Redakcijos archyvo nuotrauka.

Naujausi, Nuomonių telefonas

Skundėsi dėl odontologų darbo

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Elektroninį laišką atsiuntusi laikraščio skaitytoja skundėsi Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) odontologų darbu: „Visi žinome ir suprantame pasaulyje ir Lietuvoje esamą padėtį dėl koronaviruso grėsmės. Lietuvos sveikatos apsaugos ministro nurodymu gydymo įstaigose karantino metu piliečiams teikiama tik būtinoji pagalba. Tačiau Ukmergės PSPC odontologai pažeidžia ir ministro nurodymus, ir piliečių teises, nes perlenkia lazdą.“

Moteris skundėsi kai kuriais gydymo įstaigos odontologais, kurie, jos teigimu, nesuteikė priklausančio gydymo. Pasak jos, medikai melavo sakydami, kad Lietuvos odontologų rūmai karantino metu uždraudė įjungti dantų gręžimo aparatą. Taip pat ji skundėsi, kad gydytojai atsisakė išrauti skaudantį dantį, nekeitė prieš mėnesį uždėtų vaistų.

„Jei pacientas kreipėsi dėl skaudančio danties, nes buvo pašalintas nervas, uždėti vaistai, manau, jis turi teisę po mėnesio atvykti į tą pačią gydymo įstaigą. Žmogus tikisi, kad jam bus pakeisti vaistai, nes dabar jie neatlieka gydymo efekto, o daro žalą. Galima pamanyti, kad Ukmergės PSPC odontologai turi skirtingą išsilavinimą ir nuomonę apie dantų gydymą“, – piktinosi moteris.

Ukmergės PSPC Odontologijos skyriaus vedėjas Sigitas Eitmanavičius nenorėjo sutikti su pacientės priekaištais. Pasak vedėjo, jį taip pat pasiekė moters skundas, kuris nėra pagrįstas. Medikas paaiškino, jog karantino laikotarpiu odontologai teikia tik būtinąją pagalbą darbo dienomis, nuo 7 iki 14 valandos.

„Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktas rekomendacijas būtinoji odontologinė pagalba yra: žandikaulių periostitas, osteomielitas, alveolitas, dantų traumos, pulpitas, ūminis apikalinis periodontitas, – aiškino gydytojas. – Anamnezė būtinajai pagalbai renkama nuotoliniu būdu, t. y. pacientui paskambinus telefonu. Jį išklausęs gydytojas nustato vizito odontologinei procedūrai tikslingumą. Šiuo atveju būtinosios pagalbos nereikėjo. Dar prieš karantiną minėtoji pacientė ne kartą lankėsi skyriuje, pragręžus dantį buvo uždėtas kalcis, kuris gydo kelis mėnesius. O antibiotikų ji pati atsisakė.“ S. Eitmanavičius pridūrė, jog puikiai žino šią, anot jo, konfliktišką pacientę, kuriai tikrai nebuvo reikalinga būtinoji pagalba.

Skyriaus vedėjas neneigė, jog karantino metu išklausė nemažai priekaištų dėl to, jog nėra galimybės priimti visų pacientų. Tačiau ekstrinė pagalba, kai ligoniui prireikdavo operacijos, kai kreipdavosi dėl atviro nervo, visada buvo teikiama.

Pasak gydytojo, Vyriausybė priėmė sprendimą, kad nuo gegužės 18 dienos gali atsidaryti ir atnaujinti paslaugas odontologijos kabinetai. Tačiau S. Eitmanavičius pripažino, jog tai bus daroma palaipsniui, nes odontologai savo darbe susiduria su ypatinga rizika. „Turėsime įsigyti daug apsaugos priemonių, riboti srautus, galbūt reikės diferencijuoti personalą, nes nemažai odontologų priklauso rizikos amžiaus grupei“, – kalbėjo skyriaus vedėjas. Jo teigimu, odontologai visada dirbo rizikingą darbą – paciento burna tėra 20 centimetrų nuo gydytojo, ligonis būna be kaukės, o koronavirusas plinta per orą lašeliniu būdu. Be to, odontologiniai antgaliai purškia vandenį ir orą…

„Atnaujinus darbą, tektų dėvėti respiratoriaus, veido skydus, būti su akiniais, kepurėmis, vilkėti vienkartinius chalatus su neperšlampama prijuoste. Po paciento priėmimo reikės persirengti, išvėdinti patalpas, viską dezinfekuoti. Teks riboti ligonių priėmimą, srautus…“ – aiškino S. Eitmanavičius.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Eglė :
    S. Eitmanavičius, nuostabus gydytojas! Puikus specialistas ir žmogus! Rekomenduoju jį visiems pažįstamiems ir visi nepaprastai džiaugiasi jo, nepriekaištingai, atliktu darbu. Didžiausia pagarba ir padėka daktarui!!!
  • Rasa :
    Dźiaukités ukmergişkiai,kad turit tokį puikų profedionalą chirurgą.Man tejo su juo dirbti Kaune.Auksibės rankos pas gydyyoją.Pagarba
  • Natalija :
    Aš irgi susidūriau su šia problema, man reikėjo pratęsti danties gydymą po nervo pašalinimo, kreipiausi į budinti karantino metų klinika, bet jie man tik į burną pažiūrėjo, paaiškino kad teks mokėti dvigubai brangiau už paslaugas karantino metų ( nieko nė padarė), išprašė čekį 45€-už skafandrus ir konstitucija, ir aš su ašaromis išėjau iš klinikos. Vieno žodžio,paduovanojau jiems 45€ iš savo kišenės, tuomet kai labai sunkų su pinigais dėl karantino.Štai taip mes dabar gyvenam,likom niekam nereikalingi ir be dantų (mano atveju būtent taip), kas laukia ateityje, baisu pagalvoti,nes apie odontologijos paslaugų pabrangima jau girdėjau
  • va va :
    Va kad Čepienės alga priklausytu nuo aptarnautu pacientu viskas kardinaliai pasikeistu
  • Nijole :
    Odontologai tingi atlikti savo darba.juk ir taip atlyginima gauna.iki karantino buvo manoma,,kad antibiotikai vartojami tik ypatingais atvejais.pasak Eitminaviciaus reikia juos gerti visa karantina ,o po to ateiti raut danti. Absurdas
  • Angele :
    Tas Eitminavicius mano pazistamai 78 metu moteriai jau 2 savaites atsisako rauti skaudanti danti ,liepia gerti antibiotikus. Kencianti skausmus motetis geria jau 2 pakuote.Ar tai normalu? Idomu kiek per karantina gavo Eitminaviciaus pagalba? Sis chirurgas tuoj praras savo kvalifikacija.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas