Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Ką reikėtų žinoti apie mėsos konservus?

Lietuvoje pastaruoju metu daugėja ir gaminančių, ir norinčių įsigyti mėsos konservų, paruoštų tiesioginiam vartojimui. Tuo labiau kad šis ilgo tinkamumo vartoti termino maisto produktas nereikalauja ypatingų laikymo ar transportavimo sąlygų, be to, puikiai tinka skubantiems ar iškylaujantiems gamtoje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) konservuotų mėsos produktų gamybai nedideliais kiekiais taiko supaprastintus reikalavimus patalpoms ir jų įrengimui. Pavyzdžiui, žaliavų saugojimas, sūdymas ar įdaro paruošimas galimas toje pačioje patalpoje, nereikalingos atskiros durys produktams išvežti, persirengimo patalpose nėra būtina įrengti dušo ir tualeto, patalpų įrengimui galima naudoti medieną, ta pati įranga gali būti naudojama rankoms ir tarai plauti, jei tai nekelia rizikos mėsos produktų saugai. Tiesa, tokie palengvinimai taikomi mažiesiems mėsos konservų gamintojams, per savaitę pagaminantiems ir vietinei rinkai jų patiekiantiems iki 500 kg.

Maisto saugos specialistai primena, kad visi norintys gaminti ir parduoti vartotojams konservus pirmiausia turi gauti maisto tvarkymo patalpoms suteikiamą patvirtinimą. Tą padaryti galima greitai ir nesudėtingai, prašymai dėl veiklos registracijos priimami ir nuotoliniu būdu, atitinkamam VMVT departamentui pateikiant reikiamus dokumentus.

Nors maisto konservavimas yra puiki galimybė perdirbti perteklinę užaugintą produkciją, sumedžiotą ar sužvejotą laimikį, namų ūkio sąlygomis pagamintus konservus tiekti į rinką yra draudžiama. Namų sąlygomis konservai dažniausiai gaminami pagal asmeninį supratimą, o ne pagal patvirtintas ir maisto sauga pagrįstas technologines instrukcijas.

VMVT, atlikdama internetinės prekybos kontrolę, kasmet nustato prekybos ir pardavimo mėsos, žuvies, žvėrienos konservais atvejų, kurie buvo pagaminti nepatvirtintose maisto gamybos vietose. 2019 m. VMVT inspektoriai atliko 1 022 patikrinimus, kurių metu nustatyti pažeidimai sudarė 21 proc. 117 prekiautojų maisto produktais neturėjo VMVT išduoto leidimo vykdomai veiklai, 50 prekiautojų savo internetiniame skelbime nebuvo nurodę leidimo vykdyti veiklą numerio, 37 atvejais prekiautojai nepilnai arba neteisingai pateikė ženklinimo informaciją vartotojui, kiti teisės aktų pažeidimai buvo dėl higienos, darbuotojų dokumentų, maisto produktų kokybės, savikontrolės, vartotojus klaidinusių skelbimų ir pan. VMVT identifikavus prekiautojus ir su jais susisiekus, nemažai skelbimų iš portalų buvo pašalinta, 18 prekiautojų įteisino savo veiklą.

VMVT perspėja, kad netinkamai ruošiant konservus, juose gali daugintis bakterijos, gaminančios mirtinus toksinus. Suvalgęs tokių konservų žmogus gali apsinuodyti, o tai gali baigtis net mirtimi. Todėl rekomenduojama žaliavas konservų gamybai rinktis tik iš patvirtintų ir patikimų tiekėjų.

Mažmeninės prekybos taisyklės įpareigoja pardavėją prieš parduodant maisto produktus vartotojui pagal nuotolines sutartis ar ne prekybos patalpose sudaromas sutartis, nurodyti savo, kaip registruoto ir (ar) patvirtinto maisto tvarkymo subjekto, numerį.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad tiekėjų į rinką skelbime nenurodant VMVT maisto tvarkymui suteikto numerio, vartotojas negali įsitikinti veiklos legalumu bei maisto saugos ir higienos reikalavimų laikymosi jį gaminant. Nepatvirtinta ar neregistruota maisto tvarkymo veikla yra nelegali, užtraukianti administracinę atsakomybę.

Asmeniniams poreikiams gaminantys konservus taip pat privalo laikytis saugios gamybos principų, naudoti žaliavas, įsigytas iš registruotų įmonių, rinktis maistui tinkamas konservų dėžutes, tinkamą žaliavą, gamybos procesas turi užtikrinti bakterijų ar jų sporų sunaikinimą kontroliuojant terminio apdorojimo laiką ir temperatūrą, slėgį. Prieš vartojimą rekomenduojama patikrinti, ar nedeformuota konservų tara, nepakelti konservų dangteliai.

Vartotojams konservus rekomenduojama pirkti tik pagamintus patvirtintose įmonėse, kuriose vykdoma oficiali kontrolė ir gamintojas pagal teisės aktus atsako už produkto saugą bei kokybę. Prieš įsigyjant mėsos konservus, prekybos vietose svarbu juos apžiūrėti, patikrinti, ar pakuotė nėra pažeista, ar ženklinimo etiketėje suteikta visa būtinoji informacija: t. y. pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, tinkamumo vartoti terminas, specialios laikymo sąlygos, maistingumo deklaracija, gamintojo arba pardavėjo pavadinimas, adresas ir gamintojo identifikacinis numeris.

Perkantiems internetu vertėtų žinoti, kad elektroninės parduotuvės privalo turėti unikalų interneto adresą ir svetainę, yra įtrauktos į VMVT registrą ir kontroliuojamos.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį