Asociatyvi nuotrauka.

Jaunimas, Naujausi

Šiais mokslo metais rajono ugdymo įstaigos sulaukė 20 iš užsienio sugrįžusių vaikų

Didžioji Britanija, Airija, JAV – šalys, iš kurių sugrįžusių ukmergiškių vaikai šiais mokslo metais papildė rajono mokyklose besimokančių ar ikimokyklinio ugdymo įstaigose ugdomų vaikų gretas. Į septynias savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklas šiemet atvyko 13, o į vaikų lopšelius – darželius – 7 vaikai.

Šią informaciją pateikusi savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Daiva Zimblienė teigė, kad didžioji dalis šiemet iš užsienio atvykusių moksleivių yra ugdomi Taujėnų gimnazijoje ir „Šilo“ progimnazijoje. Tokių vaikų taip pat sulaukė ir Antano Smetonos gimnazijos, Dukstynos, Deltuvos, Vidiškių ir Užupio pagrindinių mokyklų, vaikų lopšelių-darželių „Žiogelis“ ir „Buratinas“ bendruomenės.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas pastebėjo: „Vis daugiau svetur gyvenančių lietuvių sugrįžta į tėvynę. „Brexit`as, Covid-19, finansinės ir asmeninės priežastys grąžina ukmergiškius namo ir mes tuo džiaugiamės. Siekiame, kad visi jie sėkmingai integruotųsi į bendruomenę: vaikai gautų kokybišką ugdymą ir reikalingą pagalbą nuo lopšelio-darželio iki gimnazijos, teikiant papildomą mokymą, lingvistines, kultūrines, socialines konsultacijas ir informaciją, įvairias edukacijas. Laukiame visų sugrįžtant.“

Pasak vedėjo, jokių didelių problemų su iš užsienio grįžusiais mokiniais ar ikimokyklinukais nekyla. Keliems iš jų reikalinga tik pagalba dėl lietuvių kalbos – trūksta šios kalbos rašymo ir skaitymo įgūdžių.

Taip pat vedėjas sakė, kad šios spragos likviduojamos. Bendramoksliai padeda atvykusiems mokinimas integruotis, skiriamos papildomos lietuvių kalbos valandos, teikiamos pagalbos mokiniui specialistų konsultacijos ir kt. Dauguma atvykusiųjų puikiai mokosi bei kalba lietuviškai, o jų tėveliai patenkinti ugdymu.

Rajono ugdymo įstaigose pagalbos teikimas iš užsienio grįžusiems vaikams organizuojamas vadovaujantis mokyklos ugdymo planais – vyksta administracijos pokalbiai su vaiku ir jo tėveliais (globėjais) apie jų turimus lūkesčius mokantis ugdymo įstaigoje. Tokių pokalbių metu pateikiama informacija apie mokyklos galimybes (supažindinama su pagalbos mokiniui specialistų veikla, neformaliojo ugdymo pasiūla, mokyklos aplinka ir t. t.).

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vienetai :
    Niekas i sita provincija grizti nenori! Tik pavieniai... is UK,del Brexito. Ka vaikai uzauge matys Ukmergeje?Fabrikus???!!!! Arba prekybcentrius.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas