Jaunimas, Naujausi

Vaikams – vasaros stovyklos, edukaciniai užsiėmimai

Nijolė STUNDŽIENĖ

Ukmergės rajone nuspręsta mokslo metus užbaigti nuotoliniu būdu, tačiau mokyklos neskuba užverti durų. Nors šiemet užklupęs karantinas koregavo mokymosi procesą, švietimo įstaigos vėl įsileido vaikus. Išsiilgę bendravimo mokiniai renkasi į dienines vasaros stovyklas, kurios jau veikia beveik visose mokyklose. Nemažai moksleivių suburs ir stacionarios stovyklos, vyksiančios Vepriuose, Rečionyse, Sukiniuose.

Nors buvo baimintasi, kad dėl koronaviruso grėsmės ir su tuo susijusių apribojimų šią vasarą organizuojamos vaikų poilsio bei edukacinės stovyklos nebus užpildytos, tačiau jos jau sėkmingai vyksta. Švelnėjant karantino sąlygoms daugelyje rajono mokyklų jau pradėjo veikti dieninės stovyklos. Jų organizavimui šiais metais rajono savivaldybės biudžetas skyrė per 18 tūkst. eurų.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Ingrida Krkštaponienė pasakojo, jog visos pateiktos programos jau įvertintos, lėšos paskirstytos.

Dienines stovyklas vykdys Želvos, Siesikų, Taujėnų gimnazijos, Senamiesčio, „Šilo“, Pašilės progimnazijos, Veprių, Užupio, Dukstynos, Deltuvos, Vidiškių, Pabaisko pagrindinės mokyklos, Meno mokyklos Dailės skyrius, VšĮ Jaunimo laisvalaikio centras ir Skautų slėnis, Ukmergės sporto centras ir Švietimo pagalbos tarnyba. Dieninės stovyklos paprastai vyksta 5-7 dienas ir jos skirtos 5-12 metų vaikams. Pasak I. Krikštaponienės, šiose stovyklose dirba pradinių klasių mokytojai ir už tai jie papildomo atlygio negauna.

Visą vasarą vyks ir stacionarios stovyklos, kurių dauguma planuojamos organizuoti Veprių stovykloje. Jos bus finansuojamos Europos Sąjungos fondų bei tėvų lėšomis. Socialiai remtinų šeimų vaikams dalį išlaidų padengs rajono savivaldybė. VšĮ Skautų slėnis birželio pabaigoje-liepos pradžioje organizuos respublikinę skautišką stovyklą „Ryšys“, į kurią atskiromis pamainomis galės atvykti 8–16 metų vaikai. Rečionių universalaus daugiafunkcio centro (UDC) patalpose numatyta stovykla rizikos grupei priklausantiems vaikams.

Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė sakė, jog Sveikatos apsaugos ministerija parengė rekomendacijas, kaip saugiai organizuoti vaikų poilsio stovyklų edukacines programas.

„Visų pirma, stovyklose gali dalyvauti tik sveiki vaikai, nesergantys lėtinėmis ligomis, nekarščiuojantys ir kurie neturi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių. Turi būti matuojama vaikų, atvykstančių į stovyklą, kūno temperatūra. Taip pat veiklos turi būti organizuojamos ne didesnėms nei 15 asmenų grupėms, būtina pasirūpinti, kad vienam vaikui patalpose būtų skiriama ne mažesnis kaip 5 kv. m plotas“, – reikalavimus vardijos I. Krikštaponienė.

Pasak jos, jei bendras vaikų skaičius stovyklos pamainoje didesnis kaip penkiolika, organizatoriai turi juos suskirstyti grupėmis. Be to, labai svarbu, kad veiklų metu tiek darbuotojai, tiek stovyklautojai išvengtų kontakto su pašaliniais asmenimis. Jei to padaryti neįmanoma, privalu riboti kontakto laiką ir išlaikyti saugų atstumą. Stovyklose būtina pasirūpinti ir dezinfekcinėmis priemonėmis.

Taip pat, jei stovykla organizuojama kartu su apgyvendinimu, turi būti užtikrinama, kad mergaitėms ir berniukams būtų įrengti atskiri miegamieji. Viename kambaryje turėtų gyventi ne daugiau kaip 10 vaikų iki 10 metų ir ne daugiau kaip 5 vietos vyresniems vaikams.

Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė pasidžiaugė, kad šiemet rajoną pasiekė ir papildomos lėšos, skirtos vaikų vasaros užimtumui. Ukmergei skirta 27,7 tūkst. eurų. Šiuos pinigus galima bus naudoti ne tik vasarą bet ir ištisus metus, įsisavinti iki gruodžio 20 dienos.

I. Krikštaponienė sakė: „Kadangi šiemet dėl pandemijos atšaukta vasarą turėjusi vykti Moksleivių dainų šventė, sutaupytos 2,5 mln. eurų lėšos švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus įsakymu skirtos vaikų vasaros stovykloms ir kitoms neformaliojo vaikų švietimo veikloms. Pinigai paskirstyti savivaldybėms pagal vaikų skaičių. Gautas lėšas skirsime stovykloms ir kitoms neformaliojo vaikų švietimo veikloms finansuoti.“

Šią savaitę rajono savivaldybėje jau vyko darbo grupės pasitarimas, kuriame nutarta parengti tvarkos aprašą ir skelbti konkursą dėl vaikų vasaros užimtumo stovyklų bei edukacinių veiklų organizavimo.

„Pagal preliminarią vykdytą apklausą kai kurios neformaliojo ugdymo mokyklos norėtų organizuoti edukacines keliones, kultūrinių mainų išvykas. Stacionarios stovyklos galės vykti Sporto centro Šventupės bazėje“, – apie galimus projektus kalbėjo Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras penktus metus kvietė dalyvauti projekte „Atverk duris vasarai“. Į šią iniciatyvą ragintos registruotis bendrojo ugdymo mokyklos, daugiafunkciai bei dienos centrai, neformaliojo vaikų švietimo mokyklos, muziejai, bendruomenės ir kitos įstaigos, turinčios galimybę vaikams suteikti erdvę aktyviai ir prasmingai veiklai. Suaugusieji kviesti vasarą tapti vaikų vadovais ir organizuoti edukacinius užsiėmimus: sporto varžybas, kūrybines dirbtuves, knygų skaitymo popietes bei kitas veiklas.

Į šį projektą įsijungė ir ukmergiškiai. Nemokamos edukacines vidaus ir lauko erdves atvers bei dienines kelių valandų stovyklas organizuos Rečionių bei Balelių UDC, Vidiškių pagrindinė mokykla, rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Vaikų literatūros ir edukacijos skyrius, bibliotekos Dainavos padalinys bei Ukmergės kultūros centro Dainavos skyrius, bibliotekos Liaušių kaimo padalinys bei Liaušių kaimo bendruomenė.

Veprių stovyklos Facebook nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas