Vienas spektaklis vyko bažnyčioje.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

„Paprastai nepaprastos festivalio dienos kiekvienam!“

Laima JANČIAUSKAITĖ

Liepos 6–24 dienomis Taujėnuose vyko VIII-asis tarptautinis mėgėjų teatrų festivalis ,,Prie dvaro“. Išskirtinis šių metų festivalio bruožas – spektaklius žiūrovai galėjo matyti ir Vepriuose bei Siesikuose.

 

Prasidėjo prieš 14 metų

Mėgėjų teatrų festivalis pradėtas rengti prieš keturiolika metų – 2002 m. liepos mėnesį žiūrovai buvo pakviesti į pirmąjį festivalį „Prie dvaro“ Taujėnų parke. Tai buvo dviejų dienų renginys, kuriame dalyvavo mėgėjų teatrai iš Lietuvos ir Latvijos. Vėlesniuose festivaliuose plėtėsi dalyvių geo-grafija: dalyvavo kolektyvai iš Prancūzijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Estijos. 2010 m. V festivalis išsiplėtė iki dekados renginių.

Atvyko 22 mėgėjų teatrai

Renginio atidarymas.

Renginio atidarymas.

Šių metų festivalis tęsėsi beveik visą liepos mėnesį – festivalio atidarymas įvyko liepos 6 d., o į uždarymo renginius žiūrovai buvo kviečiami liepos 24 d. Taip pat renginiai vyko ir Vepriuose, kurie šiais metais paskelbti Mažąja kultūros sostine, bei Siesikuose, šiais metais švenčiančiuose miestelio 430 metų jubiliejų. Mėgėjų teatrams – Siesikų teatrui ,,Pantis“ ir Veprių teatrui ,,Palėpė“, renginio atidarymo metu buvo perduotos festivalio vėliavos.

Šventės atidaryme prie Taujėnų dvaro dalyvavo visi 22 mėgėjų teatrai iš Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos. Į Taujėnų dvaro svirną, kur ir vyko mėgėjų teatrų pasirodymai, buvo nuneštos lentelės su teatrų pavadinimais ir ten ,,gyveno“ per visas renginio dienas.

Festivalį pasveikino Taujėnų ir Siesikų seniūnai Elvyra Tulušienė bei Algirdas Kaušas, jo pradžią paskelbė fejerverkų šūvis. Atidarymo ceremonijoje pirmą kartą dalyvavo ,,Mimų teatras“.

Atidarymo vakarą tęsė broliai Andrius ir Martynas Bialobžeskiai, pakvietę įsilieti į muzikos ir poezijos žaismę „Tarsi nuspaudus „Play“. Tai programa, sudaryta iš dainų, skambėjusių ir vis dar tebeskambančių režisierių Igno Jonyno, Cezario Graužinio, Gintaro Makarevičiaus spektakliuose. Muzikos žaismę papildė šiuolaikinio lietuvių poeto Rimvydo Stankevičiaus eilės. Prie naujosios programos prisidėjo ir profesionalūs muzikantai Jonas Krivickas (gitara) bei Dominykas Vyšniauskas (trimitas). Dar du aktoriai – Andrius Kaniava ir Vidas Petkevičius, liepos 15-ąją kvietė į muzikos ir poezijos vakarą Siesikų kultūros namuose, o aktorė Nijolė Narmontaitė liepos 22 dieną – į savo kūrybos vakarą Veprių kultūros namuose.

Su spektaklių veikėjais ir liūdėjo, ir džiaugėsi

Spektakliuose prisiminta ir praeitis.

Spektakliuose prisiminta ir praeitis.

Mėgėjų teatrų pasirodymus Taujėnų dvaro svirne liepos 8 d. pradėjo festivalio organizatorius – Taujėnų mėgėjų teatras „Bičiuliai“ , spektakliu Juozo Židanavičiaus „Moterims neišsimeluosi“ (režisierė Laima Jančiauskaitė).

Tą patį vakarą žiūrovams savo spektaklį – H. Raudsepp „Vedelvorst“, pristatė pirmą kartą dalyvavęs Saaremaa Teater iš Estijos (režisierius Virgo Uibo).

Kitomis dienomis vaidino aktoriai iš Latvijos, Lenkijos, Lietuvos. Koknesės mėgėjų teatras (režisierė Inguna Strazdina) atvežė į festivalį Sandijos Kalninos „Metalines gėles“ – pripažintą geriausiu 2013 m. Latvijos mėgėjų teatrų spektakliu. Tos pačios režisierės vadovaujamas kitas kolektyvas – Daudzevos mėgėjų teatras, žiūrovams parodė dvi komedijas – Martinš Ziverts „Dvikova“ ir Annos Brigadere „Liežuvautojos“.

Išraiškinga vaidyba nepaliko abejingų.

Išraiškinga vaidyba nepaliko abejingų.

Vilani mėgėjų teatras „Kas ir, tas ir“ (režisierė Inara Grietina) spektaklį Tolivaldžio „Moteris gudresnė už velnią“ festivalio metu rodė net tris kartus: Siesikuose, Petronyse ir Taujėnuose. Brocenu mėgėjų teatras (režisierė Zanda Strogonova), Livanu jaunimo teatras (režisierius Oskars Berzinš) taip pat vaidino ne tik Taujėnuose – savo spektaklius Maros Ritupes „Mane mama barė“ ir pagal lat-vių autorius sukurtą vaidinimą „Lėlė“ pristatė ir vepriškiams. Lenkijos Seinų mėgėjų teatras (režisierė Eugenija Pakutkienė) atvežė nuotaikingą komediją – Robertino Bigelio „Generalinė repeticija“, kurią taip pat matė ir siesikiečiai.

Žiūrovai neliko abejingi ir mėgėjų teatrams iš Lietuvos. Rokiškio rajono Bajorų lėlių teatras „ČIZ“ mažiesiems parodė spektaklį pagal Džonio Rodario pasaką ir liaudies kūrybą „Šuniškos istorijos“. Vaikai buvo sužavėti spektakliu, o didžiausią įspūdį jiems paliko tai, kad ir patys galėjo pakalbinti artistus – lėles. Šio teatro režisierė Nijolė Čirūnienė atvežė vaidinimą ir suaugusiems žiūrovams – pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Pabezdėk po jazminais“ (originalus pavadinimas – „Pupos“). Kadangi šis spektaklis buvo ir Taujėnų teatro repertuare, o 2014 metais taujėniškiai net buvo surengęs „Pupų“ peržiūras, abiejų teatrų artistai juokaudami planavo, kad būtų galima organizuoti „Pupų“ festivalį. Balio Sruogos komediją „Pagundos“ parodė Širvintų rajono Anciūnų dramos kolektyvas (režisierius Gediminas Makauskas), Augustino Griciaus „Ponaitį“ – Jurbarko rajono Skirsnemunės mėgėjų teatras (režisierė Birutė Šneiderienė).

Vaidino ir moksleiviai.

Vaidino ir moksleiviai.

Žiūrovai nuoširdžiai priėmė, kartu su spektaklių veikėjais ir liūdėjo, ir džiaugėsi stebėdami kitų festivalyje dalyvavusių spektaklius: Panevėžio r. Krekenavos mėgėjų teatro „Avilys“ (režisierė Miranda Vaitkevičienė) Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės „Pinigėlius“, Panevėžio r. Ramygalos mėgėjų teatro „Ąžuolynė“ (režisierė Audronė Palionienė) Gražinos Mareckaitės „Eglės namus“, Perekšlių mėgėjų teatro „Saulėgrįža“ (režisierė Audronė Palionienė) „Skaudų praregėjimą“ pagal Žemaitės „Petrą Kurmelį“, Biržų Boriso Dauguviečio teatro (režisierė Vita Vorienė) V. Sobčiako „Kodėl tu jai neskambini, š..?“, Jonavos r. Panoterių mėgėjų teatro (režisierė Janina Adomaitienė) K. Gineikio „Knarkia paliepus“, Šakių Zanavykų teatro (režisierė Gražina Guzovijienė) „Būdynę“ pagal Žemaitę, Siesikų mėgėjų teatro „Pantis“ (režisierė Valentina Karaliūnienė) A. Tarasonio „Nesusipratimą dėl kelnių“.

Žiūrovams patiko Taujėnų bažnyčioje po šv. Mišių rodytas Mažeikių Juozo Vaičkaus „Skrajojamojo“ teatro sakralinis spektaklis „Jobas“ pagal Senojo Testamento „Jobo knygą“, popiežiaus Jono Pauliaus II (Karolio Voitylos) pritaikytą scenai. K. Voitylos užrašyta drama remiasi Senojo Testamento Jobo knyga, kurioje pasakojama apie teisuolį Jobą, praradusį viską, tačiau nesiliovusį tikėti Dievu. Jobo istorija užduoda klausimą: jei Dievas teisingas, kodėl kenčia teisieji?

Renginiuose netrūko geros nuotaikos.

Renginiuose netrūko geros nuotaikos.

Spektaklio atmosferą, nuotaiką kūrė angelų choras – Mažeikių kultūros centro mišrus choras „Draugystė“. Choras, kuriam K. Voityla dramoje sukūrė žodžius, spektaklyje tampa vienu pagrindinių veikėjų ir atramų aktoriams ir režisierei Airidai Lementauskienei. Jai asistavo ir rūbus kūrė Ingrida Šopienė. Muziką pagal Senojo Testamento psalmes pritaikė ir užrašė choro vadovas Ričardas Grušas.

Taip pat į festivalio renginius įsiliejo ir Taujėnų gimnazijos III gimnazijos klasės moksleiviai. Jie žiūrovams pristatė smagią programą „Aukštaitiškų vestuvių fragmentas“ (vadovės Nijolė Janulienė ir Jurgita Padolskienė).

Tikisi, jog kiekvienas atrado įdomų renginį

Mažuosius džiugino lėlių vaidinimai.

Mažuosius džiugino lėlių vaidinimai.

Festivalio programą papildė kino vakarai, pakvietę filmų mylėtojus į Taujėnų dvaro svirną, Siesikų ir Veprių kultūros namus. Mažieji žiūrovai matė juostą „Mažasis princas“, o suaugusieji – filmus „Sangailės vasara“ ir „Šventa karvė“.

Liepos 24 d. vyko festivalio uždarymo renginiai. Taujėnų dvaro svirne „Labaiteatras“ pakvietė į teatralizuotą koncertą-žaidimą „Kai užaugsiu, būsiu…“. Tai teat-ralizuotas koncertas vaikams, jų tėveliams ir seneliams apie tai, kaip svarbu tinkamai išsirinkti profesiją. Mažieji žiūrovai ne tik susitiko su labai skirtingų profesijų atstovais, bet ir patys turėjo galimybę jais pabūti.

Vakare šis teatras pakvietė į „3P show“ – teatralizuotą koncertą suaugusiems su charizmatiškuoju reperiu Medonu, linksmaisiais aktoriais Agne Sunklodaite ir Vytautu Rašimu.

Festivalio organizatoriai tikisi, jog kiekvienas žiūrovas atrado sau įdomų renginį, kiekvienas dalyvis išsivežė ilgam išliekančius įspūdžius ir festivalis pateisino savo šūkį: „Paprastai nepaprastos festivalio dienos kiekvienam!“

Nuotraukos Mildos AUGLYTĖS, Kęstučio MOTIEJŪNO,
Rasos ŠIMONIENĖS

projekto logo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas