Jono Basanavičiaus gimnazijos abiturientų atstovai, jų mokytojai jau praėjusią savaitę tradiciškai pasodino ąžuoliuką, perdavė regalijas.

Aktualijos, Jaunimas, Naujausi

Paskutinio skambučio šventė persikėlė į nuotolinę erdvę

Nijolė STUNDŽIENĖ

Gegužės 22-ąją abiturientams baigėsi mokslo metai. Tądien daugelyje šalies mokyklų jiems skambėjo simbolinis paskutinis skambutis. Jį išgirdo ir 220 rajono abiturientų. Tačiau šiemet gimnazistai šventė netradiciškai – nuotolinių būdu, naudodamiesi bendravimo programa „Zoom“. Karantino laikotarpis ir vis dar egzistuojantys apribojimai daugeliui sutrukdė susitikti mokyklose, tiesiogiai pabendrauti su draugais, mokytojais, vieniems su kitais apsikabinti.

Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijos, suprasdamos mokyklų bendruomenių, ypač – mokinių, norą paminėti šią gražią šventę, parengė rekomendacijas, kaip reikėtų užtikrinti sveikatai saugią aplinką.

 

Ribojimai paskatino ieškoti kitų bendravimo formų

Šiuo metu, tęsiantis karantinui, renginiai, į kuriuos gali susiburti iki 30 asmenų, turi vykti tik lauke. Tad mokykloms siūlyta Paskutinio skambučio šventę rengti stadione, kieme, kiekvienai abiturientų klasei skirtingu laiku.

Dalyviai vienas nuo kito turi laikytis ne mažesnio nei 2 metrų atstumo, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Be to, į šventę nerekomenduota atvykti 60 metų ir vyresniems asmenims. Taip pat raginta vengti fizinio kontakto (pvz., apsikabinimų), o padėkas reikšti laikantis saugaus atstumo.

Paskutinio skambučio šventę kontaktiniu būdu siūlyta rengti tik nedidelėse gimnazijose, kuriose nėra sunku užtikrinti nustatytų sąlygų laikymąsi.

Esama situacija ir pateikti nurodymai paskatino abiturientus pasitelkti išmonę ir ieškoti naujų bendravimo būdų. Kūrybingumo nestokojo ir Ukmergės rajono gimnazistai bei jų mokytojai. Dauguma nusprendė šventę perkelti į virtualią erdvę.

Ąžuoliuką pasodino ir raktą įteikė praeitą savaitę

Gausiausią būrį abiturientų – 94 – šiemet išleidžia Jono Basanavičiaus gimnazija. Jos direktorius Valentinas Gendvilis sakė, jog buvo nuspręsta atsisakyti tradicinės šventės, nesiburti visiems prie mokyklos, nes tai nesaugu, o ir susirinkusiuosius būtų sunku suvaldyti.

Pasak direktoriaus, įžanga į paskutinio skambučio šventę gimnazijoje prasidėjo jau praeitą savaitę. Klasių atstovai tradiciškai lauke pasodino ąžuoliuką, mokyklai padovanojo 77-osios laidos abiturientų fotografiją, trečiokams perdavė raktą. Šiemet jis buvo neįprastas. Kadangi mokslus teko užbaigti nuotoliniu būdu, abiturientai vienuoliktokams įteikė USB laikmenos raktą-atmintuką. Jaunesnių klasių gimnazistai šią ceremoniją filmavo ir sukūrė videofilmą, kurį šventės proga įkėlė į „YouTube“ socialinį tinklą.

Jono Basanavičiaus gimnazijos abiturientus visų keturių ketvirtų klasių auklėtojos – Vilma Grigienė, Žydra Grigienė, Jovita Šniokienė ir Violeta Puzarienė – pakvietė į nuotolines savo pamokas. Po jų dvyliktokai jungėsi į bendrą paskutinio skambučio „Zoom“ vaizdo konferenciją.

Šiemet abiturientų išleistuvės dėl vėliau prasidėsiančių egzaminų nusikelia į rugpjūčio mėnesį. V. Gendvilis vylėsi, kad iki to laiko situacija pasikeis ir bus galima iškilmingai įteikti brandos atestatus. Jono Basanavičiaus gimnazijos bendruomenė tradiciškai šią šventę pradėdavo Kultūros rūmų salėje. Šias metais ceremoniją planuojama surengti po Žolinių.

„Keistas jausmas, kai negalime susitikti, apsikabinti…“

Antano Smetonos gimnazija penktadienį taip pat minėjo Paskutinio skambučio šventę, kuri irgi surengta nuotoliniu būdu. Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna, 97-oji laida viena iš negausiausių – trijose gimnazinėse klasėse mokėsi 87 moksleiviai. Šventės proga abiturientai buvo pakviesti į paskutinę klasės valandėlę bei paskutinę bendruomenės sąšauką „Zoom“ programoje. Nuotolinėje Paskutinio skambučio šventėje dalyvavo ir dvyliktokus sveikino ne tik direktorius, kiti pedagogai, bet ir rajono meras Rolandas Janickas, rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Šarūnas Pe-rauskas. Staigmenų abiturientams pateikė ir jaunesnieji gimnazistai, buvo parodytas „YouTube“ patalpintas atsisveikinimo filmukas.

Pasak direktoriaus, nors nuotolinis mokymasis nenuvylė nei mokytojų, nei mokinių, tačiau visiems trūko nuoširdaus, artimo, tiesioginio bendravimo. „Keistas jausmas, kai negalime susitikti, apsikabinti, – kalbėjo A. Girdžiūna. – Mūsų gimnazijos išskirtinis bruožas – bendrystė, vieni kitiems perduodami jausmai. Deja, šiemet visa tai perteikėme nuotoliniu būdu.“

Gimnazijos vadovas apgailestavo, kad kai kurios abiturientų auklėtojos, visus metus brandinusios sumanymus, kuo Paskutinio skambučio proga nustebinti savo auklėtinius, turėjo koreguoti parengtas staigmenas: „Vienos klasės auklėtoja visus metus augino, puoselėjo, prižiūrėjo medelių sodinukus, kuriuos norėjo mokiniams įteikti skambant paskutiniam skambučiui. Dabar tenka auklėtinius kviestis po vieną ir dalinti vazonėlius.“

Kalbėdamas apie gimnazijoje puoselėjamą bendrystę, direktorius paminėjo ir neseniai prie mokyklos atstatytą per audrą nukentėjusį koplytstulpį. Šis 1988 metais tautodailininko Rimanto Zinkevičiaus įrengtas mokyklos simbolis buvo renovuotas bendruomenės ir rėmėjų lėšomis. „Kai pastebėjome, kad jis nuo stipraus vėjo pakrypo, turėjome nuspręsti, ar koplytstulpį pašalinti, ar ieškoti meistrų ir lėšų jo atstatymui, – apie neeilinę situaciją pasakojo A. Girdžiūna. – Kaip tik prasidėjo karantinas, bet tai nesutrukdė surinkti reikiamą sumą. Beje, pirmieji lėšų šiam reikalui paaukojo buvę mūsų mokiniai, prisidėjo gimnazistai, jų tėvai, pedagogai, kiti geradariai. Esame visiems labai dėkingi. Restauravimo darbus atliko koplytstulpio autoriaus brolis Stanislovas. Tarp saulutės ornamentų atsirado ir nauja detalė – nutūpė paukštis. Tai – labai simboliška.“

Direktorius šiek tiek apgailestavo, kad šiemet mokykla neišgirs paskutinio skambučio, o prie koplytstulpio nebus mokinių.

Vis tik, kaip teigė gimnazijos vadovas, tikimasi, kad abiturientų išleistuvių niekas nesutrukdys ir iki rugpjūčio 11 dienos, kuomet planuojamos iškilmės, baigsis karantinas. „Po brandos atestatų įteikimo tradiciškai susitikti planuojame Taujėnų dvare, – pridūrė direktorius. – Jei negalėsime būti viduje, susibursime lauke, pasivaikščiosime po parką.“

Pasiteiravus, ar nejaučia abiturientai įtampos dėl artėjančių egzaminų, A. Girdžiūna patikino, kad pasiruošimas žinių patikrai gimnazistams streso nekelia, visų lūkesčiai dideli, vyksta individualios bei nuotolinės konsultacijos.

Gimnazijos nusprendė nerizikuoti

Nuotolinę šventę savo dvyliktokams surengė ir Želvos bei Siesikų gimnazijos, turinčios po 12 abiturientų. Nors tradicinė Paskutinio skambučio šventė kontaktiniu būdu labiausiai tinkama nedidelėse gimnazijose, kuriose nėra sunku užtikrinti nustatytų sąlygų laikymąsi, abi rajono gimnazijos nusprendė nerizikuoti.

„Gimtosios žemės“ kalbintas Želvos gimnazijos direktoriaus pareigas vykdantis Vidas Tavoras tvirtino, kad nuotolinė šventė pasirinkta dėl to, kad lauke galėjo sutrukdyti lietus, o po mokyklos stogu visi nebūtų sutilpę.

„Šiemet viskas vyko kitaip, bet įdomiai, – apie praėjusią šventę pasakojo direktorius. – Į bendrą video susitikimą prisijungė ne tik dvyliktokai, bet ir jų tėveliai, mokytojai, jaunesnieji gimnazistai. Buvo daug jaudinančių akimirkų – parodytas iš anksto parengtas filmas, skambėjo sveikinimai, žodį tarė ir abiturientai.“

Siesikų gimnazijos direktoriaus pareigas vykdanti Gražina Savilionienė patikino, kad abiturientai nenusivylė nuotoliniu būdu vykusia Paskutinio skambučio švente. Iš pradžių gimnazistai pakviesti į paskutinę video pamoką, kurios metu buvo daug emocijų, skambėjo linkėjimai, mokyklos suolą paliekantiems draugams staigmeną parengė ir vienuoliktokai, taip pat perskaityta Mokytojų tarybos posėdžio nutartis.

„Mano pačios dukra – abiturientė, todėl žinau, kad vaikai tikėjosi kitokios, tradicinės šventės, – mintimis dalijosi G. Savilionienė. – Bet visi supranta, kad nors ir esame maža mokykla, privalome laikytis nurodymų, todėl dvyliktokai pasirinko kitokį atsisveikinimo su skambučiu renginį.“

Atsigriebti siesikiečiai norėtų per išleistuves, kurios planuojamos rugpjūčio viduryje. Paprastai gimnazistai susirinkdavo į oficialų atestatų įteikimą, vėliau tėvai visus pakviesdavo į mokytojų kambarį prie švediško stalo. Prabangaus pobūvio neplanuoja ir šiųmetiniai abiturientai, tačiau viliasi, kad išleistuvių diena bus labiau įsimintina. Iki šiol Siesikų gimnazijoje nebuvo tradicijos, kad vienuoliktokai rengtų išlydėtuvių šventė, bet šįkart jie jau turi minčių ir planų, kaip atsisveikins su mokyklą paliksiančiais draugais.

Taujėniškiai susitiks birželio 1-ąją

Kadangi nuo gegužės 30 dienos bus galimi renginiai iki 30 asmenų ir patalpų viduje, pagal jiems numatytus reikalavimus, vienintelė rajone Taujėnų gimnazija nutarė neskubinti paskutinio skambučio. Šventę abiturientams, kurių yra tik devyni, nuspręsta surengti birželio 1-ąją.

„Kol kas renginį planuojame lauke, nes dalyvaus ne tik dvyliktokai, bet ir šventės organizatoriai vienuoliktokai, taip pat vaikų tėveliai, pirmoji mokytoja, kiti pedagogai, norime pasikviesti svečių“, – apie rengiamas iškilmes pasakojo gimnazijos direktorė Loreta Zdanienė. Ir pridūrė, kad mintyse brandinamas ir kitas scenarijus – jei sutrukdytų lietus, šventė persikeltų į sporto salę.

Pasak direktorės, atidėti Paskutinio skambučio minėjimą nusprendė patys abiturientai: „Mes siūlėme rengti nuotolinę šventę „Zoom“ programoje, bet vaikai nepanoro, sakė, jei jau nukėlė egzaminus, tai ir paskutinis skambutis gali skambėti šiek tiek vėliau. Visi pageidauja susitikti, pabendrauti nors ir dėvint kaukes.“

Taujėniškiai jau ruošiasi ir išleistuvėms. Po oficialios brandos atestatų įteikimo dalies, šventė tęstųsi Taujėnų dvare. Tikimasi, kad iki to laiko karantinas pasibaigs, sumažės apribojimų.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas