Kriminalai, Naujausi

Rajono keliuose „juodųjų dėmių“ nėra

Loreta EŽERSKYTĖ

Transporto kompetencijų agentūra sudarė 2020 metų „juodųjų dėmių“ valstybinės reikšmės keliuose žemėlapį. Jame pažymėtos ne tik „juodosios dėmės“, bet ir avaringi ruožai.

Transporto kompetencijų agentūros komunikacijos vadovė Agnė Mažeikytė „Gimtąją žemę“ informavo, kad Ukmergės rajone nėra nei „juodųjų dėmių“, nei avaringų ruožų.

Prieš kelerius metus rajono teritorijoje esančiuose valstybinės reikšmės keliuose buvo nustatoma ne po vieną „juodąją dėmę“. Jos buvo pažymėtos magistralinio kelio A6, Kaunas–Zarasai–Daugpilis, ruožuose nuo 72 iki 77 km, magistralės Vilnius–Panevėžys ruožuose nuo 72 iki 74 km, krašto kelyje Nr. 174 (Ukmergė–Raguva–Nevėžis).

Pasak A. Mažeikytės, „juodosios dėmės“ susidaro tose vietose, kuriose konkrečiame kelio ruože per 4-erius metus užfiksuojama 4 ar daugiau įskaitinių eismo įvykių, kurių metu sužeidžiami ar žūsta žmonės: „Artimiausia Ukmergei dėmė yra magistralėje Vilnius–Panevėžys, A2 kelyje, kurio 54-ajame kilometre per 4 metus įvyko 4 įskaitiniai eismo įvykiai, kuriuose žuvo 1, o sužeisti buvo 4 žmonės.“

Iš viso 2020 m. „juodųjų dėmių“ žemėlapyje pažymėta 31 dėmė, t. y. 82 proc. daugiau negu praėjusiais metais, kai jų šalyje buvo 17. Lyginant su 2019-aisiais, išnyko 5 „dėmės“, tačiau atsirado 19 naujų, o 7 „dėmės“ pakeitė savo vietą.

Teigiama, jog „juodųjų dėmių“ skaičiaus padidėjimas šalyje yra tiesiogiai susijęs su per metus išaugusiu eismo įvykių skaičiumi – jis pakilo 12,4 proc.

Analizuojant pastarųjų metų įvykius nustatyta, kad 60 proc. visų įskaitinių įvykių sudaro susidūrimai, 14 proc. – užvažiavimai ant pėsčiųjų, 11 proc. – apvirtimai.

Žemėlapyje pažymėtų avaringų kelio ruožų skaičius, tokių, kuriuose stebimas didesnis avaringumas, išaugo 140 proc.

Kaip teigė A. Mažeikytė, „juodųjų dėmių“ žemėlapis sudaromas kartą per metus. Po to Lietuvos automobilių kelių direkcija vykdo išsamius tyrimus ir parenka konkrečias inžinerines priemones, didinančias eismo saugą. Eismo saugos ekspertų pateiktas „juodųjų dėmių“ sąrašas vairuotojus ragina nurodytose vietose būti atidiems ir laikytis net tik visų eismo taisyklių, bet ir saugaus eismo rekomendacijų.

„Šiuo metu rengiame 2016-2019 m. įskaitinių eismo įvykių statistikos leidinį. Planuojame, kad jį paskelbsime birželio mėnesį. Tad netrukus visi norintieji galės susipažinti su konkrečių Lietuvos rajonų eismo įvykių statistika“, – sakė Transporto kompetencijų agentūros komunikacijos vadovė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas