Naujausi, Sveikata

Parengtas projektas pelnė tarptautinį pripažinimą ir finansavimą

Nijolė STUNDŽIENĖ

VšĮ Ukmergės ligoninė kartu su Ukmergės Rotary klubu parengė projektą „Sveikos moterys – sveika motina – sveikas vaikas“, kurį sėkmingai įvertino tarptautinė Rotary organizacija ir jo vykdymui skyrė finansavimą. Ligoninę artimiausiu metu pasieks 46 164 JAV dolerių (USD) parama.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka, pinigai jau pervesti į Rotary klubo sąskaitą ir už juos bus perkama įranga ligoninei.

Rotary International Fondo žinia, kad visus metus rengtas globalių dotacijų (Global Grants) projektas „Sveikos moterys – sveika motina – sveikas vaikas“ sulaukė paramos, atėjo dar balandžio pradžioje. O šį mėnesį Ukmergę pasiekė ir numatytos lėšos. Minėtąjį projektą finansuoja Lietuvos Rotary 1462 apygarda, Rotary International Fondas, Rotary Foundation Donorų patariamasis fondas, trys Danijos Rotary klubai (Assens, Horsens Vestre ir Aarup), Norvegijos Rotary klubas (Brevik) ir Ukmergės Rotary klubas.

Pasak R. Civilkos, tai pirmas Lietuvos Rotary klubo projektas, sulaukęs tarptautinio finansavimo. Ukmergiškių parengtą projektą vertino nemažai tarptautinių ekspertų tiek Skandinavijoje, tiek Šveicarijoje. Lietuvoje šį projektą kuravo ir padėjo Rotary International apygardos atsakingoji sekretorė Edita Katinaitė-Kalčiūnienė.

„Kad apygarda ir atskiri klubai galėtų naudotis Global Grants modeliu, yra keletas reikalavimų, kuriuos turi įvykdyti abi šalys, – apie projekto pateikimo ir vertinimo sąlygas pasakojo Ukmergės ligoninės vadovas. – Paraiškoje turi būti išsamus aprašymas, nurodytas projekto biudžetas bei planas, kaip klubas ketina gauti jo įgyvendinimui būtiną finansavimą, nurodyt, kada bus pateikta galutinė ataskaita. Projektai vertinami balais ir reitinguojami. Aukštesnio įvertinimo sulaukia tie projektai, kuriuose aiškiai pagrindžiamas jų reikalingumas, svarba konkrečiai visuomeninei grupei, šios grupės aprėptis, įvardijama vykdomos veiklos nauda ir pan.“

Globalios dotacijos projektai gali būti orientuoti į šešias sritis: taikos užtikrinimas ir konfliktų prevencija/sprendimas; ligų naikinimas ir prevencija; vandens švarinimas ir sanitarinių sąlygų gerinimas; motinystės skatinimas bei vaiko sveikatos užtikrinimas; pagrindinio išsilavinimo, švietimo sklaida; ekonomikos bei visuomeniškumo vystymas.

„Mes pasirinkome sritį – motinystės skatinimas bei vaiko sveikatos užtikrinimas, – kalbėjo R. Civilka. – Artimiausiu metu už gautus pinigus žadame įsigyti labai modernų videokolposkopą, skirtą gimdos kaklelio makštinės dalies apžiūrai specialiu optiniu prietaisu. Jis didina vaizdą 8-50 kartų ir padeda diferencijuoti patologinius pakitimus, anksti diagnozuoti ikinavikinius procesus ir vėžį. Kolposkopija – vienas efektyviausių gimdos kaklelio vėžio prevencijos metodų. Tokios įrangos neturėjome, ji bus Konsultacinės poliklinikos ginekologiniame kabinete. Taip pat planuojame Akušerijos skyriui pirkti naują kardiotokografą – įrangą motinos ir naujagimio būklei stebėti. Įsigysime ir šviesos terapijos prietaisą, skirtą giluminei šviesos ir spalvų terapijai. Jis tinkamas naudoti ne tik naujagimiams, bet ir ligoniams, sergantiems odos, sąnarių ligomis, gydant ilgai negyjančias žaizdas. Už projekto vykdymui skirtus pinigus pirksime keturias modernias funkcines lovas ir loveles naujagimiams.“

„Sveikos moterys – sveika motina – sveikas vaikas“ projekto tikslas – pagerinti jaunų moterų sveikatos priežiūrą, taikant efektyviausius gimdos kaklelio vėžio prevencijos ir ankstyvos diagnozės metodus, taip pat sukurti patogią ir saugią aplinką moterims, motinoms ir naujagimiams.

Pasak Ukmergės ligoninės vyr. gydytojo, nerimą kelia tai, kad Ukmergėje, kaip ir visoje Lietuvoje, daugėja vėžio ligų, ypač gimdos kaklelio. Dėl to pirmiausia reikia ankstyvos vėžio diagnostikos ir profilaktikos. Šiuo metu Ukmergės ligoninėje daugiau nei 20 metų naudojamas labai senas kolposkopas, todėl jo rezultatai nėra patikimi ir pakankami. Gydymo įstaigai trūksta ir kitos modernios įrangos.

„Demografinė padėtis regione nuolat blogėja, nemažai būsimų mamų nusprendžia gimdyti kaimyniniuose, didesniuose miestuose ar sostinėje. Kad situacija pasikeistų, būtina gerinti sąlygas – ir gimdyvei, ir kūdikiui reikalinga saugi, patogi aplinka“, – apie projekto naudą kalbėjo R. Civilka.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Fantastika :
    Šaunuoliai ROTARY!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas