Jau nuo pirmadienio lopšelis-darželis „Žiogelis“ priims vaikus ypatingai svarbiais atvejais.

Aktualijos, Naujausi

Lopšeliai-darželiai teiks vaikų priežiūros paslaugas

Nijolė STUNDŽIENĖ

Vilniuje, Klaipėdoje jau nuo pirmadienio atidaromi lopšeliai darželiai tų šeimų vaikams, kurių tėvai privalo dirbti ir neturi kur palikti savo atžalų. Tuo pasirūpinti savivaldybes įpareigojo šalies Vyriausybė, o rekomendacijas, kaip tai turi būti organizuota, parengė Sveikatos apsaugos ministerija. Ukmergėje taip pat svarstoma galimybė atverti vaikų ikimokyklines įstaigas.

Švelnėjant karantino sąlygoms veiklą pradeda vis daugiau įstaigų, paslaugų teikimo įmonių. Po pusantro mėnesio trukusių priverstinių atostogų į darbą grįžta vis daugiau darbuotojų. Tačiau kai kurie iš jų susiduria su vaikų priežiūros problema.

Šalies Vyriausybė šią savaitę prabilo, jog fiziškai į darbo vietas privalantys sugrįžti ir savo atžalų neturintys kur palikti tėvai dėl vaikų priežiūros galės kreiptis į savivaldybes. Kaip nurodė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, savivaldybės turės pasirūpinti vaikų užimtumu, priežiūra ir maitinimu. Kur tiksliai šios paslaugos bus teikiamos, nuspręsti turės pačios savivaldybės.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, apie ikimokyklinių įstaigų veiklos atnaujinimą svarstyta ir mūsų rajone. Pasak vedėjo, vaikų priežiūra savivaldybės turi pasirūpinti tik tais išimtiniais atvejais, kai dirbti privalo abu tėvai ir nėra kam palikti vaikus.

Jeigu tėvai turi nedarbingumo pažymėjimą vaikui prižiūrėti arba jiems skirta prastova, tokiu atveju jie vaiko į darželį vesti kol kas negalės.

Pasak V. Kalino, rajono ikimokyklinės įstaigos vykdė tėvų apklausą dėl vaikų priežiūros paslaugos. „Manome, kad kiekviename miesto lopšelyje-darželyje galėtų veikti po vieną ar kelias grupes, – aiškino skyriaus vedėjas. –  Šiuo metu vyksta pasiruošimas. Reikia įsigyti termometrų, apsaugos priemonių, pritaikyti patalpas. Tikėtina, kad vaikų priėmimą galėsime pradėti nuo gegužės 4 dienos. Esant ypatingai svarbiems atvejams tėvai jau nuo balandžio 27 dienos, pirmadienio, savo mažuosius galės palikti lopšelyje-darželyje „Žiogelis“. Ši ikimokyklinė įstaiga vienintelė veikė iki šiol, ją lankyti gali specialiosiose tarnybose dirbančių tėvų vaikai, kuriais nėra kam pasirūpinti namuose. Į įstaigą kasdien atvedami du mažyliai.“

Anot V. Kalino, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė ir išplatino projektą „Dėl vaikų priežiūros paslaugų organizavimo karantino metu“. Jis kol kas yra rekomendacinio pobūdžio, nes savivaldybės paragintos teikti savo pastabas ir pasiūlymus. Taip pat balandžio 23-ąją pasirodė sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimas „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonių vaikų priežiūros organizavimui įstaigose“.

Vedėjas akcentavo, kad šiuo metu kalbama ne apie ugdymo proceso atnaujinimą, bet apie priežiūros paslaugų teikimą. „Dabar svarbiausias prioritetas – vaikų sveikata, todėl turime elgtis protingai ir labai apdairiai“, – kalbėjo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

SAM projekte nurodoma, jog karantino metu vaikų priežiūros paslaugos teikimą organizuoja savivaldybė tais atvejais, kai dirbti privalo abu iš tėvų ar globėjų bei rūpintojų, ir įvertinus visas kitas vaiko priežiūros galimybes namuose. Be to, tėvai, globėjai ar rūpintojai turi pateikti darbdavio pažymą dėl būtinumo atitinkamas funkcijas (darbus) atlikti darbo vietoje, o ne nuotoliniu būdu.

Ministerija bei A. Veryga įstaigoms pateikė ir griežtus saugos bei higienos reikalavimus. Kaip pasakojo V. Kalinas, grupėse galės būti ne daugiau 10 vaikų. Veikla vyks taip, kad būtų išvengta skirtingų grupių vaikų ir darbuotojų kontakto tiek patalpose, tiek lauke. Darbuotojai galės dirbti tik vienoje grupėje, neturės joje keistis ir auklėtiniai.

Prie įėjimų į įstaigą turės būti pateikta informacija, kad atvedantys ir paimantys iš darželio vaikus privalo dėvėti veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, laikytis asmens higienos reikalavimų, matomoje vietoje sudaryta galimybė rankų dezinfekcijai.

Vaikų priėmimas pagal galimybes bus organizuojamas taip, kad būtų išvengta tėvų lankymosi grupės patalpose.

Bus vertinama visų atvedamų vaikų sveikatos būklė, tikrinama jų kūno temperatūra. Nerekomenduojama įstaigos lankyti vaikams, sergantiems lėtinėmis ligomis.

Vaikų tėvai, gobėjai ar rūpintojai turės būti informuojami apie COVID-19 ligos perdavimo riziką, jei vaikas gyvena kartu su asmenimis, priskirtinais rizikos grupėms.

Nemažai reikalavimų keliama ir darbuotojams. Nerekomenduojama tiesiogiai su vaikais dirbti tiems, kurie priskiriami rizikos grupės asmenims (vyresniems nei 60 metų arba sergantiems lėtinėmis ligomis).

Įstaigos vadovas turės užtik-rinti, kad lopšelyje-darželyje dirbtų darbuotojai, neturintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių. Darbuotojų sveikata bus stebima kasdien – kiekvieną rytą matuojama ir jų kūno temperatūra.

Tėvai prašymą priimti vaiką į priežiūros grupę turi teikti rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėjui per savivaldybės administracijos priimamąjį. Būtina pridėti ir reikiamus dokumentus – darbdavio pažymą.

„Tikimės, kad tėvai vaikų sveikata be reikalo nerizikuos“, – teigė V. Kalinas ir pridūrė, jog kitą savaitę paaiškės, koks rajone yra vaikų priežiūros paslaugų poreikis.

AUTORĖS nuotr.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas