Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Jaunimas, Naujausi

Moksleiviai mokslus užbaigs namuose, o mažiausieji jau gali sugrįžti į darželius

Nijolė STUNDŽIENĖ

Vyriausybei leidus atverti mokyklų duris, galutinį sprendimą, ar grįžti mokiniams į klases, turėjo priimti pačios savivaldybės. Kaip paaiškėjo, dauguma šalies mokyklų, tarp jų ir Ukmergės rajono, nusprendė šiuos mokslo metus pabaigti nuotoliniu būdu.

Mokiniams liekant namuose, ikimokyklinės įstaigos nuo šio pirmadienio jau gali priimti ugdytinius. Tačiau ukmergiškiai dar neskuba savo vaikų vesti į lopšelius-darželius.

 

Nenori, kad vaikai sugrįžtų į mokyklas

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad mokiniai į klases šiais mokslo metais nesugrįš. Taip nuspręsta atsižvelgus į vaikų tėvų nuomonę.

„Vykdėme apklausą ir 80 proc. mieste gyvenančių tėvų pageidavo, kad jų vaikai mokslo metus dėl saugumo užbaigtų nuotoliniu būdu, – sakė vedėjas. – Kaime buvo mažiau tam pritariančių, bet apibendrinus dauguma tėvų nenorėjo savo atžalų išleisti į mokyklas.“

Atsižvelgiant į mokinių tėvų apklausų rezultatus bei Ukmergės rajono mokyklų savivaldos institucijų nutarimus, 2019–2020 mokslo metų ugdymo procesas 1–4 klasėse baigsis birželio 4 dieną. Pasak V. Kalino, iki gegužės 29-osios vyks pamokos nuotoliniu būdu, o birželio 1–4 dienomis – individualios ar grupinės konsultacijos nuotoliniu būdu arba susitinkant su mokytoju mokykloje dėl ugdymosi spragų kompensavimo ir atsiskaitymų už neatliktas užduotis.

5–11 klasėse mokslo metai baigsis birželio 12 dieną. Iki gegužės 29-osios arba birželio 5-osios, atsižvelgiant į konkrečios mokyklos priimtus sprendimus, vyks nuotolinės pamokos, vėliau bus organizuojamos individualios ar grupinės konsultacijos dėl ugdymosi spragų kompensavimo, atsiskaitymų už neatliktas užduotis ar kitų veiklų pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintas rekomendacijas.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas pridūrė, jog dėl įgyvendintų ugdymo proceso intensyvinimo sprendimų atskirose mokyklose mokslo metai gali baigtis ir anksčiau.

V. Kalino teigimu, dabar stengiamasi kiek galima palengvinti mokymosi sąlygas abiturientams. Nuo gegužės 25 dienos jiems konsultacijos dėl pasirengimo brandos egzaminams bus organizuojamos įvairiais būdais. Vyks ir grupiniai, ir individualūs užsiėmimai.

Nuo rugsėjo – ir mišrus ugdymo būdas

„Mokyklos nėra uždarytos, vaikai gali ateiti, susiburti nedidelėmis grupėmis, bendrauti klasėse, lauke, – teigė vedėjas. – Mokiniai, matyt, jau pasiilgo vieni kitų, norės užsukti atsisveikinti su mokytojais, pasikalbėti, atnešti knygas.“

Rajono pedagogai susitikimams su moksleiviais gali išnaudoti įvairias erdves, ieškoti naujų bendravimo būdų. Pasak V. Kalino, mokyklų vadovai yra parengę rekomendacijas ir rizikos amžiaus mokytojams.

„Kokių formų ir sprendimų beieškotume, visiems reikia tiesioginio, kontaktinio bendravimo ir jis yra nepakeičiamas, – mintimis dalijosi pašnekovas. – Tačiau nuo ateinančių metų rugsėjo 1-osios jau svarstome apie mišrų ugdymo būdą visose švietimo įstaigose. Per vasarą norėtume klasėse įrengti kameras, kurių pagalba į pamoką negalėję ateiti mokiniai užsiėmimą turėtų galimybę stebėti būdami namuose. Karantino laikotarpiu įgyta patirtis, nauji įgūdžiai pravers ir ateityje.“

Individualios pamokos ir sportas lauke

Įprastu būdu nuo šios savaitės jau gali vykti ir neformalusis vaikų švietimas. Rajono Meno mokykla ir Sporto centras ugdymo programas įgyvendins iki birželio 30 dienos. Taip nuspręsta dėl to, jog šios neformaliojo švietimo įstaigos balandį atostogavo.

Meno mokykla nuo pirmadienio veda individualias pamokas, o grupinius užsiėmimus ir toliau vykdo nuotoliniu būdu. Sporto centras, laikydamasis nustatytų reikalavimų, po truputį atnaujina užsiėmimus lauke bei salėje.

Tėvai neskuba vesti vaikų į lopšelius-darželius

Nuo gegužės 18 dienos leista veikti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėms. Tai reiškia, kad mažųjų ugdymas organizuojamas ne tik nuotoliniu būdu, bet ir įstaigose. Siekiant užtikrinti saugią aplinką ir vaikams, ir įstaigų personalui, privaloma laikytis nustatytų infekcijos plitimo prevencijos reikalavimų.

Numatyta, kad vaikus, kurie serga lėtinėmis ligomis arba gyvena kartu su rizikos grupėms priklausančiais žmonėmis, ir toliau rekomenduojama ugdyti namuose. Be to, net jei vaikas sveikas, jį leisti į ugdymo įstaigą nebus privaloma – tėvai galės mažylį ir toliau prižiūrėti namuose.

Kaip informavo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Kalinas, prieš atveriant ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas jose vyko intensyvus pasirengimas. Teko apsirūpinti įvairiomis priemonėmis, termometrais. Per 300 šių įstaigų darbuotojų – auklėtojų, jų padėjėjų, kitų, tiesiogiai dirbančių su vaikais, – buvo patikrinti dėl koronaviruso infekcijos. Taip pat vykdyta tėvų apklausa.

Pasak vedėjo, iš pradžių tėvai labai apsidžiaugė, kad galės leisti vaikus į lopšelius-darželius, bet į savaitės pabaigą entuziazmas atlėgo: „Tėvai atsargūs, neskuba vesti savo atžalų į grupes. Gegužės 18-ąją, pirmadienį, iš 1 460 ikimokyklinukų sulaukta tik 257.“

Daugiausia auklėtinių, net 44, sugrįžo į lopšelį-darželį „Žiogelis“, „Saulutė“ sulaukė 38, „Eglutė“ – 36, „Vaikystė“ – 25, „Buratinas“ – 24, „Nykštukas“ – 22, „Šilelis“ – 10. Į kaimų mokyklas taip pat sugrįžo labai nedaug vaikų. Į Želvos gimnazijos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyrių atėjo 18 ugdytinių, o į Taujėnų ir Siesikų gimnazijas tėvai neatvedė nė vieno mažylio.

Vaikus įsileidusios ikimokyk-linės įstaigos, kaip pasakojo V. Kalinas, turi paisyti nustatytų saugumo reikalavimų: „Visų pirma, maksimaliai laikytis grupių izoliacijos principo. Mažieji turės lankyti tą pačią grupę, nekontaktuoti su kitais nei lauke, nei patalpose. Maistas ugdytiniams atnešamas į grupes, atsisakyta švediško stalo principo, kai produktus įsidėdavo patys. Visiems matuojama temperatūra…“

Anot vedėjo, sunku spręsti, ar lopšeliuose-darželiuose greitu laiku padaugės vaikų. Kaip žinia, iki gegužės 18 dienos šešiose miesto ikimokyklinėse įstaigose, išskyrus lopšelį-darželį „Vaikystė“, buvo organizuotos vaikų priežiūros grupės. Tačiau vidutiniškai per dieną į jas ateidavo 19–25 auklėtiniai. „Pavyzdžiui, Buratiną“ kasdien lankė du vaikai, o „Eglutę“ – aštuoni“, – kalbėjo V. Kalinas ir pridūrė, kad tėvų prašymų daugiau ir nebuvo sulaukta.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas