Futbolo turnyro dalyviai.

Kultūra, Naujausi

Turiningos vidurvasario dienos Lyduokiuose

Giedrė ŠATAITĖ

Visą savaitę – liepos 13–19 dienomis, Lyduokiuose vyko Vidurvasario šventė. Jos metu buvo organizuota daug edukacinių, pažintinių, kultūrinių, sportinių renginių.

Juos organizavusios Lyduokių kaimo bendruomenės pirmininkė Auksė Pusvaškienė pasakojo, kad pirmąją dieną pasodintas stelmužiukas – tikras Stelmužės ąžuolo palikuonis. „Siekdama pagerbti šalies bendruomenes, organizacijas ar nusipelniusius žmones, Žemės ūkio ministerija 2018 metais inicijavo projektą „Tautos šimtamečiai ąžuolai“ ir įsteigė 15 nominacijų. Vieną apdovanojimų – „Šimtmečio gyvenvietė“, pelnė mūsų bendruomenė, pateikusi projektą apie Griežionių kaimą. Visiems nominantams tuomet buvo pažadėti stelmužiukai, kurie prieš dvejus metus dar augo Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje, buvo dar maži, trapūs. Ir tik šįmet sutvirtėję jie pas mus atvežti. Ąžuoliuką sodinome Griežionyse kartu su šio kaimo gyventojais“, – sakė A. Pusvaškienė.

Griežionių kaime pasodintas stelmužiukas.

Lyduokių bendruomenės namuose Ukmergės meno mokyklos mokytoja Andora Stiškienė mokė gaminti žaislus iš vilnos. Anot bendruomenės pirmininkės, tam buvo paruošta medžiaga, atsirado nemažai norinčių išbandyti šio meno paslaptis. Buvo pagaminta nemažai žaislų, jų bus daroma ir daugiau, kad šįmet tokiais žaisliukais būtų papuošta kalėdinė eglutė.

Vieną dieną besidomintys ichtiologija lyduokiečiai Želvos gimnazijos autobusėliu, kurį skyrė įstaigos vadovas Vidas Tavoras, vyko prie Šešuolos ir Plaštakos upelių santakos. Čia Gamtos tyrimų centro doktorantas Simonas Račkauskas juos supažindino su lašišinių žuvų pasauliu. Doktorantas pasakojo, kad šių metų gegužės pabaigoje jis su kolegomis – Žuvininkystės tarnybos specialistais, Šešuolos ir Plaštakos upeliuose įžuvino po 3 tūkst. dirbtinio veisimo lašišinių žuvų jauniklių – šlakių. S. Račkauskas aiškino, jog siekiant įvertinti dirbtinio veisimo šlakiukų įžuvinimo efektyvumą, pastarieji buvo nudažyti nekenksmingais biologiniais dažais, kurie žuvytės kaulinius darinius nudažo fluoresuojančia šviesa, tad dirbtinio veisimo šlakiukai nuo natūralaus atskiriami fluorosensinio mikroskopo pagalba fiksuojant ar nefiksuojant specialų švytėjimą. Atskyrus individus, bus vertinami gausumo rodikliai, mitybiniai, augimo ir kiti rodikliai.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Lyduokių filialo vedėja Janina Baškauskienė organizavo viktoriną „Lyduokiai: istorija ir dabartis“. Viktorinos dalyviams per išmaniuosius telefonus buvo pateikiami klausimai, dalyviai telefonais į juos ir atsakinėjo.

Penktadienį vyko tradicinis, jau 17-asis, mažojo futbolo turnyras. Pirmąkart jis buvo tarptautinis – sulaukta svečių iš Nyderlandų, Apeldoorn miesto. Taip pat atvyko Deltuvos, Rečionių, Lentvorų, Vidiškių futbolininkai, rungtyniavo ir šeimininkai lyduokiečiai.

Varžyboms teisėjavo Giedrius Vaičiūnas. Šįkart turnyrą laimėjo ir taurę išsivežė Lentvorų komanda, antroje vietoje – Lyduokių futbolininkai, treti – Deltuvos žaidėjai, ketvirtoje vietoje liko svečiai iš Nyderlandų.

Pirmąją vietą iškovojusiai komandai įteikta taurė, prizininkės apdovanotos medaliais, suvenyrais.

Jauniausias varžybų žaidėjas – Dovydas Puolis (Vidiškiai), vyriausias, rezultatyviausias ir geriausias žaidėjai – Apeldoorn miesto atstovai.

A. Pusvaškienė pastebėjo, jog svečių iš Nyderlandų sulaukta juos atvykti paskatinusios kraštietės Laimutės Mackevičiūtės dėka. Šįmet atvažiavo dvylikos žmonių – daugiausia šeimos narių, giminaičių, komanda. Svečiai neslėpė, kad atvyks ir kitąmet – sustiprinę pajėgas sieks laimėti turnyrą…

Po varžybų visi šventės dalyviai vaišinosi taujėniškių žirnių koše, gaivinosi rėmėjo bendrovės „Eckes Granini“ sultimis.

Tądien vyko ir projekto „Prisijungusi Lietuva“ pristatymas.

Šeštadienį koncertavo grupė „NALŠIA“, koncertas buvo skirtas poeto Pauliaus Širvio 100-osioms gimimo metinėms.

Sekmadienį Lyduokių šv. Mykolo arkangelo bažnyčioje vyko Šv. Marijos Magdalietės atlaidai, buvo aukojamos šv. Mišios.

Bendruomenės pirmininkė A. Pusvaškienė sakė, kad organizuojant renginius sulaukė Lyduokių seniūnijos seniūno Vytauto Toliūno paramos, už pagalbą ji taip pat dėkojo bendruomenės nariams Andriui ir Almantui Jašiūnams, Alvydui ir Valdui Morkūnams, Daliai Butiškienei, Jolitai Sinevičienei, Onai Pusvaškienei, Antanui Mackevičiui, Audrai Imbrasienei, Jūratei Pikčiūnienei, Zitai ir Ričardui Kuzmoms, Albertui Masiukui, kraštiečiui, bendrovės „Eckes Granini“ vadovui Mariui Gudauskui, Rečionių futbolo komandos kapitonui Sauliui Lukošenkai, Užupio pagrindinės mokyklos mokytojai Nijolei Minkevičienei, vertėjavusiai bendraujant su Nyderlandų delegacija, Kultūros centrui už koncerto įgarsinimą.

Renginių dalyviams, svečiams buvo įteikti Žemės ūkio ministerijos skirti prizai.

Vidurvasario dienos organizuotos pateikus projektus ir gavus Ukmergės rajono savivaldybės finansinę paramą, padedant rėmėjams.

Doktorantas S. Račkauskas supažindino su lašišinių žuvų pasauliu.

Nagingos moterys ir vaikai gamino žaislus iš vilnos.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas