Parodos autorė, grafikė N. Vilutienė. Arūno Kulikausko nuotr.

Kultūra

Galerijoje – kraštietės paroda

Oksana JUDAKOVA

VšĮ „Trys kaimai“ parodų koordinatorė

 

Rugsėjo 8–spalio 9 dienomis „Vilkamirgės“ galerijoje, esančioje Kęstučio a. 2–2 (II aukštas), galima pamatyti žinomos grafikės, kraštietės Nijolės Vilutienės (Ingelevičiūtės) parodą.

Nijolė kartu su vyru, taip pat pripažintu grafiku, Nacionalinės premijos laureatu Mikalojumi Povilu Vilučiu, gyvena Vilniuje. Beje, M. P. Vilučio darbų paroda taip pat buvo eksponuojama „Vilkamirgės“ galerijoje šių metų sausio mėnesį.

Nors N. Vilutienė jau seniai įsikūrusi sostinėje, ji turi nemažai sąsajų su Ukmerge. Čia ji gimė, čia gyveno jos močiutė, kurią, dailininkės žodžiais tariant, žinojo pusė Ukmergės, nes ji buvo labai komunikabili. Mama Vanda Urbonavičiūtė-Ingelevičienė apie 1950–1953 metus mokytojavo Ukmergės bazinėje mokykloje, vėliau – Antano Smetonos gimnazijoje.

Bažnyčios gatvėje dar stovi Nijolės vaikystės namas, kurį senieji miestiečiai galbūt žino kaip „amerikonų namą“. Dailininkė dažnai aplanko senosiose miesto kapinėse palaidotus artimuosius.

Galerijoje vykstančioje parodoje pamatysite N. Vilutienės piešinius, grafikos atspaudus ir akvareles. Apie jos kūrybą menotyrininkas dr. Vidas Poškus rašė: „Nijolė Vilutienė yra grafikė iš prigimties. Toks apibrėžimas lyg ir skambėtų neįtikinamai, kadangi kiekvienas bet kurią grafikos techniką propaguojantis dailininkas jau yra toks savaime. Tačiau Nijolės kūryba yra ypatingai persmelkta grafikos. Nes grafikos (kaip ir bet kurios kitos dailės rūšies) pagrindų pagrindas yra piešinys. O šioji menininkė yra tobula piešėja. Ji valdo liniją – nuo pačios ploniausios, mikroniškai-siūliškos iki storos, plačios, peraugančios į dėmę ir plokštumą.“

N. Vilutienė baigė M. K. Čiurlionio meno mokyklą, 1972 m. Vilniaus dailės institutą, grafikos specialybę. Nuo 1985 m. ji – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2005 m. dailininkei suteiktas Lietuvos meno kūrėjo statusas.

Menininkė yra surengusi solinių parodų, dalyvavusi daugelyje konkursinių, kuruotų parodų Lietuvoje, Italijoje, JAV, Austrijoje, Argentinoje, Suomijoje, Taivane, Škotijoje, Ukrainoje, Japonijoje, Turkijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje ir kitur. Jos kūrinių yra įsigiję Vilniaus universiteto Grafikos kabinetas, Lietuvos dailės muziejus, Gyoro (Vengrija) municipalinis muziejus, Buenos Aires Grafikos muziejus, ADOGI mažų formų grafikos centras (Barselona), Nacionalinis Taivano dailės muziejus, privatūs kolekcininkai.

N. Vilutienės bobutė Konstancija Urbonavičienė.

N. Vilutienės pieš.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Milda :
    Puiki paroda mano puseserės Nijolės. Sekmės jai ir dar daug kūrybinės laimės akimirkų. Milda

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas