Susitikimas vyko lauke, prie GMP skyriaus pastato.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Greitosios medikai pakvietė savivaldybės vadovus į pasitarimą

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė

Rajono savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, administracijos direktorius Darius Varnas, administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė ir laikinai savivaldybės gydytojo funkcijas vykdanti vyriausioji specialistė Inga Pračkailė dalyvavo Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) profesinės sąjungos „Solidarumas“ inicijuotame Greitosios medicinos pagalbos skyriaus (GMP) pasitarime, kuriame apsvarstyti GMP veiklos klausimai dėl karantino laikotarpiu padidėjusio darbo krūvio ir darbuotojų kvalifikacijos kėlimo, aptarta situacija dėl Sveikatos apsaugos ministerijos planuojamos GMP sistemos reformos.

Pasitarime taip pat dalyvavo PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė ir teisininkė Dovilė Aleksandravičienė, profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė, GMP skyriaus darbuotojai.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė J. Keburienė išsakė kasdieniniame darbe kylančius sunkumus, informavo dėl karantino laikotarpiu padidėjusio GMP darbo krūvio ir ilgiau trunkančio pacientų pervežimo, taip pat pateikė siūlymus, kaip būtų galima atnaujinti turimą medicininę įrangą bei GMP darbuotojų darbo aprangą.

„Karantino metu, Ukmergės ligoninei neatnaujinus paslaugų teikimo, visus besikreipiančius pacientus, kuriems reikalingas stacionarinis gydymas, GMP vežė į aplinkinių rajonų ligonines. Vienam GMP postui krūvis vidutiniškai išaugo iki 900 kilometrų per budėjimą. Per parą pasitaikydavo net 13 pervežimų į Vilnių. Todėl juokaudami teigiame, jog darbo ir poilsio režimo turime laikytis bent jau kaip tolimųjų reisų vairuotojai.

Vežant pacientus didesniais atstumais padidėja ir tam tikros įrangos, užtikrinančios paciento būklę, poreikis. Mūsų turima darbo apranga jau nusidėvėjo, o ir nauja ji nebuvo funkcionali – trūksta kišenių, net 70 procentų audinio sudaro sintetinė medžiaga, jis yra nepralaidus orui“, – kalbėjo J. Keburienė.

J. Keburienė kalbėjo apie darbe kylančius sunkumus.

Administracijos direktorius D. Varnas susirinkusiuosius patikino, kad Ukmergės ligoninė nuo birželio 8 dienos atnaujino beveik visų skyrių veiklą. O GMP darbo aprangos atnaujinimui, pasak jo, gali būti skiriamos paramos medikams lėšos. Darbuotojams pasiūlyta aptarti norimos atnaujinti aprangos poreikius ir įstaigos administracijai pateikti konkrečius pasiūlymus. Visi vienbalsiai pritarė, kad GMP darbuotojai, kaip ir policininkai ar ugniagesiai gelbėtojai, turi būti aprūpinti jiems patogia, maksimaliai judesiams ir darbui netrukdančia apranga, kuri būtų pritaikyta atsižvelgiant būtent į darbuotojų pageidavimus.

J. Keburienė taip pat išsakė nuomonę dėl darbuotojų kvalifikacijos kėlimo galimybių, kas ypač svarbu teikiant skubiosios medicinos pagalbos paslaugas. D. Varnas teigė, kad savivaldybė jau rengiasi įgyvendinti projektą, kuriame bus vykdomos medicinos darbuotojų kvalifikacijos kėlimo veiklos. Susirinkusieji aptarė, kad kartu su Ukmergės ligoninės skubiosios medicinos pagalbos specialistais mokymus būtų galima organizuoti ir vietoje, šios galimybės bus aptariamos artimiausiu metu vyksiančiame bendrame ligoninės ir PSPC pasitarime.

Svarstytas ir bene opiausias, darbuotojams daugiausiai nežinos keliantis klausimas – Sveikatos apsaugos ministerijos planuojamas greitosios medicinos pagalbos sistemos centralizavimas ir ateities perspektyvos. Ministerija ne kartą jau yra skelbusi apie tai, kad šiuo metu Lietuvoje veikiant beveik 50 GMP paslaugas teikiančių įstaigų, jų darbo negalima tinkamai organizuoti – skiriasi darbuotojų darbo krūviai, kvalifikacija, atlyginimai, o svarbiausia – GMP paslaugos „nedengia“ maždaug penkių procentų šalies teritorijos. Atsižvelgiant į tai, Seime, rudens sesijoje, planuojami svarstyti teisės aktų pakeitimai, po kurių bus vykdomas GMP centralizavimas. Po sujungimo greitosios medicinos pagalbos stotys būtų penkios, didžiuosiuose miestuose, arba galbūt viena, kaip yra Latvijoje. Profesinė sąjunga „Solidarumas“ sutinka, kad reforma yra reikalinga, tačiau tam būtina tinkamai pasirengti.

J. Keburienės teigimu, nuo 2024 metų GMP paslaugas brigadoje kartu su kitais nariais galės teikti tik paramediko kvalifikaciją įgiję darbuotojai, o ne GMP vairuotojai, kaip kad yra šiuo metu. Tuo tarpu ne visi Ukmergės GMP brigadose dirbantys nariai šią kvalifikaciją turi, todėl jiems atsirastų papildomų išlaidų, norint įgyti aukštesnę kvalifikaciją. Pasak jos, šie mokslai kainuoja apie 3 500 eurų.

G. Čepienė atkreipė dėmesį, kad, norėdamas studijuoti ir įgyti aukštesnę kvalifikaciją, darbuotojas turi kreiptis į įstaigos administraciją su prašymu ir tokiais atvejais yra finansuojama pusė mokymosi išlaidų. PSPC vadovė pabrėžė, kad ji visuomet palaiko bei skatina įstaigos darbuotojus mokytis, kadangi prioritetas – nuolat kvalifikaciją keliantis, naujovėmis besidomintis medikas. Susirinkime dalyvavę du GMP vairuotojai išreiškė norą studijuoti ir įgyti paramediko kvalifikaciją. Su jais bus aptartas klausimas dėl finansavimo galimybių.

Susirinkimo pabaigoje visi dalyviai pasidžiaugė dėl įvykusio konstruktyvaus dialogo ir greito sprendimų priėmimo. Visi vienbalsiai sutiko su dalyvių išsakyta mintimi, kad kylančius klausimus visuomet reikia spręsti, kalbėtis ir aptarti, nes tik tokiu būdu pasiekiamas geriausias, visas puses tenkinantis rezultatas.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Aaaaa :
    Ka ten pasitart kai konstitucija pasenusi pas juos!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas