Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs, Naujausi

Reikėtų pasirūpinti savo gyvūnais

Pastaruoju metu įsivyravus itin šiltiems orams, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena ūkininkams ir kitiems gyvūnų laikytojams nepamiršti pasirūpinti savo auginamų gyvūnų laikymo sąlygomis, apsaugoti juos nuo varginančių saulės spindulių ir kaitros.

Karščių metu dažniausiai nukenčia šunys, ganyklose laikomi galvijai, avys, arkliai bei pastatuose būnantys paukščiai ir kiaulės. Gyvūnus nuo karščių gelbsti tos pačios priemonės, kaip ir tos, kurios rekomenduojamos žmonėms.

Esant karščiams, augintinius reikia stengtis laikyti kuo vėsesnėje ir gerai vėdinamoje patalpoje, duoti gerti daug vėsaus vandens, leisti gulėti ant vėsių paviršių, pvz., betono, pripilti vandens ir padaryti „maudyklę“, kurioje gyvūnai galėtų voliotis, apšlakstyti, apipilti juos vandeniu ar tiesiog uždėti sudrėkintą audeklą – šlapias kailis džiūdamas gerai vėsina visą organizmą.

Karštomis vasaros dienomis šėrimą patartina sumažinti, gyvūnus šerti lengvai virškinamu maistu. Kai kurių gyvūnų apetitas karštu laiku sumažėja savaime, pvz., šunų, kačių, tad jei gyvūnas ėda mažiau, iš karto nerimauti dėl to nereikėtų, tačiau jeigu tai trunka ilgiau, būtina stebėti gyvūną ir aiškintis sumažėjusio apetito priežastis – jos gali būti susijusios ir su kraujasiurbių vabzdžių platinamomis ligomis.

Svarbu, kad karštu oru gyvūnai turėtų galimybę gauti pakankamai vandens. Reikia sekti, ar augintiniai (tiek šunys, tiek katės) jo išgeria pakankamai. Tam, kad gyvūnai gautų daugiau skysčių, vanduo visuomet turi būti šviežias, švarus ir vėsus, o dubenėlį vandens reikia statyti pavėsyje. Jei gyvūnas šeriamas sausu ėdalu, vandens jam reikia daugiau.

Anot veterinarijos specialistų, karščių metu negalima savo augintinio net ir labai trumpam laikui palikti automobilyje. Gyvūno palikimas įkaitusiame automobilyje gali būti traktuojamas kaip žiaurus elgesys su gyvūnu, kadangi net ir praverti automobilio langai dažnai neapsaugo nuo itin greito perkaitimo, dėl kurio gyvūną gali ištikti šilumos smūgis. Perkaitęs keturkojis tampa vangus, mieguistas, lėtas, jo liežuvis ir dantenos stipriai parausta, akių vyzdžiai išsiplečia, gyvūnas smarkiai lekuoja, gali pradėti seilėtis, vemti, netekti sąmonės.

Karščių metu labiau pasirūpinti reikėtų ir ūkiniais gyvūnais – tiek laikomais ganyklose, tiek ir pastatuose. Ganyklose gyvūnus vargina karštis, kraujasiurbiai vabzdžiai, o pastatuose, ypač esant nepakankamai ventiliacijai, – padidėjęs kenksmingų dujų (pvz., amoniako) kiekis. Gana dažnai karštus orus lydi gausus lietus ir žaibai. Perkūnijų metu daugelis gyvūnų išsigąsta.

 „G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas