Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Iš ko rinktis, kai prireikia paskolos?

Pritrūkus pinigų kasdienybė dažniausiai atrodo nebe tokia miela. Taip jau yra, kad finansinis pagrindas po kojomis yra reikalingas kiekvienam iš mūsų, kad galėtume jaustis kaip pilnaverčiai piliečiai. Tiesa, galime pasidžiaugti, kad šiuo metu susitvarkyti su savo finansais ir tuo pačiu jaustis ramiu dėl pagrindo gali kiekvienas, kadangi paskolos yra teikiamos gana lanksčiomis sąlygomis ir – priklausomai nuo pasirinkimo – pakankamai lengvai.

Kažkada pinigus oficialiai skolino tik bankai. Vėliau atsirado kredito unijos. Vėliau netruko išpopuliarėti ir greitieji kreditai. Tačiau dabar rinka išsiplėtė dar labiau: šiandien galima pasiskolinti ir iš tarpusavio skolinimosi platformų, kurių esmė yra ta, kad paskolas suteikia ne centralizuotas kreditorius, o investuotojai – kiti žmonės. Negalime nepaminėti ir refinansavimo, kuris skirtas bent kelis kreditus turintiems žmonėms ir norintiems perkelti juos pas vieną kreditorių.

Pasirinkimas tikrai yra platus, todėl viskas priklauso nuo to, kokius poreikius jūs turite. Tačiau, kad ir kokia jūsų padėtis ir situacija, finansinę pagalbą sau tikrai rasite net jei turite įsiskolinimų. Tam tikslui siūlome susipažinti su pagrindiniais šiandien egzistuojančiais pasirinkimais.

Greitieji kreditai

Standartinis ir labiausiai paplitęs pasirinkimas yra greitus kreditus teikiančios įmonės. Jos dažniausiai skolina pakankamai lanksčiomis sąlygomis. Lietuvoje savo veiklą vysto bent kelios dešimtys bendrovių tarp kurių yra ir labai žinomų vardų, todėl šioje rinkos dalyje pasiūla yra labai plati ir labai skirtinga. Žinoma, yra tam tikri bendri vardikliai, kurie vienija visus greitus kreditus: galimybė gauti paskolą dar tą pačią dieną, tačiau už aukštesnes nei įprasta palūkanas. Būtent greitas paskolos gavimas bei aukšta palūkanų norma yra kažkas, ko reikėtų tikėtis iš bet kokio greitojo kredito.

Tai nereiškia, kad kiekvienas pasiūloje esantis greitas kreditas bus neišvengiamai brangesnis nei visos kitos paskolos. Dėl didelės konkurencijos, nesunku rasti greitųjų kreditų bendroves, kurios gali pasiūlyti pasiskolinti išskirtinėmis sąlygomis arba laikinai taikyti išskirtinius pasiūlymus.

Todėl yra verta kuo daugiau dėmesio skirti susipažinimui su rinkoje esančiais pasiūlymais bei sutartyje numatomomis sąlygomis. Net neradus tenkinančio pasiūlymo išskirtinėmis sąlygomis, skirtingų pasiūlymų palyginimas gali leisti gauti kreditą keliais ar net keliolika procentinių punktų mažesnėmis palūkanomis.

Paskolos iš žmonių

Šiuo metu labai mėgstamas pasirinkimas yra paskolos iš žmonių. Žinoma, tai nėra tas pats kas skolintis iš giminaičių ar pažįstamų. Paskolos iš žmonių teikiamos oficialiai, grąžinamos pagal sutartą grafiką ir tuo pačiu yra taikomos palūkanos. Jas teikia straipsnio pradžioje minėtos tarpusavio skolinimo platformos, kurių šiuo metu Lietuvoje yra bent kelios. Tai yra populiarėjanti alternatyva greitiems kreditams ir kitoms vartojimo paskoloms. Kodėl ši alternatyva yra tokia patraukli? Todėl, kad:

  • Dažniausiai palūkanos yra mažesnės nei skolinantis iš greitų kreditų bendrovių.
  • Grąžinimas yra laisvesnius, kadangi praktikai universaliai suteikiama paskolos atidėjimo ir išankstinio grąžinimo paslauga.

Žinoma, nepaisant vidutiniškai geresnių sąlygų, nereikėtų skubėti skolintis, nes net ir tarp kelių šiuo metu veikiančių platformų galite aptikti ženklių skirtumų siūlomose sąlygose: pradedant palūkanų norma ar BVKKMN ir baigiant maksimalia paskolos suma. Štai todėl reikia kuo detaliau įvertinti siūlomus pasirinkimus, o svarbiausia – skaityti siūlomos paskolos sutarties sąlygas. Taip pat vertėtų atsižvelgti į tai, kiek investuotojų šiuo metu aktyviai naudojasi platforma, nes tai tiesiogiai koreliuoja su palūkanų norma, kurios galite tikėtis. Kuo daugiau investuotojų – tuo didesnė konkurencija. Kuo didesnė konkurencija – tuo mažesnės palūkanų normos galima tikėtis.

Bankai ir jų vartojimo paskolos

Nereikėtų pamiršti ir bankų siūlomos alternatyvos. Jie teikia ir vartojimo paskolas, kurios gali būti alternatyva greitiems kreditams ar paskoloms iš žmonių, tačiau turbūt bankai labiausiai žinomi dėl didesnės vertės, ilgalaikių paskolų. Kai kurie bankai apskritai „nesismulkina“ ir neteikia mažesnės vertės paskolų, kurias būtų galima gauti greitai. Tai reiškia, kad situaciją vertinant bendrai, bankų vartojimo paskolos turi aukštesnę standartų kartelę nei greitieji kreditai. Tai yra standartai, kurių, lyginant su kreditų bendrovėmis, didesnė dalis žmonių negeba atitikti. Natūralu, kad tai mažina paskolos gavimo tikimybę, o dar tiksliau – tenka ieškoti kitų alternatyvų, kadangi žmogus paprasčiausiai negauna tokios paskolos, kurios jam reikia.

Skolintis iš giminių?

Šiuo metu jau rečiau pasirenkamas ir tikrai ne pats geriausias pasirinkimas yra skolintis iš giminių. Tačiau yra priežastis, kodėl žmonėms tai būna paskutinė alternatyva: niekas paprasčiausiai nenori turėti santykius galimai gadinančių finansinių įsipareigojimų savo giminių tarpe.

Kad ir kokia skolinimosi alternatyva būtų pasirenkama – svarbiausia neskubėti skolintis iš pirmo pasitaikiusio ar reklamoje pamatyto kreditoriaus. Susipažinkite su bent keliais pasiūlymais, palyginkite juos, išsiųskite savo užklausą sudominusiems kreditoriams. Skaitykite, domėkitės ir tikrai rasite optimalų pasirinkimą. Galiausiai, jeigu yra kokių nors neaiškumų – drąsiai siųskite kreditoriams užklausas su savo klausimais į kuriuos jie mielai jums atsakys.

Paskola automobiliui

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas