Per Sukinių piliakalnį katurračiais padarytas kelias.

Kriminalai, Naujausi

Keturračiai toliau niokoja Sukinių piliakalnį

Kovo pradžioje Kultūros paveldo departamentas (KPD) prie Kultūros ministerijos informavo apie pažeidėją, kuris su keturračiu išvažinėjo Ukmergės rajone, Pabaisko seniūnijoje, esantį valstybės saugomą Sukinių piliakalnį ir savo nuotykiais pasidalijo socialiniuose tinkluose. Tuo galimai buvo pažeistos kultūros paveldo objektų lankymo tipinės taisyklės, draudžiančios „važinėti motorinėmis transporto priemonėmis kultūros paveldo objektų teritorijose ne keliais ir statyti jas tam tikslui neskirtose ar atitinkamais ženklais nepažymėtose vietose“.

Ukmergės gyventojui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, paskirta bauda. Sprendžiamas klausimas dėl sužalotos nekilnojamosios kultūros vertybės – Sukinių piliakalnio – atkūrimo būdo ir nuostolių nustatymo komisijos sudarymo būtinumo. Siekdama sutramdyti keturračių vairuotojų siautėjimą, Pabaisko seniūnija uždėjo užtvarą, kad nebūtų galima užvažiuoti ant piliakalnio, taip pat pažadėjo pastatyti kelio ženklus.

Deja, iš šios istorijos nebuvo pasimokyta. Dar vienas keturračių mėgėjas buvo užfiksuotas ant šio piliakalnio balandžio pradžioje.

Kaip teigiama KPD pranešime, ir šis pažeidėjas buvo surastas. Departamento Vilniaus skyriaus specialistai asmeniui surašė administracinio nusižengimo protokolą bei paskyrė baudą.

Paveldosaugininkai atkreipia dėmesį, kad važinėjantis keturačiais ant piliakalnių pažeidžiami ne tik teisės aktai, bet ir daroma didelė žala šiems turtingą archeo-loginį lobyną turintiems objektams. Keturračiai, motociklai, sniego motociklai net visureigiai, važinėdami piliakalnių šlaitais, suardo velėną, silpnina gruntą ir paskatina erozijos židinių, išplovų atsiradimą. Prasidėjus šiems procesams, vertingas ir negiliai esantis, pažeidžiamas piliakalnių kultūrinis sluoksnis yra sunaikinamas ir prarandamas.

Primenama, kad sankcijos neatsakingiems vairuotojams taikomos pagal Administracinių nusižengimo protokolo 314 straipsnį „Kultūros paveldo apsaugos reikalavimų pažeidimas“, kuriame sakoma, kad tokio pobūdžio nusižengimai užtraukia baudą asmenims 150 iki 300 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 300 iki 860 eurų. Pakartotinai padarytas nusižengimas užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 580 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 550 iki 1 500 eurų.

KPD duomenimis, iš viso šalyje yra per 900 piliakalnių, kurie yra svarbūs kultūrinio kraštovaizdžio elementai ir reikšmingos istorinės atminties vietos. Ukmergės rajone jų fiksuota 22.

Paveldo saugotojai prašo visuomenės atkreipti dėmesį į piliakalnių žalojimo atvejus ir pastebėjus panašių atvejų pranešti KPD „karštąja linija“ (puslapyje www.kpd.lt).

„G. ž.“ inform.

KPD Vilniaus skyriaus nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas