Nestacionarių socialinių paslaugų centro vadovų veiksmus priverstos vertinti respublikinės instancijos.                                  

Aktualijos, Naujausi

Darbo ginčų komisija nusprendė – darbuotoja atleista neteisėtai

Genovaitė KAZIELIENĖ

Balandžio mėnesį vykusiame rajono Tarybos posėdyje buvo pateiktos tvirtinti  savivaldybei pavaldžių įmonių, įstaigų vadovų 2019 metų veiklos ataskaitos. Pateikta ir Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro (NSPC) veiklos ataskaita. Svarstant šį klausimą komitetuose, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitete nepritarta pateiktam sprendimo projektui ir siūlyta savivaldybės merui kreiptis į Tarybą dėl pavedimo savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai atlikti neeilinį Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro patikrinimą. Tarybos posėdžiui pateiktame sprendimo projekte buvo siūloma įstaigos veiklai pritarti.

Nepritarė veiklos ataskaitai

Tačiau Tarybos posėdžio metu pagarsinta informacija, kad Lietuvos socialines paslaugas teikiančių darbuotojų profesinė sąjunga nepritaria direktorės Sigitos Bakanauskienės veiklos ataskaitai. Viena priežasčių – pažeidžiant Darbo kodeksą buvo atleista įstaigos profesinės sąjungos komiteto narė, todėl kreiptasi į Darbo ginčų komisiją dėl neteisėtų darbdavio veiksmų.

Kalbėta ir apie tai, jog NSPC vykdomas psichologinis smurtas profsąjungos narių atžvilgiu, žeminamas profesinės sąjungos autoritetas, diskriminuojami darbuotojų atstovai.

Taip pat  pastebėta, kad įstaigoje nei už praėjusius, nei 2018 metus nebuvo atliktas auditas, tuo tarpu NSPC pernai iš savivaldybės biudžeto gavo 695 tūkstančius eurų.

Pateikus sprendimo projektą balsavimui, 12 Tarybos narių direktorės veiklos ataskaitai nepritarė, 10 balsavo už patvirtinimą, 2 – susilaikė.

Tad Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro 2019 m. veiklos ataskaitai nebuvo pritarta.

Komisija rekomendavo kreiptis dėl pavedimo atlikti auditą

Balandžio 30 dieną savivaldybei gavus Lietuvos socialines paslaugas teikiančių darbuotojų profesinės sąjungos raštą, kuriame nepalankiai vertinama Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorės veikla, gegužės 19 dieną vyko rajono mero potvarkiu „Dėl Nestacionarių socialinių paslaugų centro darbo“ sudarytos komisijos pasitarimas. Posėdyje svarstyti NSPC veiklos organizavimo trūkumai ir pasiūlymai dėl darbo organizavimo tobulinimo.

Minėto posėdžio metu rekomenduota savivaldybės merui kreiptis į Tarybą dėl pavedimo savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai atlikti Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro veiklos auditą už laikotarpį nuo 2018 metų sausio 1 d. iki 2020 metų birželio 30 d.

Remiantis šia rekomendacija, gegužės 28 dienos Tarybos posėdžiui buvo paruoštas sprendimo projektas „Dėl pavedimo Ukmergės rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai“, kuriuo siūlyta pavesti Ukmergės rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai iki 2020 m. spalio 1 dienos atlikti Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro veiklos auditą už laikotarpį nuo 2019 metų sausio 1 d. iki 2020 metų birželio 30 d.

Tačiau prieš pat posėdį pateikta nauja sprendimo redakcija, pagal kurią auditas turi būti atliktas iki rugsėjo 1 dienos. Meras Rolandas Janickas paaiškino, kad sutrumpinti tyrimo terminą rekomendavo Savivaldybės tarybos frakcijų seniūnų sueiga.

Ruošiami teisiniai argumentai

Posėdžio metu  Tarybos narys Andrius Kalesnikas klausė, iš kieno sąskaitos bus išmokėti pinigai, kadangi  Darbo ginčų komisija nutarė, kad darbuotoja atleista neteisėtai, ir skyrė kompensaciją.

R. Janickas sakė, kad galutiniai sprendimai nepriimti, ruošiami teisiniai argumentai: „Mes, manau, rytoj apsikalbėsim, yra teisinis kelias, paneigiant tuos dalykus. Yra nemažai niuansų, pradėti ir ikiteisminiai tyrimai to buvusio darbuotojo atžvilgiu, ir kiti dalykai, taip kad  viskas susidėlios teisiniu keliu.“

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė paaiškino, kad „nereikėtų suplakti į vieną dviejų dalykų:  pirmas – neteisėtas ar teisėtas atleidimas, ką nusprendė Darbo ginčų komisija, antras – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl duomenų nutekėjimo. Manyčiau, kad šiai dienai Nestacionarių socialinių paslaugų direktorė turi mėnesį laiko apskųsti Darbo ginčų komisijos sprendimą. Todėl turime išlaukti tą mėnesį.“

Tarybos nariams nekilo klausimų, nei kokia kompensacijos suma turėtų būti išmokėta, nei koks  atliekamas ikiteisminis tyrimas, tad ši informacija nebuvo paviešinta.

AUTORĖSnuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Super Vairuotojas :
    "Vairuotojas" , gal į savo pusę pasižiūrėkit, ir pagrįstai kalbėkit remdamasis faktais, po kokius sodus važinėja vairuotojai. Ir prie ko čia neįgaliųjų benzinas nesupratau😃 jeigu pats ar (pati) taip darot, tai kodėl ir kitus teršiat?! Visi atsisukit pirmiausia į save, o ne pavydėkit kitiems... O Direktorė šios ıstaigos - nuostabus žmogus, teko ne kartą kreiptis. Maloni, protinga ir žmogiška Moteris, ko pas daugelį jūsų šmeižiančių , šiandien trūksta , deja... Negalvokit, kad jums neatsisuks atgal viskas bumerangu.
  • Oho :
    Informacijos dėlei- kai atliks auditą, tegu auditą auditui atlieka nepriklausoma!!!!!🤣☠
  • Sigutis :
    Neteisėtai atleista, O tai kodėl aš mokesčių mokėtojas turiu mokėti už Sigutės ambicijas.
  • Betvarkė :
    Kada pagaliau pasikeis ta "sovietinio" mąstymo karta?
  • Vairuotojas :
    Geriau sio lizdo vairuotojus sutvarkytu su valstybinemis masinomis kaip su savom vazineja...Ir idarba,ir su zmonom pietauti ir agurku laistyt i soda su vogtu is neigaliuju benzinu...
  • ////// :
    Savivaldybės autitorių kompetencija Tokia aukšta .... mikelirnės ypač!
  • Aaaaa :
    Už audita, nepriklsusomą auditą-kuris yra privalomas kv.metais, atsakinga taryba ir meras, ne direktorė. Biudžete t.b. numatyti pinigai šiam reikalui. Įstatymus gal jau laikas atsiverst tarybai ir merui ir paskaityt???!!!!!
  • Aaaaa :
    Klausimas? O ta profsajunga teisėtai įkurta? Iš neteisės teisė negimsta!
  • Rasssaaa :
    Ponia Rassaa, darbo ginčų komisija dėl gražinimo į darbą nieko nenutarė, tai atskiras svarstymas ir teismo sprendimas, o nusileist ant žemės reikės kitoms ponioms
  • Rasssaaa :
    Ponia Rassaa, gražinimas į darbą vyksta atskiru teismo sprendimu, o nusileist ant žemės reikės kitoms ponioms
  • Rassaa :
    "Atleista neteisėtai" , bet į darbą ginčų komisija nutarė nesugražinti... pilsto iš tuščio į kiaurą ir tiek! Gal jau laikas būtų nusileisti ant žemės atleistai poniai ir neieškot kaltų, kai pati prisidirbus iki ausų... Juokinga jau darosi.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas