Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Nuomonių telefonas

Gyventojai baiminasi dėl kaimyninės šalies elektrinės saugumo

Genovaitė KAZIELIENĖ

„Nuomonių telefonu“ paskambinęs ukmergiškis sakė, kad dabar viešoje erdvėje daug kalbama apie būsimą atominės elektrinės Baltarusijoje, Astrave, atidarymą. „Nuolat pabrėžiama, kad ši prie abiejų valstybių sienos pastatyta jėgainė Lietuvai kelia pavojų – įvykus avarijai, pasekmes mūsų šaliai sunku prognozuoti. Teko skaityti, kad vilniečiams bus dalijamos jodo tabletės, o kaip yra ruošiamasi tokiam galimam ekstremaliam atvejui, mūsų savivaldybėje?“ – klausė ukmergiškis.

Savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas paaiškino, kad viską galima sužinoti internete, svetainėje adresu: lt72.lt. Pasidomėjus minėtame puslapyje radome informaciją, kad Ukmergės rajonas nepriklauso avarinės parengties zonai. Jei įvyktų incidentas, numatomi taikyti apsaugomieji veiksmai – gyventojų informavimas ir konsultavimas, maisto, pieno, geriamojo vandens ir ne maisto produktų radiologinė kontrolė, prireikus – vartojimo apribojimai.

Šioje internetinėje svetainėje taip pat pateikiama informacija, kad įvykus avarijai atominėje elektrinėje gyventojai būtų informuoti trumpaisiais pranešimais į mobiliuosius telefonus ir sirenų kauksmu, o vėliau per radiją ir televiziją gautų tikslią informaciją ir patarimus, kaip elgtis.

Kilus grėsmei dėl avarijos, jei būtų rekomenduojama slėptis namuose, vertėtų pasiruošti maisto ir vandens atsargų trims paroms. Jei avarija įvyktų ir grėstų radiacijos pavojus, būtų įjungta Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema. „Tiksli informacija ir patarimai, kaip elgtis, būtų transliuojami ir per radiją bei televiziją. Jei patariama likti patalpose, pirmiausia reikėtų užsandarinti būstą: uždaryti duris, langus ir orlaides; uždengti dūmtraukius, vėdinimo ir kitas angas. Viską sandariai uždarius, langus ir duris reikėtų apklijuoti popieriaus ar apsauginėmis juostelėmis. Plastikiniai langai bei balkonų durys labai sandarūs, jų papildomai sandarinti nereikia.

Rekomenduojama slėptis namo rūsyje, tačiau, jei jo nėra, tuomet reikėtų laikytis pastato vidurio, stengtis būti toliau nuo išorinių pastato sienų ar pastogės. Nepamirškite kartu pasiimti naminių gyvūnų“, – rašoma minėtoje svetainėje.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Skaitytoja :
    Koks atstumas nuo Astravo iki Ukmergės ?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas