Ukmergiškių kritikos sulaukęs juodos spalvos simbolinis grafinis elementas buvo skubiai nuimtas.

Aktualijos, Naujausi

Miesto riboženklis bus tobulinamas

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Ne vieną dešimtmetį atvykstančius į Ukmergę nuo Jonavos, Utenos, Panevėžio ir Vilniaus pasitinka betoninės plokštės su užrašytu miesto vardu. Jų paskirtis – ne tik žymėti miesto ribas, bet ir iš dalies reprezentuoti Ukmergę pravažiuojančiam. Gilius sovietinius laikus menantys ženklai vis sulaukdavo ukmergiškių kritikos. Rajono vadovai ne kartą buvo užsiminę, kad miesto ribas žyminčius riboženklius būtina keisti. Buvo net paskelbtas Architektūrinių-dekoratyvinių Ukmergės miesto riboženklių idėjų konkursas, išrinkti laimėtojai. Tačiau nauji ženklai taip ir neatsirado. Po kelerius metus trukusių diskusijų 2019-ųjų pabaigoje paskelbta, jog nauji riboženkliai nebus statomi. Priimtas sprendimas monumentalius miesto ribas žyminčius ženklus šiuolaikiškai atnaujinti.

Rajono savivaldybės administracijos skelbtą viešąjį paslaugos pirkimo konkursą laimėjo Plungėje įsikūrusi UAB „Šviesos krateris“. Liepos 14 dieną pasirašytoje sutartyje įmonė įsipareigojo paruošti ir atnaujinti Vytauto gatvėje, priešais Autobusų stotį, esančio riboženklio pagrindą, įrengti LED apšvietimo modulius, sumontuoti plienines raides ir grafinius elementus. Darbai, kurių vertė – 6 057 Eur, turėjo būti baigti ne vėliau kaip per du mėnesius nuo sutarties pasirašymo.

Praėjusią savaitę riboženklis buvo atnaujintas. Deja, rezultatu džiaugėsi ne visi. Socialinius tinklus užplūdo kritikos lavina. Internautai riboženklį vadino „Ukmergės antkapiu“, „paminklu mirusiam miestui ir jo duobėms“. Labiausiai kritikuota po šviečiančiu užrašu esanti „gedulinga juosta“.

Praėjus vos kelioms dienoms „juodo kaspino“ neliko.

„Taip atsitiko todėl, kad projektas ne iki galo buvo suderintas. Paprašėme juodą simbolinį grafinį elementą skubiai nuimti. Jis turėtų būti spalvotas… Dabar bus sprendžiama, kaip riboženklį patobulinti ir užbaigti,“ – „Gimtajai žemei“ kalbėjo rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas.

Rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Artūro Sakalausko teigimu, nusprendus nestatyti naujo riboženklio pagrindinė mintis buvo iš esmės nekeičiant senojo jį atnaujinti.

„Atsirado užrašas „Ukmergė“ ir simbolinis grafinis elementas, kuris siunčia pravažiuojančiam žinutę apie pagrindinę Ukmergės kultūros vertybę – piliakalnį, Pilies kalną ir senamiestį. Taigi ir elementas paprasta linijine forma be perkrovimo rodo minėtus kalnus ir senamiestį (tradicinės formos namukas), esantį tarp jų. Siekėme riboženklį atnaujinti be ypatingų priedų ir prisitaikyti prie esamos situacijos tam, kad nebūtų išleistos dešimtys tūkstančių eurų. Naujas produktas buvo sukurtas panaudojant esamas konstrukcijas. Dėl to ilgai vyko diskusijos tarp Ukmergės miesto viešųjų erdvių vizualinės estetikos formavimo ir tobulinimo klausimus sprendžiančios, savivaldybės mero Rolando Janicko potvarkiu sudarytos darbo grupės narių. Projektas ištobulintas iki dabartinio – įrengto praėjusią savaitę“, – sakė A. Sakalauskas.

Savivaldybės vyriausiasis architektas pažymėjo, jog iki galutinio išbaigtumo dar trūksta tik aprūdijimo, t. y. aprūdijęs metalas turėtų tapti rudu – sendintu, tokiu, kokia yra ir pati Ukmergė – senovinis Lietuvos miestas.

Administracijos direktorius tikisi, kad artimiausiu metu riboženklį pavyks patobulinti. Tokie patys ženklai turėtų atsirasti ir prie kitų įvažiavimų į Ukmergę – nuo Panevėžio, Jonavos, Vilniaus.

Be to, rajono vadovai puoselėja mintį atnaujinti ir ąžuolinius riboženklius, pastatytus ties rajono riba prie krašto kelių, vedančių nuo Utenos, Anykščių, bei magistralinio kelio Kaunas-Daugpilis. Prieš keturis dešimtmečius iškilusių ąžuolinių statinių būklė – avarinė, todėl kai kurie jų laikinai yra nuimti.

Pasak D. Varno, šių liaudiškais motyvais sukurtų, originalių ženklų nebus atsisakyta. Tikimasi pasitelkti vieną žymiausių mūsų krašto menininkų Rimantą Zinkevičių ir juos atnaujinti.

AUTORĖS nuotraukos

Žadama atnaujinti ir avarinės būklės ąžuolinius riboženklius.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ukmerge :
    Jei uzrasas turi buti aprudijes , tai reikejo is metalo supirktuves atvezti metalo lauzo ir prikrauti. Nerasykinet nesamoniu, kad architekto paaiskinimai yra neadekvatus jau senai yra pastebeta.
  • bix :
    IIdomu suzinoti sio vaizdinio autoriu
  • bix :
    Gedulinga juosta kaip TIK.
  • Aja :
    Geriau negu tarybiniais laikais Ridulis su Bet nori ,mūsų valdžia sugalvot negali. Net ir tais laikais buvo ir tautiniai motyvai ,o dabar tik gedulas. Amen Ukmergėj!
  • As :
    Žmonės tikrai nepamiršo kad buvo "galimybių studija studentų darbams", kuri kainavo miesto ribozenkliams įrengti. Pamenu vicemere kuravo, didžiavosi. Savivaldybė skyrė pinigus. Tai....viskas veltui? Bus kitaip? Na išties herojaus Pipelsango rankų trynimo personažų miestas....Ne kitaip....
  • /// :
    ligoniai, ko norėt. Tik dar pažymos neišrašytos. Alkoholikai ir narkomanai ... iš analogiškų šeimų... obuolis nuo obels. Ka rinkot ka išrinkot ta ir turekit... N.Vilnia.
  • Evelina :
    Piliakalnio simbolikos, kol neperskaičiau straipsnio teksto, nesugebėjau įžiūrėti. Gal tiesiog palikti užrašą, kuris tikiuosi tamsoje yra apšviestas (?!). Analogiški "pagražinimai" užrašo nepapuoš. Man patiko komentatoriaus mintis dėl Ukmergės riboženklio susiejimo ne su piliakalniu, o legenda apie vilko mergą. Šita kryptimi reikėjo eiti, o jeigu pinigų nėra, tai gal neverta labai kažkokių užslėptų idėjų įgyvendinti. Palikti užrašą, na gal dar miesto herbą prišriūbuoti ir vėliavą iškelti. Bus tvarkinga ir be pretenzijų į didįjį meną.
  • o kodel :
    nieko neuzsimenama dar ir apie baisu ribozenklio raidziu apsvietima? Uzrasas del seseliu sunkiai iskaitomas, raides isplauke, susilieje.. Tragedija. Tik Ukmergej taip gali buti, ka bepradeda daryti, viskas sleiva, kreiva, iki galo nepragalvota ir daroma atmestinai .. Matau kaip kiti miestai ir miesteliai tvarkosi - tai tik baltas pavydas ima. Apmaudu ir pikta kad del musu miesto valdziazmogiu neigalumo miestas toks nustekentas ir nykus..
  • Jūratė :
    Ribozenklis gali but susietas su miesto legenda. Vilkmergės. Mergaitė ir vilkas. Miesto pavadinimas turi būti ne Ukmergė, bet Vilkmergė
  • vaikiste :
    Jokio skirtumo kaip ir mano vaikisteje 1970 metais
  • Nu nu :
    Ko jus norit, kai pas mus ir konstiuucija pasenusi ir kalendoriniai meta nuo liepos 1 prasideda ...
  • aa :
    taip ir gyvenam toj ukmergej, bardakelyje

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas