Komisijos nariai, bendrijos pirmininkė Laima Juzėnienė išpuoselėtoje Krogertų sodyboje.

Įvairūs, Žmonės

Kiekvienas sklypelis turi savo „aurą“…

Genovaitė KAZIELIENĖ

Ukmergės susivienijimas „Sodai“ organizavo pavyzdingiausiai tvarkomų rajono sodininkų bend-rijų sodybų apžiūros konkursą. Jame dalyvavo septynios bendrijos, kurios pasiūlė 14 sodybų. Jas apžiūrėjo ir vertino komisija, kurioje – savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėja Vilija Grabauskienė, Ukmergės susivienijimo „Sodai“ pirmininkas Julius Kazėnas, floristė Rasa Žiaunienė ir šių eilučių autorė.
Per kelias dienas aplankyti visi apžiūrai rekomenduoti sodai, bendrauta su bendrijų pirmininkais, pačiais sklypelių savininkais.

Buvo sunku išrinkti

„Pušelės“ sodininkų bendrijos pirmininkė Tivana Baranovienė, kurios puikiai tvarkoma sodyba gali būti pavyzdžiu ir kitiems sodininkams, pasidžiaugė, kad didžioji dauguma bendrijos narių puoselėja aplinką. Tad kai reikėjo pristatyti geriausiai besitvarkančius, buvo sunku ir išrinkti… Ji pastebėjo, kad net ir vyresni žmonės, ir ne itin stiprios sveikatos, negaili jėgų, jog jų sklypeliai švytėte švytėtų. Pirmininkė taip pat pasidžiaugė, kad sodinininkai neapsiriboja įprastais augalais, bet atranda ir įvairių naujų, dekoratyvių, iš užsienio parsigabentų rūšių.

Persikai burnoje tirpsta

Kad savo lietuviškame sode galima išauginti netgi egzotiškų vaisių, įsitikino ir komisija, lankydamasi sodininkų bendrijoje „Rasa“, Vandos ir Antano Barauskų sodyboje. Obels dydžio medyje noko dideli, sultingi persikai. Jais pasivaišinus, teko nustebti, kad vaisiai burnoje tiesiog tirpte tirpsta. Šeimininkė šypsodamasis sakė, jog jokių ypatingų priemonių, kad persikai augtų, nesiima.
Sodyboje daug gėlių, dekoratyvinių krūmelių, nemažas ir daržas, kuriame dera ne tik tradicinės daržovės, bet ir avietės, kone vyšnios didumo spanguolės…

Ką kiti išmeta, paverčia meno kūriniais

Išskirtinai atrodo Aivaro ir Aušrytės Krogertų sodyba. Pradedant tvora ir baigiant nameliu bei viskuo, kas yra viduje, yra pagaminta paties Aivaro rankomis.
Akį traukia iš kiekvieno kampelio žvelgiančių angeliukų, gyvūnėlių, žmogeliukų skulptūrėlės, netgi išmoningai iškarpyti medeliai bei dekoratyviniai krūmai, virtę skulptūromis. Šeimininkas kiekvieną laisvą valandėlę kuria meno dirbinius. O ypatinga yra tai, jog tam jis beveik visiškai nenaudoja naujų medžiagų. Ir kas kitiems atrodo nereikalinga, jo rankose tampa išskirtiniais darbais. Aivaras drožia iš medžio, rago, skulptūromis tampa netgi statybiniai blokeliai.

Rūpinasi bendromis jėgomis

Praėjusiais metais apžiūrai buvo pristatyta „Armonos“ sodininkų bendrijos senbuvių, nuolatinių sodų sklypelių konkursų prizininkų Nijolės ir Algirdo Ragalskių sodyba. Tuomet jos šeimininkai pasidžiaugė bendradarbiavimu su prieš keletą metų šalimais įsikūrusia Aušros ir Remigijaus Šarkų šeima. Jie kartu rūpinasi šalia sklypų esančiu tvenkiniu. N. ir A. Ragalskiai jau ne vienerius metus jį puoselėjo, o Aušra tęsia pradėtus darbus – pernai panaikino pakrantės šabakštynus, čia pasodino gėlių. Šįmet pakrantė dar labiau išgražinta – čia veši dekoratyviniai krūmeliai, aplink tvenkinį „apsigyveno“ nemažai skulptūrų.

Garbingas amžius netrukdo

„Šilo“ sodininkų bendrijoje ne vienerius metus vieni iš labiausiai puoselėjusių savo aplinką sklypelių šeimininkų buvo Salomėja ir Placidas Jasiūnai. Šįmet šis sodas vėl buvo pristatytas apžiūrai. Deja, nuvažiavę į sodybą radome tik šeimininką – praėjusiais metais jo žmona iškeliavo Anapilin. Vis dėlto, nepaisant to, jog liko vienas, taip pat yra garbingo amžiaus – Placidui jau 87-eri, vyriškis toliau puoselėja savo sodybą. Augina ir gėles, ir daržoves, o kruopščiai išravėtos lysvelės, prižiūrėtas šiltnamis rodo šeimininko darbštumą.

Rūpinasi ir bendrais plotais

„Pašilės“ sodininkų bendrijoje įsikūrę Vida ir Raimondas Varanauskai taip pat negaili laiko savo sodybos gražinimui. Vida neslepia, kad labai svajojo turėti kampelį, kuriame galėtų pailsėti nuo miesto triukšmo, pasigėrėti gamta, pasidžiaugti ramybe. Todėl bendrijos pakraštyje, prie miško, įsigijo gerokai apleistą sodybą. Dabar sutuoktinių triūso dėka ji pasikeitusi neatpažįstamai – akį džiugina ne tik įvairūs dekoratyviniai augalai, bet šeima augina ir šilauoges, pomidorus, agurkus, kitas daržoves. O bendrijos pirmininkė Onutė Tukačiauskienė pasidžiaugia, kad V. ir R. Varanauskai randa laiko pasirūpinti ir bendrais plotais – prižiūri, šienauja šalimais esantį miško pakraštį.

Įsikūrė ekologiškame name

„Miškininko“ bendrijoje įsikūrusių Jolitos ir Renato Kolkų sodyba išsiskiria tuo, kad šeima apsigyveno jaukiame ekologiškame name. Savininkai ne tik gražiai sutvarkė jiems priklausančią aplinką, bet ir įrengė originalią poilsiavietę prie sodybos. Tarp medžių esantį plotą nušienavo, atgabeno rąstų, kuriuos panaudojo ne tik suolams, bet ir stalui.

„Užtenka ir sau, ir kitiems“

Vaikų lopšelyje-darželyje „Vaikystė“ vyr. virėja dirbanti Rima Staškūnienė gyvena Pramonės mikrorajone, tačiau į sodininkų bendrijoje „Armona“ esančią sodybą atvažiuoja kiekvieną dieną. Čia ji puoselėja ne tik gėlyną, bet ir turi didelį daržą. Moteris juokauja, kad jo gėrybių užtenka ir savai šeimai, ir draugams, ir kaimynams. Rima žino daug receptų, kaip pasigaminti įvairiausių gardumynų, patarimų negailėjo ir komisijos nariams…

Dauguma konkurso sodų – lygiaverčiai

Apsilankius visuose pristatytuose konkursui sklypeliuose komisijai sumuojant rezultatus buvo nelengva apsispręsti dėl nugalėtojų. Vertinimas vyko pagal nustatytus kriterijus – kokia augalijos įvairovė, želdinių būklė, vešlumas, dekoratyvumas, daržo, gėlyno sutvarkymas ir priežiūra, originalus ribų nužymėjimas, kaip laikomasi aplinkosaugos reikalavimų, kokia sodo pastatų būklė, originalumas (etnografinių elementų, spalvų, medžiagų, būdingų regionui, panaudojimas) ir funkcionalumas. Vis dėlto kiekvienas sklypas – išskirtinis, turintis savitą aplinką, vadinamąją aurą…
Komisija nutarė, kad nugalėtojų lentelės „Pavyzdingai tvarkomas sodo sklypas–2020“ bus įteiktos „Pušelės“ sodininkų bendrijoje – Kristinai ir Nerijui Jarmolavičiams bei Jolitai ir Robertui Žižiams, „Armonos“ – Rimai Staškūnienei, „Rasos“ – Aušrytei ir Aivarui Krogertams bei Vandai Barauskienei, padėkos – Laimai Klimavičienei („Rasa“), Placidui Jasiūnui, Aušrai Vilutienei („Šilas“), Danutei ir Vladimirui Moisiejevams („Pušelė“), Vidai ir Raimondui Varanauskams, Linai ir Vaclovui Andreikiams („Pašilė“), Jolitai ir Renatui Kolkoms („Miškininkas“), Ritai Zykovienei („Linas“), Aušrai ir Remigijui Šarkams („Armona“).
Šie sodininkai bus pagerbti rudenį vyksiančioje rajono sodininkų šventėje.

 

 

 

Persikai užderėjo dideli ir sultingi.

 

Tvarkant savo sklypelių teritorijas ir prižiūrint šalimais esančią aplinką sodininkams išmonės netrūksta.

 

 

 

P. Jasiūnas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas