A. Balčiūnienė ir J. Varžgalys sekmadienio vakarą buvo puikiai nusiteikę.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškių pasirinkimas: konservatoriai ir „valstiečiai“

Sekmadienį vykusiuose Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose Ukmergės vienmandatėje apygardoje daugiausia balsų surinko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Agnė Balčiūnienė. Preliminariais duomenimis, už ją balsavo 3 250 rinkėjų (19,58 proc. dalyvavusių rinkimuose). Už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Juozą Varžgalį negalutiniais duomenimis pasisakė 3 030 rinkėjų (18,25 proc.). A. Balčiūnienė ir J. Varžgalys Seimo nario mandato sieks pakartotiniame balsavime, kuris vyks po dviejų savaičių, spalio 23-ąją.

Tas pačias dvi politines jėgas – Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą – rinkosi ir daugiamandatės apygardos rinkėjai. „Valstiečiams“ savo palankumą išreiškė 4 119 rinkimuose dalyvavusių ukmergiškių (24,81 proc.). Konservatorius palaikė 3 075 (18,52 proc.) rajono rinkėjai.

Rinkėjų aktyvumas – 51 proc.

Ukmergės rajone į sąrašus buvo įrašyta 32 447 rinkėjai (2012 m. Seimo rinkimuose – 34 754 rinkėjai). Rinkimuose dalyvavo kiek daugiau nei pusė – 16 601 (51,16 proc.) balso teisę turintis ukmergiškis. Praėjusiuose Seimo rinkimuose aktyvumas siekė 51,82 proc. Šiuose rinkimuose balsavimas vyko 39 apylinkėse. Galiojančiais buvo pripažinti 15 776 (95,03 proc.) biuleteniai.

Aktyviausi rinkimuose buvo Pašilės rinkimų apylinkėje balsavę rinkėjai – čia šalies valdžią rinko 60,48 proc. įrašytų į rinkėjų sąrašus gyventojų. Prieš ketverius metus šioje apylinkėje balsavo 54,2 proc. rinkėjų. Taip pat aktyvūs Seimo rinkimuose buvo Lėno (60,08 proc.), Laumėnų (59,81 proc.), Maironio (58,29 proc.), Anykščių (58,11 proc.) apylinkių rinkėjai.

Darbo partijos kandidatė L. Graužinienė tradiciškai balsavo Linų rinkimų apylinkėje.

Darbo partijos kandidatė L.
Graužinienė tradiciškai balsavo
Linų rinkimų apylinkėje.

Pasyviausi rinkimuose buvo Tolučių (40,89 proc.), Transporto (41,73 proc.), Vidiškių (41,75 proc.), Tulpiakiemio ( 44,07 proc.) rinkimų apylinkių rinkėjai.

Ukmergės rinkimų apygardos rinkėjai spalio 9 dieną vykusiuose Seimo rinkimuose galėjo rinktis iš dešimties kandidatų. Į vienmandatės apygardos balsavimo biuletenius be minėtųjų A. Balčiūnienės ir J. Varžgalio buvo įrašyti Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatas Tomas Baginskas, politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ kandidatė Jūratė Baltrūnienė, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) kandidatas Regimantas Baravykas, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Arūnas Dudėnas, Antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija) kandidatė Nijolė Giedraitienė, Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė, Partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas Juozas Imbrasas bei save išsikėlęs Eduardas Zeziulevičius.

Statistika rodo, kad beveik 70 proc. visų balsų pasidalijo keturi kandidatai – į antrą turą patekę A. Balčiūnienė ir J. Varžgalys, taip pat iki šiol Seime buvę socialdemokratas Arūnas Dudėnas ir Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė.

Kitiems šešiems Ukmergės vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatavusiems politikams teko vos daugiau nei 30 proc. balsavime dalyvavusių rinkėjų balsų.

Prognozės neišsipildė

Sekmadienio vakarą, pasibaigus balsavimui, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Ukmergės skyriaus rinkimų štabe pirmųjų rezultatų laukė A. Balčiūnienė ir nemažas būrys jaunimo – aktyviausi komandos nariai.

„Mūsų komandoje – ne tik jaunimas. Vyresnieji dar dirba rinkimų apylinkėse“, – sakė kandidatė į Seimą. Ji neslėpė, jog pirmosios žinios iš rinkimų apylinkių ją maloniai nustebino.

„Ką tik sužinojome, kad Lėne esu pirma…“ – šypsojosi politikė ir pripažino, jog būtent ši vietovė buvo viena iš nedaugelio rajone, kur prieš rinkimus ji nebuvo nuvykusi susitikti su gyventojais.

A. Balčiūnienė neslėpė, jog vykstant rinkiminei kampanijai buvo išbandyti įvairūs agitacijos variantai: „Į susitikimus dažniausiai ateina tie patys gyventojai ir politinei jėgai simpatizuojantys rinkėjai. Kad pabendrautume su mūsų nepažįstančiais, lankėme rinkėjus namuose. Tai, be abejo, atimdavo daug laiko, tačiau iš susitikimų grįždavau pakylėta. Toks betarpiškas bendravimas buvo tarsi variklis, kuris vis vedė į priekį ir skatino nenuleisti rankų…“

Pirmą kartą į Seimą kandidatavusi politikė sekmadienio vakarą neabejojo, jog Ukmergėje bus antras rinkimų turas. A. Balčiūnienė tikėjo, jog į jį pateks. Paklausta, su kuo galėtų varžytis, konservatorė realiausiais pretendentais įvardijo abu dabartinius Seimo narius – A. Dudėną bei L. Graužinienę.

Beje, kalbėdama apie varžovus ir rinkiminę kovą ji pasidžiaugė, kad visi Ukmergėje kandidatavę politikai elgėsi solidžiai ir gerbė varžovus.

„Šansų turiu…“

Taip pasibaigus balsavimui ir rinkimų apylinkėms užvėrus duris „Gimtajai žemei“ sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas J. Varžgalys. Šios politinės jėgos skyriui vadovaujantis politikas mano, kad savo reitingą savotiškai pasitikrino per tiesioginius mero rinkimus, kai rinkėjų valia pateko į antrą turą.

„Galbūt kažkam atrodo, kad tuomet pralaimėjau, nes netapau meru. Tačiau aš taip nemanau. Gerbiu rinkėjų pasirinkimą, o su tiesiogiai išrinktu meru Rolandu Janicku normaliai bendraujame ir kartu dirbame rajono labui“, – mintimis dalijosi ne vieną kadenciją į Savivaldybės tarybą išrinktas politikas.

Pasak J. Varžgalio, dalyvavimas Seimo rinkimuose – dėsningas žingsnis, nes jis vadovauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rajono skyriui. Politikas mano, kad už jį savo balsus atiduos tie rinkėjai, kurie jį daugelį metų pažįsta ir žino jo darbus. „Valstiečiui“ nepriimtinas ėjimas pas rinkėjus prieš rinkimus: „Neslėpsiu, kad belstis į kiekvieno širdį – ne man…“

J. Varžgalys sekmadienį neabejojo, jog Ukmergėje Seimo narys bus išrinktas tik antrame ture. Realiausiais kandidatais varžytis po dviejų savaičių jis paminėjo A. Balčiūnienę, L. Graužinienę, A. Dudėną ir save.

„Negaliu sakyti, kad tikrai pateksiu į antrą turą. Tačiau šansų turiu“, – sakė politikos senbuvis.

Seime vėl norėtų matyti abu bendrapartiečius

Socialdemokratų būstinėje sekmadienio vakarą rinkimų rezultatų su nemažu būriu bendrapartiečių laukė ir visi trys į Seimą kandidatavę skyriaus nariai – vienmandatininkas A. Dudėnas bei sąraše buvę Kazys Grybauskas ir Klavdija Stepanova.

A. Dudėnui šie rinkimai į Seimą – jau treti. Šįkart jis dalyvavo jau ne kaip eilinis kandidatas, o kaip Seimo narys.

„Suprantama, kad dabar turiu daugiau ir jau kitokios patirties nei anksčiau. Galima sakyti, jog ateinu ne tuščiomis, o su ketverių metų įdirbiu, galiu rinkėjams atsiskaityti, ką nuveikiau per kadenciją“, – sakė socialdemokratas. Tačiau jis pripažino, jog kai kurie oponentai, kurie negali pasigirti savo darbais, užsiima šmeižtu bei kritika.

Prognozuodamas Seimo rinkimų baigtį A. Dudėnas svarstė, jog ir ateinančią kadenciją jo atstovaujama partija turės ne mažiau nei 40 narių.

„Labai norėčiau, kad naujos kadencijos Seime dirbtų visi trys ukmergiškiai socialdemokratai“, – prasitarė A. Dudėnas.

Socialdemokratai rinkimų rezultatų laukė partijos skyriaus būstinėje. Iš kairės – kandidatai A. Dudėnas, K. Stepanova ir K. Grybauskas. Centre – Seimo nario padėjėja Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė.

Socialdemokratai rinkimų rezultatų laukė partijos skyriaus būstinėje. Iš kairės – kandidatai A. Dudėnas,
K. Stepanova ir K. Grybauskas. Centre – Seimo nario padėjėja Skaistė Vasiliauskaitė-Dančenkovienė.

Mero manymu, laukia įtempta kova

Darbo partijos nariai būstinėje rinkimų rezultatų laukė be savo lyderės L. Graužinienės. Vidurdienį tradiciškai balsavusi Ukmergėje, Linų rinkimų apylinkėje, Seimo pirmininkė vakarop išvyko į Vilnių ir dalyvavo tiesioginėje LNK televizijos laidoje.

„Tikriausiai niekas neabejoja, jog ukmergiškiai savo atstovą Seime rinks antrame ture. Manau, kad būtų teisinga ir pelnyta, jog jame su kažkuriuo iš oponentų susitiktų mūsų kandidatė L. Graužinienė. Prognozuoju, kad dėl patekimo į antrą turą vyks įtempta kova, joje dalyvauti didžiausius šansus turi keturi kandidatai. Būtų puiku, jei tarpusavyje susirungtų kandidatai, turintys ne tik tikėjimo tuo, ką daro, energijos, bet ir patirties. Praktika rodo, jog šios savybės labiausiai reikalingos valdžios žmogui“, – sekmadienio vakarą mintimis dalijosi meras R. Janickas.

Ukmergiškių tiesioginiuose rinkimuose išrinktas rajono vadovas iš naujojo Seimo tikisi dar didesnio supratimo ir pasitikėjimo savivalda. Pasak mero, iki šiol gyventojai patiria didelių sunkumų ir trukdžių spręsdami žemės nuosavybės klausimus. Jei ši sritis būtų perduota savivaldai, įsisenėjusių problemų sprendimas tikrai pajudėtų iš mirties taško…

R. Janicko manymu, didžiausius šansus Ukmergėje patekti į rinkimų antrą turą turėjo keturi kandidatai.

R. Janicko manymu, didžiausius šansus Ukmergėje patekti į rinkimų
antrą turą turėjo keturi kandidatai.

Nepabuvęs savivaldoje – Seime plaukios…

Partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas į Seimą Ukmergės vienmandatėje apygardoje J. Imbrasas pripažino, kad rinkiminės kampanijos metu savo gimtojo rajono rinkėjus lankė per mažai: „Negalėjau daug laiko skirti Ukmergei. Teko dirbti Vilniuje, kur rinkėjų skaičius nepalyginti didesnis, taip pat važinėjau ir po kitus rajonus.“

Vis tik politikas džiaugėsi, kad iš rinkėjų Ukmergėje kampanijos metu sulaukė dėmesio bei prielankumo – ne vienas J. Imbrasui teigė, kad jo mintys, kaip tvarkytis Lietuvoje, kaip spręsti opiausias problemas, vertos dėmesio.

„Kandidatuodamas į Seimą siekiau žmonėse panaikinti nusivylimą. Jis ims mažėti, jei valdžia, politikai dirbs piliečių labui. Nusivylimas atsiranda, kai valdžios atstovų darbai skiriasi nuo kalbų. Į priekį judėsime tada, kai mūsų visų prioritetas bus bendras darbas Lietuvos labui“, – mintimis sekmadienio vakarą dalijosi „tvarkietis“ J. Imbrasas.

Politikos senbuvis įsitikinęs, jog į Seimą turėtų būti renkami savivaldoje patirties turintys kandidatai: „Atėjus į Seimą mokytis jau nėra kada – reikia dirbti. Jei patirties neturi, Seime 2-3 metus plaukiosi…“ – savo nuomonę dėstė kraštietis J. Imbrasas.

Metė iššūkį partijoms

E. Zeziulevičius su žmona Neringa sekmadienio vakarą nusifotografuoti atėjo prie Pašilės šv. Barboros bažnyčios.

E. Zeziulevičius su žmona Neringa sekmadienio vakarą nusifotografuoti
atėjo prie Pašilės šv. Barboros bažnyčios.

Savarankiškai Seimo rinkimuose dalyvavęs ir pats save iškėlęs nepartinis E. Zeziulevičius sekmadienį buvo puikios nuotaikos, nors po rinkiminės kovos jautėsi gerokai pavargęs. Kadangi save laiko praktikuojančiu kataliku, ukmergiškis šventadienį dalyvavo net dvejose šv. Mišiose.

Į didžiąją politiką nusitaikęs teisininkas neslėpė, jog per mėnesį trukusią rinkimų kampaniją padarė daugiau nei įmanoma. Taip pat jis gerų žodžių negailėjo ir savo konkurentams – esą visi buvo korektiški, niekas nesistengė drabstytis purvais.

„Esu drąsus ir tikiuosi tik pergalės. Mečiau iššūkį partijoms ir žinau, kad sulauksiu rinkėjų pasitikėjimo“, – sekmadienį „Gimtajai žemei“ kalbėjo E. Zeziulevičius.

Kandidatas į Seimą pripažino, jog politikos aukštumas užkariauti stengėsi su gerai pažįstama komanda: „Į mūšį gali eiti tik su patikrintais žmonėmis. Tokių turėjau nedaug – tik penkis. Visada šalia buvo žmona Neringa.“

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • gggggg :
    nu kad man nei vienas, nei kitas nepatinka
  • Vilma :
    Ačiū Dievui ukmergiškiai pagaliau atsipeikėjo ir suprato kas yra kas...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas