Vaikai poilsiavo turiningai.

Jaunimas

„Šventupiukų“ stovyklėlė

Janė GIEDRAITIENĖ

Kultūros centro Vidiškių skyriaus renginių organizatorė

Genė VAITKŪNIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Vaikai, kurie vasaros atostogas norėjo praleisti turiningai ir prasmingai, išmokti ko nors naujo, susirasti draugų, liepos 7 dieną rinkosi į Šventupės biblioteką, kur Vidiškių seniūnijos kultūros darbuotojai organizavo dviejų savaičių vaikų užimtumo stovyklėlę „Šventupiukai“.

Stovykloje dalyvauja ne tik kaimo vaikai, bet ir atvykę vasaroti pas senelius. Nuo pirmosios stovyklėlės, surengtos prieš trejus metus, jie visi tapo draugais. O naujai prisijungę irgi mielai sutinkami.

Susirinkę pirmąją dieną aptarėm numatomas stovyklos veiklas, išsidalinome „privalomą“ atributiką – pasiūtas skareles su vaikų vardais. Sutarėme, kad kasdien prieš pramogas atliksime nors po vieną gerą darbą.

Pirmąją dieną sutvarkėme gėlyną priešais dvarą. Vaikai dar pasisiūlė parke surinkti šiukšles.

Dar vienas geras darbas – buvusios vaikų darželio teritorijos sutvarkymas. Ačiū seniūnijai, kuri operatyviai sureagavo į mažųjų prašymą nupjauti jų pamėgtoje žaidimų aikštelėje žolę. O vaikai su tėveliais ir seneliais ją sugrėbė ir surinko, aplinką paruošė vakaro žaidimams ir susibūrimams.

Kitą dieną tvarkėme gyvenvietės skelbimų lentą, „išvadavome“ ją nuo senų skelbimų.

Per kitas stovyklėlės dienas, išsiruošę į žygį Šventosios pakrantėmis, miškeliais, rinkome šiukšles, nuvalėme laiptus link šaltinio, tvarkėme dvaro pastato aplinką: nušlavėme terasą ir laiptus, nuravėjome gėlyną, surinkome šiukšles. Gražioje aplinkoje smagiau žaisti. Šiais darbais vaikai prisidėjo prie akcijos „Švari vasara“.

Stovyklėlėje buvo organizuojamos edukacijos, pamokėlės. Vykome į „Baidarkiemio“ kaimo sodybą, kur laukė jos šeimininkės Valdutės Kunigėlienės edukacinė tapybos pamokėlė, teniso kortai, pažintis su Radiškio piliakalniu ir šeimininkės vaišės.

Dar viena šauni išvyka buvo organizuota į Radiškio žirgyną, kur jo šeimininkė Eglė Giedraitytė laukė vaikučių su pabalnotu žirgu Bingo. Eglė papasakojo apie žirgus, pamokė, kaip reikia su jais elgtis ir pakvietė visus į jodinėjimo aikštelę. Ten vaikai sėdo ant žirgo. Labiausiai svečių atvykimu džiaugėsi Eglės šuo Kaja. Ji lydėjo vaikus ir į jojimo aikštelę, ir į laukus, kur ganėsi daugiau žirgų ir ponis. Atsidėkodami vaikai visus ganyklos gyventojus pavaišino morkomis.

Pažintis su žirgu.

Daug prasmingų veiklų, užsiėmimų ir edukacijų stovyklos metu turėjome bibliotekoje, kultūros namuose. Mokėmės rišti šiaudinius sodus, siuvome lėlytes iš kojinių, su jomis vaidinome pasaką pagal knygą „Pabėk nuo vištos“, organizavome tarmiškų pasakų popietę „Seku seku pasakų“, kurios metu išgirdome Vidiškių šnektą. Susipažinome su naujomis bibliotekos knygomis, pasirinkome jų skaitymo iššūkiui „Vasara su knyga“. Žaidėme protų mūšį „Aplink pasaulį“ apie gamtą, ekologiją, geografiją… Labai populiarūs buvo stalo žaidimai „Monopolis“, „Lietuva mažiems“. Žaidėme ir internetinį žaidimą „Prototo“.

Kūrėme, mokėmės „Šventupiukų“ dainą, įsitaisę ant minkštasuolių kaip tikrame kino teatre žiūrėjome labai gražų filmą apie šuniuką.

Išmėginome ir lauko žaidimus. Labai smagus užsiėmimas buvo lobio – „auksinių pinigėlių“ paieška. Stovyklautojai pažiro po visą parką, ieškodami užuominų. Už juos vaikai galėjo nusipirkti ne tik ledų, bet ir visokių kitokių skanumynų. Beje, ledais už gerus darbus vaišinomės kasdien. Taip pat mėgavomės pačių surinktų žolelių arbata.

Nepamatėme, kaip prabėgo dvi šurmulingos ir labai smagios savaitės. Paskutinė diena – šventinė. Rinkomės į „Kaliausių teatriuko“ spektaklį „Pelenius“, kurį parengė Daiva ir Kazimieras Šermukšniai. Nuotaikinga, jautri, graži ir pamokanti pasaka. Puikiai pagamintos lėlės. Smagu buvo ir patiems pavaidinti, palaikyti lėles.

Už gerus darbus – sutvarkytą Šventupės aplinką, stovyklautojai buvo pavaišinti Vidiškių seniūnijos seniūno Virgilijaus Štaro dovanotu tortu.

O kaipgi išleistuvės be iškylos? Jo labiausiai ir laukėme. Keliavome prie upės – gražių vietų turim labai daug, rinkomės saugiausią. Suneštinės vaišės, žaidimai, užduotėlės, draugiškiausio, ramiausio, paslaugiausio, organizuočiausio „šventupiuko“ rinkimai ir tradicinis metų svajonių užrašymas. Tada perskaitėme pernykščius. Ne vieno vaiko norai per metus išsipildė. Žiūrėsim, kaip bus kitąmet.

Na ir pabaigai įdomu apžvelgti rezultatus: tai jau trečioji stovykla, ji vyko 8 dienas. Veiklose dalyvavo 17 vaikų: 8 vilniečiai, 3 ukmergiškiai ir 6 šventupiečiai. Edukacijas ir pamokėles organizavo E. Giedraitytė, V. Kunigėlienė, D. Šermukšnienė, K. Šermukšnis ir šių eilučių autorės. „Taksistais“ į edukacijas dirbo Emilijos, Gabrielės ir Gabijos, Nedo, Mato tėveliai. Aplinką padėjo tvarkyti Gabrielės ir Gabijos seneliai. Vaikai visiems jiems sako „Ačiū“.

O mes, vadovai, džiaugiamės, kad vaikai per dvi savaites patyrė tikrą vaikystės džiaugsmą, nors trumpam pasitraukė nuo išmaniųjų įrenginių, susitiko su senais draugais ir susirado naujų. Daug sužinojo, daug išmoko. Atliko daug gražių darbelių.

Pasirodo, galima stovyklauti labai smagiai ir pigiai. Reikia sumanumo, geranoriškumo, gerų draugų. Ačiū visiems padėjusiems ir prisidėjusiems, ačiū vaikams.

AUTORIŲ nuotraukos

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas