Asociatyvi nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Triukšmaujantys vaikai – tų pačių daugiabučių gyventojai

Nijolė STUNDŽIENĖ

Į redakciją kreipėsi Anykščių gatvės gyventoja. Ji skundėsi iki vėlumos kieme užsibūnančių vaikų keliamu triukšmu. Pasak moters, tarp šios gatvės 29-ojo ir 31-ojo daugiabučių namų pagyvenusių žmonių iniciatyva buvo pastatyti suoliukai, tačiau juos dabar vakarais okupuoja vaikai bei paaugliai. Jie ten renkasi ir užsibūna iki 23 valandos, o dažnai – iki vidurnakčio, šūkauja, triukšmauja, garsiai juokiasi, tokiu savo elgesiu trikdydami aplinkinių gyventojų ramybę.

„Patys vakare jau neturime kur išeiti, dėl sklindančio triukšmo negalime atsidaryti net langų. Kur žiūri policija, kodėl nesudrausmina tėvų, kurie nesirūpina savo atžalomis? Pareigūnai galėtų vakare apsilankyti šioje vietoje. Tuomet gal ir šūkaliojimai nutiltų?..“ – savo mintimis dalijosi Dukstynos mikrorajono gyventoja.

Situaciją pakomentavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė. Jos nuomone, vaikai, besibūriuojantys minėtame kieme, yra tų pačių daugiabučių namų gyventojai, tad pagyvenę žmonės greičiausiai pažįsta jų tėvus ir patys galėtų draugiškai pasikalbėti apie problemą. Jeigu tai nepadėtų, galima sukviesti daugiabučio namo bendrijos pasitarimą.

„Peržvelgėme policijoje turimus duomenis. Šiemet buvo registruotas tik vienas minėtų namų gyventojų pranešimas. Liepos 13-ąją, 21.49 valandą, neprisistatęs asmuo pranešė, kad Anykščių gatvės 29 ir 31 namų kieme susirinko apie 10 paauglių, kurie triukšmauja, vedžioja šunis, šiukšlina. Tačiau netrukus Bendrasis pagalbos centras atšaukė policijos pajėgų siuntimą, kadangi buvo pranešta, kad paaugliai išsivaikščiojo, triukšmo nėra“, – pasakojo A. Krogertienė.

Pasak specialistės, vidutiniškai per mėnesį rajono Policijos komisariatas gauna apie 40 pranešimų dėl triukšmo. Į šią statistiką patenka visi pranešimai, pavyzdžiui, kai policija kviečiama dėl triukšmaujančių kaimynų, garsiai leidžiamos muzikos ir t. t.

„Tiksliai pasakyti, kiek sulaukiame informacijos dėl triukšmo mikrorajonuose, negalime. Gavus pranešimą, į nurodytą vietą siunčiamos policijos pajėgos. Patruliai stengiasi greitai reaguoti į visus iškvietimus, bet jei tuo metu yra pavojingesnis įvykis, prioritetas skiriamas jam“, – apie policijos darbą aiškino A. Krogertienė. Ji pridūrė, jog dažnai, nuvykus į iškvietimą dėl asmenų ramybės trikdymo, užtenka žodinio pokalbio. Tačiau jei sudrausminimas neveiksmingas, yra surašomas administracinio pažeidimo protokolas ir pažeidėjui tenka už tai atsakyti.

„Atsakomybė už viešosios tvarkos trikdymą yra numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnyje. Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą, užtraukia baudą nuo dvidešimt iki aštuoniasdešimt eurų. Pakartotinai padarytas šis administracinis nusižengimas užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimt iki trijų šimtų eurų“, – policijos atstovė informavo apie triukšmadariams taikomas nuobaudas.

A. Krogertienė atsakė ir į klausimą, iki kada vakare vaikai vieni gali būti lauke. Pašnekovės teigimu, griežtų apribojimų nėra, bet žinant, kad įstatymuose nustatyta, jog nakties laikas prasideda 22 valandą, vadinasi, vėliau vaikams vieniems lauke būti tikrai nereikėtų.

„Jeigu gyventojai kenčia ir negali ilsėtis dėl kieme keliamo triukšmo, raginame iš karto apie tai pranešti skubios pagalbos telefonu 112. Anykščių gatvės gyventojos skundą perdavėme Reagavimo skyriaus pareigūnams, patruliuodami jie apsilankys nurodytu adresu,“ – teigė Komunikacijos poskyrio specialistė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Raimonda :
    Džiaugiuosi, jog turime nuosavą kiemą ir mūsų vaikai niekam netrukdo. Juk vaikai tam ir yra vaikais, kad galėtų dūkti, šūkauti žaisdami. Mes nuperkame ir technikos, kuri skleidžia garsus. Šiais metais planuojame keturratį iš heradas.lt ir kaip suprantu, daugiabutyje, tiksliau kieme šalia jo tai taptų didžiule problema. Juk ne kiekvienas gali gyventi nuosavame name, tačiau tiems nepakantiems žmonėms patariu prisiminti savo vaikystę, jaunystę - ar tikrai tik sėdėjo lauke ant suoliuko rankas susidėję ant kelių?
  • Bernardas :
    Reikia suprasti, kad gyvename ne Vokietijoje, o Lietuvoje. Va, kai gyvensime kaip Vokietijoje, tada ir bus tvarka. Taip, kad palaukime...Šio komentaro nepraleidžia, nufotografavau ir kreipsiuosi ėį teismą dėl teisės į nuomonės reiškimą suvaržymo. Dabar rašo, kad komentarus rašau per greitai ir rekomenduoja sulėtinti...Na ir cirkai, tenka fotografuoti vėl.
  • Bernardas :
    Reikia suprasti, kad gyvename ne Vokietijoje, o Lietuvoje. Va, kai gyvensime kaip Vokietijoje, tada ir bus tvarka. Taip, kad palaukime...
  • Bernardas :
    Reikia suprasti, kad gyvename ne Vokietijoje, o Lietuvoje. Va kai gyvensime kaip Vokietijoje, tada ir bus tvarka. Taip, kad palaukime...
  • Saulius :
    Triukšmas iki 23val.-tai dar visai nieko..Krepšinio aikštelėje prie Šilo mokyklos jaunimas dažnai krepšinį žaidžia ar šiaip lentą kamuoliu daužo ir iki trečios val.nakties.Apie poilsį kalba neina.Būtų puiku ,kad policijos patruliai atkreiptų dėmesį į minėtą sporto aikštyną..
  • Pasiūlymas :
    Tam būsimam pensijonui Alioooo. Sprendžiant iš teksto - busi baisiai vriednas (-a) ir atbukęs pensionas. Laikas būtų ruoštis ir, žinoma, auklėtis. Nors nebūtina-gyvenimas išauklės.
  • Alioooo :
    Pensijonai jus,bukagalviai,patys vaikais nebuvote? Visai atbukote,kimbate prie visko. Gruskites i kaimus jei kazkas netinka!!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas