Žygeivius išlydėjo Utenos ir Ukmergės rajonų vadovai.

„Pilietiškumas - valstybės ir asmeninės gerovės garantas“, Kultūra, Naujausi

Deltuvos mūšio dalyviai išžygiavo iš Utenos

Arvydas PĖŠINA

Būrius žiūrovų sutraukiantis ir nuo 2001 metų vykstantis „Tarptautinis gyvosios karo istorijos festivalis Vilkmergės (Deltuvos) mūšis“ šiemet neįvyks. Jo surengimo planus pakoregavo pandemija. Tačiau festivalio organizatoriai mūšį prisimins žygiuodami. Birželio 29-ąją būrys Ukmergės karo istorijos klubo „I-as LDK Didžiojo Etmono pėstininkų regimentas“ narių ir du svečiai iš Kauno išžygiavo iš Utenos į Deltuvą.

Saulėtą pirmadienio rytą uteniškių žvilgsnius traukė po miesto aikštę vaikštinėjantis Rusijos caras Aleksandras I (Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas). Greitai prie jo prisijungė ir dvi jaunos bei žavios palydovės. Čia pat atvažiavo ir autobusiukas su būsimais žygeiviais iš Ukmergės. Jiems ruošiantis kelionei atskubėjo ir Utenos rajono meras Alvydas Katinas, pajuokavęs, kad pasklido gandas jog Ukmergė puola Uteną ir ją reikia ginti.

Utena svečius pasitiko su rajono vadovais, šauliais, žiūrovais, dainomis ir geru oru. Rajono vadovams apsikeitus sveikinimais ir dovanomis – ukmergiškiai gavo knygą apie Uteną ir šį miestą simbolizuojantį ženklelį, uteniškiai – ukmergietiškos duonos kepalą. Meras R. Janickas padėkojo uteniškiams už leidimą pražygiuoti rajonu, Utenos meras A. Katinas pasveikino ukmergiškius, puoselėjančius karines tradicijas. Nuaidėjus signalinės patrankėlės (ji buvo naudojama pasitinkant svečius, duodant kokį ženklą, dėl ko nors perspėjant) šūviui, Karo istorijos klubo kareiviams išžygiavus, caro palydovės nubraukė ištryškusias ašarėles. Žygis, truksiantis iki liepos 4 dienos, prasidėjo.

Karo istorijos klubo „I-as LDK Didžiojo Etmono pėstininkų regimentas“ įkūrėjas Julius Zareckas pasakojo, kad tais metais, kai nevykdavo mūšiai, jis būdavo prisimenamas žygiu. Jau keletą kartų žygiuota iš Kauno į Deltuvą, kartą – iš Utenos į Daugpilį. Dabar norima pražygiuoti nuo Utenos iki Deltuvos. Taip simboliškai bus įkūnytas žygis nuo Kauno iki Daugpilio.

Žygiuojama bus kaimo vieškeliais, vengiant didesnių kelių. Per dieną planuojama įveikti 13–14 kilometrų, ilgiausia atkarpa – 17 kilometrų. Toks žygiavimo greitis numatytas klubo statute – per valandą nužygiuojami 3 kilometrai, po to – 15 minučių pertraukėlė.

Liepos 4-ąją į Deltuvą atvyks kitų karo istorijos klubų atstovai iš Lietuvos, išdygs palapinių miestelis. Kariūnai prie obelisko, mininčio pirmojo mūšio tarp Napoleono ir Rusijos kariuomenių Lietuvoje vietą, padės gėlių, saliutais pagerbs žuvusius mūšyje.

Ir lauks kitų metų. Su viltimi, kad pandemija pasitrauks ir „Tarptautinis gyvosios karo istorijos festivalis Vilkmergės (Deltuvos) mūšis“ įvyks.

AUTORIAUS nuotraukos

Rusijos carą Aleksandrą I įkūnijęs R. Janickas Utenos rajono merui A. Katinui (kairėje) įteikė ukmergietiškos duonos kepalą.

Keturias dienas truksiantis žygis prasidėjo Utenos gatvėmis.

Patrankėlės šūvis paskelbė žygio pradžią.

Mus remia:

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • nu nu Amber :
    Mes labai dekingi .... http://vaistaiga.lrv.lt/lt/naujienos/vietine-rinkliava-uz-atlieku-tvarkyma-ukmerges-rajono-savivaldybeje-is-dalies-priestarauja-istatymams kur mūsų pinigai?
  • Amber :
    Baikit vieną kartą snarglėtis,komentatoriai.Viskas jums blogai.Įdomu,ką gi jūs padarėt mūsų labui,gal šiukšles išmestas surinkot,ar patvorį kokį apšienavot,nemanau.Tik inkšt ir temokat.
  • "Aktoriui" :
    Gal kokį apdovanojimą? Vaidinti geriau sekasi nei dirbti "mūsų" labui.
  • Ggg :
    "Nuogo karaliaus" kostiumo nebuvo? Ar su žvaigžde.
  • Ukm :
    Girtas prasiblaivis .... o .....

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas