Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Pandemija glemžiasi kitoms sritims skirtus pinigus

Genovaitė KAZIELIENĖ

Didins savivaldybės administracijos direktoriaus rezervą

Prasidėjus koronaviruso pandemijai, pasikeitė visuomenės gyvenimas – paskelbtas karantinas, kurio metu buvo uždarytos mokyklos, vaikų lopšeliai-darželiai, smulkios įmonės, sustabdyta kai kuri kita veikla.

Siaučiant ligai prireikė lėšų metų pradžioje nenumatytiems dalykams – asmens apsaugos priemonėms, dezinfekciniam skysčiui, daugiabučių namų laiptinių dezinfekcijai, apmokėjimui už suteiktas apgyvendinimo paslaugas ir kitiems.

Dėl to kovo mėnesį rajono Taryba priėmė sprendimą padidinti savivaldybės administracijos direktoriaus rezervą iki 100 tūkst. Eur. Tačiau lėšų poreikis išlaidoms, susijusioms su ekstremalia situacija, jau sudaro 134,8 tūkst. Eur, dėl to ketvirtadienį vyksiančiame Tarybos posėdyje bus svarstomas sprendimo projektas, kuriame siūloma savivaldybės administracijos direktoriaus rezervui papildomai skirti 178,7 tūkst. Eur. Taip pat dar 5,8 tūkst. Eur teks Ukmergės miesto seniūnijai – kompensuoti išlaidoms, kurias seniūnija patyrė dėl atliktos miesto gatvių dezinfekcijos.

Perskirstant biudžeto lėšas bus sumažintas jų skyrimas švietimo, kultūros, kitoms sritims: 87 tūkst. Eur – lopšeliui-darželiui ,,Žiogelis“ ikimokyklinio ugdymo grupių įrengimui, 25 tūkst. Eur – Informacinių ir komunikacinių technologijų diegimo į rajono savivaldybės švietimą programos vykdymui, 20 tūkst. Eur – savivaldybės administracijos darbo organizavimui (10 tūkst. Eur – reprezentacinėms išlaidoms ir 10 tūkst. Eur – ilgalaikiam turtui įsigyti), po 10 tūkst. Eur – Investicijų skatinimo bei Viešųjų erdvių atnaujinimo programoms, 7 tūkst. Eur – Paveldosaugos programai bei kitoms.

GPM surinkta 100 tūkstančių eurų mažiau

Sustojus įvairiai veiklai, mažėja mokesčių surinkimas – gauta tik dalis planuotų pajamų.

Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Vida Butkevičienė „Gimtajai žemei“ sakė, kad per pirmąjį ketvirtį į mūsų rajono biudžetą įplaukė 9 mln. 352 tūkstančiai eurų su visomis tikslinėmis dotacijomis, tai yra 20,9 proc. visų metinių pajamų. Daugiausia yra surenkama Gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Šįmet planuota jo gauti 4 mln. 4 tūkstančius eurų, surinkta – 3 mln. 915 tūkstančių eurų, t. y. beveik 100 tūkstančių Eur mažiau.

Nekilnojamojo turto mokesčio gauta 356 ūkstančiai eurų – tiek, kiek planuota.

V. Butkevičienė taip pat paaiškino, kad, pavyzdžiui, turto, žemės mokesčiai yra mokami rudenį. Kaip juos seksis surinkti, priklausys nuo to, kiek laiko tęsis pandemija.

Skatinami darbai, taupoma

Anot vedėjos, Finansų ministerija prognozuoja, kad balandžio mėnesį šalyje bus surinkta dar mažiau mokesčių, ne išimtis – ir mūsų rajonas.

Esant tokiai situacijai, imamasi priemonių gauti daugiau pajamų: „Buvo atliekamas kelių rekonstravimas, gatvių tvarkymas, vykdomi projektai – tai užtikrina darbuotojų atlyginimus, tuo pačiu ir mokesčių mokėjimą. Taip pat stengiamasi taupyti – anksčiau nutrauktas švietimo įstaigų, vaikų darželių šildymas.“

Pašnekovė pastebėjo, kad esant ribojimams, nevyks daug planuotų renginių, kuriems reikėtų skirti pinigų iš savivaldybės biudžeto.

Žada padėti valstybė

Vedėja teigė, kad iki šiolei trukdžių dėl mokėjimų nebuvo – darbuotojams atlyginimi išmokėti laiku. Jei atsiras sunkumų, savivaldybei gali padėti Vyriausybės sprendimas 1,5 proc. padidinti skolinimosi limitą. „Iki šiol pagal galiojantį įstatymą mes per metus galėjome pasiskolinti tiek, kiek grąžinome. Po pastarojo Vyriausybės sprendimo pritrūkus lėšų galime kreiptis į Finansų ministeriją, kad padidintų skolinimosi limitą ir leistų imti trumpalaikę paskolą“, – pasakojo V. Butkevičienė.

Ir pridūrė, jog žadama, kad valstybė kompensuos dėl pandemijos patirtus nuostolius. „Tikimės, kad kompensacijas gausime, tačiau kol kas neaišku, kokio dydžio jos bus. Kai turėsime lėšas, tuomet planuosime, kokioms sritims jas pirmiausia skirti“, – kalbėjo V. Butkevičienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Systemos ikaitai :
    Pinigai seniausiai jau istaskyti db reikia rasti priezasti ant ko nurasyti ir kad liaudis nesuprastu
  • KoksSkirtumas :
    Tai nezaiskit su tuo karantinu, leiskit zmonems normaliai gyvent ir dirbt, juk jei suvestumet visu virusiniu ir kt ligu statistika, nuo covid niekuo ne didesnis mirciu skaicius, netgi sakyciau visai nezymus... o kas apmokes zmoniu islaidas uz 10× brangesnes kaukes ir dezinfekantus?? Žaidžia ir stebisi, fuuiiii...
  • Erikas :
    PANDEMIJA GLIEMŽIA... CHI, CHI...
  • A.K. :
    Šiais metais šildymo daugiabučiuose gal neišjugsit:labai patogu ,kad savivaldybės įmonė gaus daugiau pajamų.Pagal D.Varno logiką dar nepakankamai šilta,o neišjungus,rudenį įjungt nereiks.Gyventojai,įkaitai juk susimokės.
  • Buvusių nebuna :
    Greičiau išjunkit šildymą, jau tuojau gęgužės mėnuo, o vis dar pleškinat.
  • Ccccc :
    Pala o kur per 2019m.pašalpų sąskata sutaupyri pinigai? 2.5mil.eur. Kur neteisėtai (2.5kart) padidintai rinkti rinkliavos pinigai?
  • Xixi :
    Vistiek gi isvogs ir istratins pinigus.👌🥰

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas