Vepriuose gyvenanti Veronika Žilinskaitė balsavo rajono savivaldybėje. Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Pakartotinio balsavimo pradžia – aktyvi

Rinkėjai, kurie rinkimų dieną negalės atvykti balsuoti į savo rinkimų apylinkę, turi teisę balsuoti iš anksto. Spalio 19–21 dienomis, nuo 8 iki 20 valandos, išankstinis balsavimas vyksta savivaldybės administracijos pastate, taip pat nustatytomis valandomis galima savo balsą atiduoti specialiuose paštuose. Pakartotinis balsavimas namuose vyks spalio 21 ir 22 dienomis.

Ukmergės rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Sigitas Labanauskas „Gimtajai žemei“ sakė, kad pakartotinio balsavimo pradžia aktyvumu ne ką nusileido pirmo rinkimų turo išankstiniam balsavimui. Spalio 5-osios vidurdienį Ukmergės rajono savivaldybėje buvo balsavę 98 rinkėjai, spalio 19-ąją iki 11 valandos – 82 žmonės.

„Antrame rinkimų ture rinkėjai paprastai būna ne tokie aktyvūs. Galime spėti, jog ši taisyklė gali nepasitvirtinti. Ankstesniuose rinkimuose iš anksto Ukmergės savivaldybėje savo balsus pirmame ture atiduodavo apie 500 rinkėjų. Šiuose Seimo rinkimuose spalio 5–6 dienomis sulaukėme 690 balsuojančiųjų iš anksto“, – skaičius minėjo komisijos pirmininkas.

Pasak S. Labanausko, Ukmergėje atėjusiems balsuoti rinkėjams eilėse laukti neprireikė, tačiau per pietų pertrauką, pasibaigus darbo dienai sulaukiama gausesnio srauto gyventojų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad Seimo rinkimų pirmame ture iš anksto balsavo 828 ukmergiškiai. Specialiuose paštuose savo balsus atidavė 1 851 rinkėjas, namuose balsavo 968 rajono gyventojai. Iš viso spalio 5–8 dienomis balsavo 2 981 (9,19 proc.) į rinkėjų sąrašus įrašytas rajono gyventojas. 2012 metų spalio 14 dieną vykusiuose Seimo rinkimuose iš anksto savo balsą atidavė 6,89 proc. ukmergiškių.

S. Labanauskas priminė, jog balsuoti iš anksto rajono savivaldybės pastate gali visi asmenys, kurie rinkimų dieną – sekmadienį, spalio 23-ąją, – negalės atvykti balsuoti į savo rinkimų apylinkę. Balsuojant iš anksto būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, geriausia, – asmens tapatybės kortelę. Pagal pateiktą asmens dokumentą komisijos narys suras rinkėjų sąraše ir atspausdins jam šiems rinkimams sukurtą naują dokumentą – išankstinio balsavimo lakštą. Anksčiau, balsuojant ne rinkimų dieną, rinkimų komisijų nariai (ar pašto darbuotojai) turėdavo ranka užpildyti dokumentus. Tuo tarpu Išankstinio balsavimo lakštas bus automatiškai suformuojamas VRK informacinės sistemos ir komisijos atspausdinamas.

„Rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės ar amžiaus yra sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ar globos įstaigose ir todėl negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę, balsuoti gali paštu. Per šiuos rinkimus mūsų rajone specialiai balsavimui sudaryti du paštai – VšĮ Ukmergės ligoninė ir Jasiuliškių socialinės globos namuose. Ankstesniuose rinkimuose dar buvo balsuojama ir rajono Policijos komisariate. Šiemet šio specialiojo pašto atsisakyta, areštinėje esantys rinkėjai atvežami balsuoti į rajono savivaldybę. Ligoninėje balsuojama spalio 19 ir 21 dienomis, Jasiuliškiuose – spalio 20 dieną. Rinkėjai, kurie įrašyti į namuose balsuojančių rinkimų apygardos rinkėjų sąrašą, spalio 21 ir 22 dienomis, rinkimų apylinkių komisijų nustatytu laiku, galės balsuoti namuose“, – pažymėjo S. Labanauskas.

Šiuose rinkimuose pageidavimą balsuoti namuose yra pateikę per 2 000 ukmergiškių. Teisę balsuoti namuose turi neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę, yra pateikę Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose ir yra įrašyti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus. Norint balsuoti namuose, reikia pateikti prašymą apylinkės rinkimų komisijai, nuėjus į rinkimų apylinkę arba užpildžius tokį prašymą, kuomet į namus rinkimų komisijos nariai pristato rinkėjo korteles. Jei asmuo yra neįgalus, prašymą gali pateikti ir kitas asmuo (šeimos narys, kaimynas, besirūpinantis asmuo ar komisijos narys).

LR Seimo rinkimuose pakartotinis balsavimas vyks sekmadienį, spalio 23 dieną, nuo 7 iki 20 valandos. Ukmergės rajono rinkėjai balsuos 39 rinkimų apylinkėse, į sąrašus yra įrašyta 32 447 rinkėjai. Spalio 9-ąją balsavime iš jų dalyvavo 16 599 (51,16 proc.) ukmergiškiai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas