Įvairūs

Pasienyje dirbantiems pareigūnams – iššūkių metas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pasienio veterinarijos postuose dirbantiems inspektoriams tenka nemažas iššūkis – užtikrinti efektyvią padidėjusio prekių iš ne Europos Sąjungos šalių srauto kontrolę. Didžiausias krūvis tenka dirbantiems Medininkų ir Šalčininkų pasienio veterinarijos postuose, esančiuose pasienyje su Baltarusija, kur karantino laikotarpiu kontroliuojamų siuntų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai, rašoma pranešime spaudai.

Per karantino mėnesį VMVT pasienio veterinarijos postuose jau patikrinta daugiau nei 11 tūkst. įvežamų siuntų – įvairių maisto produktų, gėrimų, pašarų, gamybos įmonėms būtinų žaliavų ir pan. Vien Medininkų pasienio veterinarijos poste per parą vidutiniškai patikrinama apie 130 maisto produktus ir pašarus gabenančių sunkvežimių.

Daugelis pasienio veterinarijos postuose tikrinamų prekių – itin jautrios vežimo sąlygoms ir kelionės trukmei, todėl joms suteikiamas pirmumas kertant Valstybės sieną, o pasienio veterinarinės kontrolės procedūros turi vykti kiek įmanoma greičiau ir efektyviau. Siekiant, kad patikrinimo laukiančioms transporto priemonėms nereikėtų gaišti laukiant eilėse, ar jos būtų kiek galima trumpesnės, stengiamasi kuo tikslingiau panaudoti visus turimus išteklius.

Pasak VMVT direktoriaus Dariaus Remeikos, svarbiausias pasienio veterinarijos postų uždavinys – užtikrinti, kad Lietuvos bei Europos Sąjungos rinką pasiektų tik saugūs maisto produktai ir pašarai. „Šiuo metu itin svarbu, kad Lietuvos verslui ir vartotojams būtinų žaliavų, prekių ir produktų srautas, vežamas iš ne Europos Sąjungos šalių, lygiai kaip ir lietuviškų prekių eksportas į šias šalis – nesutriktų. Todėl pasienio veterinarijos gydytojai ir visas jiems padedantis personalas, galima sakyti stovi priešakinėse linijose, užtikrindami, kad gamybos įmonės nepritrūktų žaliavų, o parduotuves pasiektų mums visiems įprasti produktai. Esu dėkingas, kad suprasdami visą tenkančią riziką ir atsakomybę, jie kasdien, 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę, atsakingai ir negailėdami jėgų dirba savo darbą“, – sako D. Remeika.

Lietuvos Respublikos pasienyje su ne ES šalimis įprastai iš viso veikia 12 pasienio veterinarijos postų. Per metus vidutiniškai šiuose postuose atliekama beveik 240 tūkstančių pasienio veterinarinės kontrolės procedūrų, pvz., 2019 m. patikrinta daugiau kaip 35 tūkst. importo, beveik 6 tūkst. eksporto ir kone 100 tūkst. tranzitu per mūsų šalį vežamų maisto ir pašarų, gyvų gyvūnų siuntų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas