Smagiausia vaikams buvo ,,žvejyba“.

Sveikata

Vanduo – gyvybės ir sveikatos šaltinis

Gražina BUTEIKIENĖ

Rečionių universalaus daugiafunkcio centro (UDC) direktorė

Rečionių UDC ikimokyklinėje grupėje įgyvendintas dar vienas su sveika gyvensena susijęs projektas „Vanduo – gyvybės ir sveikatos šaltinis“, kurį finansavo rajono savivaldybė.

Apie vandens apytakos ratą gamtoje vaikams sunku suprasti, o suaugusiems nelengva paaiškinti. „Kodėl lyja? Kas labiausiai laukia lietaus ir kokią naudą jis teikia? Kur dingsta į žemę patekęs vanduo?..“ – atsakymus į šiuos bei daugelį kitų klausimų mažieji sužinojo pasiklausę pasakos apie smalsųjį Lašiuką, kuris pasakojo savo kelionės nuotykius.

Aiškinomės ir geriamojo vandens savybes. Vaikai ragavo vandenį iš čiaupo, natūralų negazuotą iš butelių, sužinojo, jog mineralinis vanduo turi žmogaus sveikatai naudingų mineralų, ir kad vandenukas slypi giliai žemėje.

Grupėje vyko pokalbiai, diskusijos, ,,minčių lietus“, kurio metu vyko įvairūs eksperimentai. Aiškinomės, kokios būna vandens formos – skystas, ledas, sniegas, garas… Vyresnieji vaikai tyrinėjo žemėlapį, domėjosi, ką jame reiškia mėlynos spalvos ploteliai. Visi suprato, jog gamta mums leidžia naudotis jos didžiausiu stebuklu – vandeniu ir nuo jo priklauso visų gyvybė.

Taip pat vanduo – viena iš organizmo grūdinimo priemonių. Kadangi gyvename prie Kurėnų ežero, vaikai atostogų metu turi galimybę su tėveliais ilsėtis, maudytis. Nors vanduo ir didelis džiaugsmas, tačiau jis gali kelti ir pavojų. Todėl išsiaiškinome saugaus elgesio taisykles įvairiais metų laikais.

Tačiau smagiausi visiems buvo žaidimai: meškeriojimas, laivelių plukdymas, ,,lietučio“ darymas, muilo burbulų pūtimas ir kt. Meninės veiklos darbeliuose vaikai pavaizdavo jiems pažįstamus vandens telkinius, jų gyventojus. Ant šviesos stalo kūrėme jūros dugną. Pažaidę judriuosius žaidimus, klausėmės muzikinių įrašų: bangų ošimo, vėjo šnaresio, upelio čiurlenimo. Tai padeda atsipalaiduoti, sutelkti dėmesį, lavina vaizduotę.

Už projektui skirtas lėšas įsigijome priemonių žaidimams, akvariumą su žuvytėmis. Grupėje atsirado nauja erdvė, skirta poilsiui. Vaikai patys maitina žuvytes, susėdę stebi jų gyvenimo būdą, pamažu įgyja bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių.

Manome, kad vykdant projektą vaikai įgijo ne tik naujų žinių, bet ir smagiai praleido laiką. Ir šis procesas tikrai nėra pasibaigęs, jis bus besitęsiantis ir besiplėtojantis visą ugdymosi laikotarpį.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas