Šuo buvo nuvežtas į veterinarijos kliniką.

Kriminalai, Naujausi

Aiškinasi žiauraus elgesio su gyvūnu atvejį

Nijolė STUNDŽIENĖ

Šią savaitę į Policijos komisariatą, gyvūnų globos atstovus kreipėsi rajono gyventoja, kuri informavo apie protu nesuvokiamą žiaurumo atvejį. Pasak pareiškėjos, vienos sodybos kieme ji išvydo, kaip iš matymo pažįstamas vyras prievartavo savo augintinį. Po šio pranešimo į nurodytą kaimą atvykę pareigūnai pradėjo administracinę teiseną dėl žiauraus elgesio su gyvūnu. Galimai skriaudžiamas šuo buvo išvežtas veterinarų patikrai.

Tai, ką išvydo, atėmė žadą

„Gimtosios žemės“ kalbinta apie šį įvykį pranešusi moteris nenorėjo viešinti savo pavardės, nenurodė ji ir vietos, kurioje tai įvyko.

„Liepos 27-osios ryte, apie 7 valandą, važiavau į darbą ir viename kieme pastebėjau nuogą klūpantį vyrą, o šalia jo – šunelį. Smalsumo vedama šiek tiek pristabdžiau automobilį ir netekau žado po to, ką išvydau“, – kalbėjo moteris, tikindama, jog jau keletą dienų negali atsigauti dėl patirto šoko. – Nesu vietinė gyventoja, bet šį asmenį iš matymo pažinojau, buvau girdėjusi įvairių gandų dėl jo elgesio, įgūdžių stokos, bet nelabai tomis kalbomis tikėjau. O dabar įsitikinau išvydusi savo akimis.“

Pasak pareiškėjos, tuomet ji nesustojo, nes sutriko, išsigando. Tačiau nuvykusi į darbą, pasikalbėjusi su bendradarbiais, moteris suprato, jog turi kažko imtis, gelbėti vargšą gyvūną. Tuomet ji susisiekė su policija, viešosios įstaigos „Klajūnas“ vadove ir jiems viską papasakojo.

„Aš tikrai neketinu viso to pamiršti, numoti ranka. Tas žmogus turėtų būti kontroliuojamas policijos, stebimas socialinių darbuotojų, gydomas specializuotoje įstaigoje… Apie tai būtina kalbėti, informuoti visuomenę…“ – emocijų neslėpė įvykio liudininkė.

Ji pasidžiaugė policijos pareigūnų, gyvūnų globos namų atstovų dėmesingumu, operatyvumu. Pasak moters, su ja netrukus buvo susisiekta, ji apklausta, vėliau pranešta, jog šunelis išvežtas į veterinarinę kliniką.

„Artimiausiu metu ketinu kreiptis į vietos seniūniją, rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių, kitas institucijas, kurių darbuotojai, mano įsitikinimu, turėtų pasirūpinti šiuo neadekvačiu vyru. Kiek žinau, namuose, kur jis gyvena, yra ligonių. Įdomu, ar juos aplanko socialiniai darbuotojai, ar gali toks asmuo rūpintis kitais. Taip pat labai svarbu, kad jam daugiau nebūtų leista laikyti gyvūnų…“ – kalbėjo moteris.

Sprendimas – po veterinarijos gydytojų išvadų

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė informavo, kad rajono Policijos komisariate, gavus pranešimą apie minėtąjį atvejį, buvo pradėta administracinė teisena pagal Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnio 16 dalį. Žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo penkiasdešimties iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų. Šiuo metu atliekamas tyrimas.

„Nusikalstama veika galimai įtariamas asmuo iki šiol policijai nebuvo žinomas. Jis nėra nei teistas, nei baustas“, – kalbėjo A. Krogertienė. Ir pridūrė, jog policijos pareigūnai su minėtuoju asmeniu bendravo, o tyrimo eiga priklausys nuo veterinarijos specialistų išvadų, kai bus aišku, ar gyvūnas yra patyręs kokių nors sužalojimų.

Komunikacijos poskyrio specialistės teigimu, sprendimas šiame tyrime turėtų būti priimtas jau kitą savaitę.

Keturkojui ieškos naujų namų

VšĮ „Klajūnas“ vadovė Ilma Germanienė „Gimtajai žemei“ sakė, jog pati dalyvavo paimant šunelį iš minėtosios sodybos.

„Namų durų mums niekas tuomet neatidarė. Gyvūną radome už namo, senoje būdoje, šalia kurios buvo tik indas su pažaliavusiu vandeniu. Tolimiausiame būdelės kampe pastebėjome ir įsispraudusį nediduką šunelį. Jis nei lojo, nei puolė, tik baikščiai žiūrėjo. Kai jį ištraukiau, nesipriešino, o nuvežtas į Jonavos veterinarinę kliniką į nieką nereagavo, lyg būtų vaškinė figūrėlė. Šuo nieko neėdė, net vandens nelakė. Vet. gydytoja sakė, kad toks elgesys – šokinė būsena dėl patirto streso. Pirmiausia keturkojį teko nublusinti, nes kailiukas buvo pilnas šių šokinėjančių, ropojančių padarų. Vėliau buvo atlikti išsamūs tyrimai. Šunelis, kurį pavadinome Greidu, šiuo metu yra klinikoje, jam lašinami vaistai, duodami raminamieji, vitaminai. Ten jis pasiliks, kol atsigaus“, – kalbėjo I. Germanienė.

Jau kitą dieną paaiškėjo ir tyrimų išvados. Pasak VšĮ „Klajūnas“ vadovės, laimei, kraujo tyrimai geri, gyvūno vidaus organai nesužaloti, tačiau diagnozuotas galinės kojos girnelės išnirimas – galimai smurto pasekmė. Taip pat yra didelė išvarža, kurią būtina operuoti. Pašnekovė pasidžiaugė, kad šunelis jau pradėjo domėtis maistu, ėsti.

I. Germanienė patikino: „Greidas tikrai nebus grąžintas šeimininkui. Svarstome apie naujų namų paiešką, kad šuo iš klinikos galėtų vykti tolesnei reabilitacijai tiesiai pas gerus žmones. Jo psichinė būklė sunki, ir jei jis atkeliaus į laikiną globą prieglaudoje ar pas globėjus, o paskui, kai patikės žmonėmis, vėl teks keisti gyvenamą vietą – savijauta gali pablogėti.“

Stebėjosi žmonių abejingumu

Gyvūnų globa užsiimanti moteris stebėjosi ir tame kaime, kur nutiko šis įvykis, gyvenančių žmonių abejingumu. Neva daugelis žinojo apie vyro nesveiką polinkį, tačiau visi tylėjo. I. Germanienei keista, kad žiauraus elgesio su šunimi nepastebėjo net artimiausi kaimynai.

„Šioje situacijoje mes – bejėgiai, galime padėti tik gyvūnui, – apie savo veiksmus pasakojo I. Germanienė. – Dar kartą kreipėmės į įvairias instancijas – policiją, savivaldybę, socialines tarnybas, išsiuntėme elektroninius laiškus, prašydami pateikti priežastis, kodėl nesiimama priemonių. Taip pat susisiekėme su viešosios įstaigos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ atstovais, tikėdamiesi šios organizacijos teisininkų pagalbos.“

I. GERMANIENĖS nuotr.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ukm :
    Aga, Klajūnas kitoks .... kitoj formoj ir pavidalu kitu!
  • Aha :
    Tai gi policija isede is Ukmerges ukrainietes prostitutes kur atvaziuodavo. Tai dabar net gyvuneliai kencia

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas