarp už donorystės skatinimą apdovanotų gydymo įstaigų buvo ir Ukmergės rajono ligoninė. Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ padėka įteikta ligoninės vyriausiajam gydytojui Rimvydui Civilkai. Kartu su įstaigos vadovu renginyje dalyvavo ir Anesteziologijos-reanimacijos skyriaus vedėja Aušra Rodzevičienė ir šio skyriaus gydytoja anesteziologe Dovilė Lukminaitė. Būtent gydytojams reanimatologams tenka ne tik profesinis krūvis, bet ir psichologinė našta kalbėtis su donorų artimaisiais, kurie ką tik patyrė netektį, ir prašyti, dovanojant mirusio organus, suteikti galimybę gyventi kitiems.

Ukmergės ligoninė – vienintelė iš nedidelių šalies ligoninių, gavusi tokį apdovanojimą. Per trejus metus, skatindami donorystę, ukmergiškiai medikai sėkmingai paruošė jau ne vieną donorą.

Renginio metu pirmą kartą dėkota ir pilotams, skraidinantiems organus sraigtasparniais, bei kelių policijos pareigūnams, lydintiems medikus, vežančius organus persodinimui. Jų dėka organai saugiai ir greitai pergabenami į transplantacijos centrus. Jiems buvo įteiktos Nacionalinio transplantacijos biuro padėkos ir simbolinės dovanėlės – angelo skulptūrėlės.

Renginyje dalyvavo ir transplantacijų dėka gyvenantys žmonės, kurie dėkojo visiems, dovanojusiems jiems gyvenimą.

Po renginio visi dalyviai patraukė į Rotušės aikštę, kur liepsnojo 1 410 žvakučių – tiek, kiek per beveik 47 metus buvo organų donorų.

Pirma inkstų transplantacija Lietuvoje atlikta 1970 m. vasarį. Per beveik 47 metus buvo 1 410 donorų: 304 gyvieji donorai, dovanoję vieną inkstą ar dalį kepenų šeimos nariams, ir 1 106 mirę donorai. Pirma inkstų transplantacija iš gyvo donoro atlikta 1974 metais. Pirma širdies transplantacija 1987 m., kepenų – 2000 m., plaučių ir širdies-plaučių komplekso – 2007 m., inksto-kasos komplekso – 2008 m.

Šiuo metu persodintų organų dėka gyvena apie 1 000 žmonių. Daugiausia jų – apie 850 – su persodintais inkstais, apie 90 – su persodintomis kepenimis, apie 70 – su persodintomis širdimis.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Kiek žinau tai foto Aušra ne kairėje, o viduryje... ?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas