Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Vykdys platesnę vandens telkinių kokybės stebėseną

Prasidėjusi vasara, šiltėjantys orai ir besibaigiantis karantinas vilioja žmones ilgiau būti gamtoje, lankytis prie vandens telkinių, poilsiauti. Juolab kad prasideda ir maudymosi sezonas. Šiemet visą vasarą rajone bus tiriamas net 17 vandens telkinių užterštumas. Pirmuosius tyrimus gyventojų labiausiai pamėgtuose ežeruose, tvenkiniuose ir Šventosios upėje planuojama vykdyti ateinančios savaitės pradžioje.

Rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė „Gimtajai žemei“ sakė, kad tirti daugiau vandens telkinių nuspręsta atsižvelgus į gyventojų pageidavimus. Dar pernai nemažai žmonių kreipėsi, norėdami sužinoti, ar galima maudytis viename ar kitame vandens telkinyje, klausė, ar jis nėra užterštas. Tačiau ne visuose buvo vykdomi vandens kokybės stebėsena. Anksčiau mėginiai buvo imami tik Šventosios upėje ties miesto stadionu, Mūšios tvenkinyje, Veprių ir Kurėnų ežeruose.

Pasak V. Puodžiūnienės, artėjant maudymosi sezonui rajone buvo sudaryta darbo grupė, kuri tarėsi dėl platesnės vandens kokybės stebėsenos. Nuspręsta tirti kiekvienoje seniūnijoje esančius pagrindinius vandens telkinius. Todėl buvo atrinkti labiausiai gyventojų lankomi tvenkiniai, ežerai. Taigi nuo birželio kartą per mėnesį visą vasarą bus tiriami šie ukmergiškių pamėgti vandens telkiniai: Šventosios upė prie miesto stadiono, ties Vepriais ir ties Šventupe, Veprių, Kurėnų, Siesikų, Žirnajų, Taujėnų, Lėno, Dirvonų (Pagojės), Alaušo, Obelių, Ilgajo, Šešuolių, Makio, Žemaitkiemio ežerai bei Kadrėnų (Mūšios), Virkščių, Mateikiškių tvenkiniai.

Tyrimai dėl enterokokų bei žarninių lazdelių bus atliekami kartą per mėnesį, juos vykdys Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jie atsieis 1 500 eurų už visą sezoną. Šie pinigai bus skirti iš Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų.

Pirmieji mėginiai iš minėtųjų vandens telkinių bus imamai birželio 8-9 dienomis, o savaitės pabaigoje tikimasi sulaukti rezultatų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas