Bendrai veiklai susibūrė penkių miestų partnerių jaunimas.

Jaunimas

Vepriuose vyko tarptautinė stovykla „Kalbos – durys į pasaulį“

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus bei Švietimo centro iniciatyva liepos 24–rugpjūčio 1 dienomis Veprių laisvalaikio užimtumo ir turizmo filiale vyko tarptautinė stovykla „Kalbos – durys į pasaulį“. Bendra veikla, noras patobulinti anglų kalbą, geriau pažinti šalių tradicijas ir užmegzti draugystes subūrė miestų partnerių Podolės Kameneco (Ukraina), Miulhauzeno (Vokietija), Tarnovo Podgorne (Lenkija), Livanų (Latvija) ir Ukmergės jaunimą. Lietuvaičių grupę sudarė Dukstynos pagrindinės mokyklos bei Antano Smetonos gimnazijos komandos, laimėjusios pirmąsias vietas rajono užsienio kalbų konkurse „Kalbos atveria duris į pasaulį“.

Ši stovykla išsiskyrė veiklų įvairove, buvo orientuota į kalbinių ir bendravimo įgūdžių tobulinimą, bendradarbiavimo stiprinimą, geresnį vieni kitų pažinimą bei tolerancijos ugdymą. Be anglų kalbos jaunuoliai kiekvieną dieną mokėsi žodžių ir frazių lietuvių, latvių, lenkų, ukrainiečių bei vokiečių kalbomis. Įdomiai ir kūrybingai grupės pristatė savo šalis, mokėsi tradicinių šokių bei žaidimų. Buvo galima tik žavėtis vaikų ir vadovų entuziazmu šokant lietuvių „Gransverą“, lenkų „Polonezą“, linksmą ukrainiečių „Gopaką“, smagiai dainuojant lat-vių dainą.

Stovyklos organizatoriai siekė svečius supažindinti su Lietuva, parodyti kuo daugiau įdomesnių šalies vietų bei objektų. Stovyklos dalyviai aplankė gamtos, istorijos, literatūros bei mitologijos paminklus Anykščiuose, gėrėjosi „Cosmos Paukščių Taku“. Nė vienas neliko abejingas Vilniaus magiškam grožiui, ypatingai senamiesčio aurai ir šiuolaikiniam menui Europos parke. Dalyvaudami nuotykiniame-orientaciniame žygyje stovyklautojai ir vadovai gėrėjosi unikaliu Veprių gamtos lobynu, turtinga istorija bei vietinių gyventojų nuoširdumu.

Visi buvo maloniai nustebę, kiek daug bendra mus siejo su VIII–XI a. vikingų gyventojais – ir gyvenimo būdas, ir karinis menas, žaidimai bei valgymo įpročiai. Kiekvienas stovyklautojas kartu su VšĮ „Vikingų kaimas“ gyventojais turėjo galimybę prisiliesti prie istorijos, pasimatuoti karių amuniciją bei protėvių drabužius, pažaisti senovinius intelektualius bei strateginius žaidimus.

Pozityvios energijos užtaisą visai dienai dovanojo folkšoko, flashmob‘o bei netradicinio muzikavimo pamokėles organizavusios Vilma Virbalienė ir Vaida Žiedelienė. Laukdami Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių jaunimas negalėjo atsispirti norui pajusti sporto varžybų karštinę. Mini olimpiada prasidėjo tradiciniu ritualu: „olimpinės“ ugnies įžiebimu, sportininkų priesaika ir vėliavos pakėlimu. Visi stovyk-lautojai išbandė savo galimybių ribas estafetėse, krepšinio, stalo teniso, pulo, tinklinio varžybose, atlikdami netradicines užduotis. Intelektualiame žaidime „Protų mūšis“ tarptautinės bei vadovų komandos ne tik tikrino savo įvairių sričių žinias, bet ir išgirdo gausybę įdomių naujų faktų.

Pasveikinti tarptautinės stovyklos dalyvių, pasidomėti jų veikla bei nuotaikomis buvo atvykę savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė, vyr. specialistė Ingrida Krikštaponienė bei Švietimo centro direktorius Darius Danielius.

Kūrybingai, aktyviai ir įdomiai bendradarbiaudami su kitų šalių vadovais stovyklos veiklas organizavo Dukstynos pagrindinės mokyklos mokytojai Edita Komarovienė ir Erikas Liumparas, savanorė Jonė Palaimaitė, Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokytoja Jelena Piragienė ir Antano Smetonos gimnazijos mokytoja Daiva Vaišvilienė.

Didžiausia stovyklos sėkmė – užsimezgusi draugystė. Šilta ir nuoširdi atmosfera atsispindėjo dalyvių išreikštose mintyse, išsiskyrimo ašarose ir apsikabinimuose. „Stovykla sujungė penkių tautų širdis per šokius, dainas, pajuokavimus, įdomius pokalbius bei nuotykius. Tikrai tikime, kad dabar, išgirdus tariant Latvija, Lietuva, Lenkija, Vokietija, Ukraina, malonūs prisiminimai apie stovyklą nušvies mūsų veidus ir sušildys širdis“, – sakė latvė Zane Puga.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas