Jaunimas

Vaikų globos ir globėjų savaitė

Birželio 29–liepos 5 dienomis visoje šalyje vyks įvairūs renginiai globėjams, jų globojamiems vaikams ir visiems, kurie neabejingi likimo nuskriaustiems vaikams. Kita savaitė bus skirta paminėti Globėjų dieną bei atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų globą.

Lietuvoje kiekvieną dieną yra vaikų, kurių saugumui ir sveikatai kyla pavojus. Vaikams reikalinga skubi laikina pagalba šeimoje arba nuolatinė globa, kai teismas priima sprendimą, kad tėvams nepavyko išspręsti asmeninių psichologinių ar socialinių problemų.

Šiuo metu vaikų globos institucijose vis dar auga 1 777 vaikai. 2020 metai Lietuvoje paskutiniai, kai vaiko globėju gali tapti institucijos (vaikų globos namai).

Šalyje vaikus globoja 3 839 šeimos ir jose auga 4 936 vaikai. Deja, bet Lietuvoje budinčių globotojų ir globėjų trūksta.

Ukmergės globos centro duomenimis, rajone penki budintys globotojai prižiūri 7 vaikus. Penkiolika globėjų, nesusijusių giminystės ryšiais, globoja (rūpinasi) 28 vaikais. Iš jų keturi globėjai, nesusiję giminystės ryšiais, yra pasirašę sutartis su Globos centru ir globoja 8 vaikus. Globėjų giminaičių 39 šeimos globoja (rūpinasi) 53 vaikais.

Rajone yra 29 vaikai, kuriems nustatyta laikinoji globa, ir 59 vaikai, kuriems nustatyta nuolatinė globa.

Globėjams padėkoti – visa savaitė

Kasmet pirmąjį liepos sekmadienį Lietuvoje minima Globėjų diena. Šilalės socialinių paslaugų namų darbuotojoms, kurios rengia ir konsultuoja globėjus ir įtėvius, kilo mintis, jog yra būtina diena metuose, kuri būtų skirta globėjams. Savo siūlymą teikė Seimui, prezidentei ir Lietuvos vyskupų konfederacijos pirmininkui. 2017 metais Lietuvos Respublikos atmintinų dienų įstatyme liepos pirmasis sekmadienis paskeltas Globėjų diena.

Šiemet globėjams bus skirta visa savaitė – nuo birželio 29 iki liepos 5 d. Globos centrų darbuotojai, vaikų gynėjai, bendražygiai ir bendraminčiai, suvieniję širdis, protus ir kūrybiškumą savaitę prieš Globėjų dieną skirs renginiams visuomenei, siekiant išreikšti pagarbą ir rūpestį globojančioms šeimoms, papasakojant apie globos situaciją Lietuvoje. Įvairūs renginiai vyks ir Ukmergėje.

Sukurtas dienos simbolis

Šiais metais Globėjų diena įgis ir savo kūrybinį veidą – Globėjų dienos simbolį. Juo tapo ukmergiškio menininko Leono Striogos, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, medinė skulptūra „Globėjas“.

„Globėjo“ legenda byloja, kad pasaulyje gyvena žmonės, kurie klauso ausimis ir girdi širdimi. Jų akys spinduliuoja šviesą, o rankos dalina šilumą. Juos vadina globėjais. Kai į pasaulį ateina vaikas ir pasveikina jį balsu, šie žmonės išgirsta ir keliauja balso link. Kad apkabintų ir parodytų dėmesį. Kad tame glėbyje užaugintų žmogų. Didelį kaip pats gyvenimas. Ši medinė skulptūra – simbolis globėjų, kurie išgirdo.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Pakala :
    globokime vieni kitus, pasirūpinkime namais, padėkime tiems, kurie negali patys sau padėti. senyviems žmonėms įrenkite signalizaciją, pasirūpinkite kitomis priemonėmis, kamerosmis.. https://www.sauguspasaulis.lt/apsaugos-signalizacijos?c3=3268

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas