Aktualijos, Naujausi

Rajono keliuose – barstytuvai

Ypač karštomis paskutinėmis birželio dienomis vairuotojai pastebėjo vasarą gana neįprastą vaizdą – į kelius išvažiavo barstytuvai.

AB „Kelių priežiūra“ komunikacijos specialistė Giedrė Čekavičienė „Gimtąją žemę“ informavo, kad Ukmergės kelių tarnyba bitumo išplovas skaldele barstė kelio Nr. 4806 Žemaitkiemis–Valai–Balninkai atkarpoje nuo 0,0 iki 10,705 km, Nr. 1201 Anykščiai–Balninkai–Želva atkarpoje nuo 32,65 iki 39,9 km, taip pat magistralės Vilnius-Panevėžys keliose atkarpose abiejose pusėse.

Kaip teigia AB „Kelių priežiūra“ specialistai, esant aukštai temperatūrai, prakaituoja ne tik žmonės, bet ir asfaltas. Kai danga įkaista, ima minkštėti bitumas, galimos deformacijos. Tam, kad vairuotojai išvengtų nepatogumų, bendrovė keliuose vykdo barstymo darbus – ant kelio pila skaldelę.

„Vyraujantys karščiai dangą įkaitina iki 50°C, ima minkštėti asfalto dangoje esantis bitumas. Tokį reiškinį vadiname asfalto prakaitavimu. Danga tampa blizgi, minkšta, automobilių padangos formuoja provėžas. Vasarą, kaip ir žiemą, nuolat stebime oro ir dangos sąlygas bei vykstame į kelius barstyti. Tik barstome ne druską – o itin smulkią skaldelę, kuri sugeria bitumo perteklių ir padidina rato sukibimą su keliu“, – pasakojo Kelių priežiūros valdymo centro vadovas Karolis Saklauskas.

Daugiausiai bitumo išsiskiria saulės kaitinamoje kelio pusėje, didžiausią ratų apkrovą patiriančiose kelio vėžėse. AB „Kelių priežiūra“ atstovo teigimu, vietose, kur bitumas itin išplaukęs, gali būti ribojamas ir eismas ar greitis. Tai svarbu siekiant užtik-rinti stabdymo kelią, nes jis dėl ištirpusio bitumo ilgėja.

Vairuotojams, pastebėjimusiems bitumo perteklių (važiuojant danga jaučiamas/girdimas čežėjimas, matomas blizgesys), jei yra galimybė, rekomenduojama apvažiuoti „prakaituojančias“ vietas.

„G. ž.“ inform.

Loretos EŽERSKYTĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • sdf :
    makaronus kabina
  • Ukmergiškis :
    Pasirodo mūsų kelininkai "nežino" kokios temperatūros vasarą būna Lietuvoje, todėl kloja paminkštintą bitumą. Tikėtina, kad į sąmatas įtraukiama normalaus bitumo kaina, o pinigai pasidalinami. Na o kelių barstymui iš biudžeto vėl galima melžti pinigus.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas