Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Nuomonių telefonas

Pakuočių atliekų Ukmergėje nepriima

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Siesikų seniūnijoje gyvenantis ūkininkas bėdojo, kad gyvulius laikantys kaimo gyventojai susiduria su rimta ir įsisenėjusia problema: „Nebe pirmus metus užduodu klausimą, kur dėti polietileno plėvelę nuo šienainio, rulonavimo tinklą, kitas specifines, žemės ūkio veikloje susidarančias atliekas. Mesti į konteinerius, deginti jų nevalia. Neteko girdėti, kad šias pakuotes kažkas surinktų, jau nekalbant apie tai, jog pridavus mokėtų bent simbolinį mokestį. Neliko nieko kito, kaip atliekas sandėliuoti ir laukti geresnių laikų.“

Praėjusią savaitę naujoje Aplinkos ministerijos tinklapio rubrikoje „Informacija ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms“ buvo paskelbtas šienainio pakuočių atliekas priimančių atliekų tvarkytojų sąrašas.

Taip pat pateikta informacija, kad šienainį į plėvelę pakuojantys ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės yra atliekų darytojai ir turėtojai, todėl pagal teisės aktų reikalavimus privalo rūšiuoti šias atliekas ir tvarkyti jas arba patys, jei turi reikiamus leidimus ir yra registruoti Atliekų tvarkytojų valstybės registre, arba atiduoti turintiems teisę tokias atliekas tvarkyti atliekų tvarkytojams.

„Šienainio pakuočių atliekas jų susidarymo vietoje galima laikyti iki jų perdavimo atliekų tvarkytojams ne ilgiau kaip vienus metus. Kadangi šių pakuočių (plastikinės plėvelės ir rulonavimo tinklų) atliekos susidaro ne buityje, bet žemės ūkio veikloje, tokių atliekų turėtojai atliekas privalo perduoti atliekų tvarkytojams pagal rašytines sutartis dėl šių atliekų naudojimo ir (ar) šalinimo. Pirmenybė teiktina tiems atliekų tvarkytojams, kurie tokias atliekas perdirba. Žemės ūkio bendrovės ar ūkininkai, patys arba per vežėją perdavę atliekas jų tvarkytojui, privalo turėti šių atliekų perdavimą patvirtinantį dokumentą (pvz., sąskaitą faktūrą; atliekų perdavimo–priėmimo aktą; atliekų vežimo lydraštį)“ – komentuoja Aplinkos ministerija.

Atliekų tvarkytojų, priimančių tvarkyti šienainio pakuočių atliekas, sąraše iš viso yra 18 įmonių, dirbančių visuose šalies regionuose. Tarp jų nurodyti ir Ukmergėje esančios UAB „Autukas“ kontaktai – adresas, telefono numeris, elektroninis paštas.

Paskambinus nurodytu telefonu pasidomėti apie pakuočių atliekų priėmimo tvarką, atsiliepęs vyras prisistatyti nepanoro. Klausiamas, kur ukmergiškiai turėtų atvežti atliekas iš plastiko, jis atšovė, jog tam yra sąvartynai, ir ėmė piktintis, kad jo kontaktai Aplinkos ministerijos tinklapyje paskelbti su juo nesuderinus: „Dabar nebeturiu nei ramybės, nei gyvenimo. Mano telefonas nuolat skamba. Per parą sulaukiu dviejų milijonų skambučių. Būsiu priverstas keisti telefono kortelę…“

Ištaręs – jūs taip ir parašykite „Gimtojoje žemėje“, antrinių žaliavų supirkimo įmonės atstovas išjungė telefoną.

Reklama: Pakuotės

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Dainius :
    Labas. Šis žmogus 861519568 surenka iś Ukininku ir veza i lenkija perdirbimui.
  • Mikutis :
    Tai kur dėti plėvelę?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas