Aktualijos, Naujausi

Ligoninėje jau pradėjo veikti Konsultacijų poliklinika

Nijolė STUNDŽIENĖ

Balandžio 6-osios duomenimis, Ukmergėje koronavirusas COVID-19 buvo patvirtintas 73 ukmergiškiams, tarp kurių – 36 medikai ir vienas Ukmergės ligoninės administracijos darbuotojas. Infekcija pasiglemžė 6 rajono gyventojų gyvybes. Tačiau jau yra ir gerų žinių – pasveiko pirmoji koronavirusu užsikrėtusi medikė. Taip pat šią savaitę atnaujintas Ukmergės ligoninės Konsultacijų poliklinikos darbas nuotoliniu būdu.

Yra ir gerų žinių

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pirmadienio vakare pranešė, kad Ukmergės mobiliajame patikros punkte, kuris jau savaitę veikia Gruodžio 17-osios gatvėje, atliktas 271 ėminys. Iš viso per šias dienas buvo tiriami 98 buvę Ukmergės ligoninės pacientai, 70 socialinių darbuotojų, 68 policijos pareigūnai, 35 asmenys atvyko su šeimos gydytojo siuntimu bei vienam ukmergiškiui atliktas privalomas kontrolinis tyrimas po dvi savaites trukusio COVID-19 infekcijos gydymo.

„Iš jau gautų 112 patikros atsakymų – 109 neigiami ir trys, deja, teigiami, nustatyta koronaviruso infekcija“, – savo paskyroje paskelbė administracijos direktorius.

D. Varnas pranešė ir gerą žinią – tarp pasveikusių yra ir viena medikė, kuri pirmoji užsikrėtė koronavirusu. Ji iš ligoninės išleista, bet dar turi būti namuose.

Lietuvoje antradienio rytą patvirtintų ligos atvejų buvo 880, dėl COVID-19 mirė 15 žmonių, tarp kurių ir 6 asmenys iš Ukmergės. Visi mirusieji ukmergiškiai priklausė labai didelei rizikos grupei.

Visas ligoninės personalas patikrintas

„Gimtosios žemės“ kalbintas Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka pasidžiaugė, kad visas ligoninės personalas šiuo metu yra patikrintas, jiems atlikti testai dėl koronaviruso, kai kuriems – pakartotini.

„Darbuotojai, kuriems nustatytas užsikrėtimas COVID-19, apie tai informuoti, laikosi saviizoliacijos, keli gydomi ligoninėje Vilniuje. Sunkios būklės niekam nėra“, – situaciją komentavo vyr. gydytojas. – Testo atsakymų kai kuriems teko laukti ir keletą dienų. Tai susiję su nacionalinių laboratorijų pajėgumais. Kiek įmanoma, buvo ieškoma sprendimų, kaip paskubinti testavimą ir sutrumpinti nežinios laiką. Didžioji dalis personalo šią įtemptą situaciją suprato.“

„Nustatyti 4 nauji susirgimo atvejai“

Pasiteiravus apie Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus pacientus, R. Civilka negalėjo patikslinti, kada po gydymo įstaigą išskirstyti ligoniai sugrįš į savo skyrių: „Po kovo 25–26 dienomis atlikto pirmojo viruso testo slaugos skyriuje liko 84 pacientai, kuriems buvo patvirtintas neigiamas rezultatas. Balandžio 2-ąją jie buvo dar kartą tikrinami ir nustatyti 4 nauji susirgimo atvejai. Šie ligoniai tolesniam gydymui buvo pervežti į Santaros klinikų infekcinę ligoninę. Likę pacientai išskirstyti po visus ligoninės skyrius į palatas po vieną, siekiant maksimalaus jų tarpusavio izoliavimo. Visus pacientus, suderinus su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais, nuspręsta testuoti trečią kartą. Tai bus atlikta jau šią savaitę. Tik gavus visų ligonių tyrimų atsakymus bus sprendžiama, ar galima juos perkelti į vieną skyrių ir palaipsniui atnaujinti kitų skyrių darbą“.

Pasak gydymo įstaigos vadovo, tuomet, kai visi slaugomi pacientai nekels rizikos dėl koronaviruso, ruošiamasi dar kartą dezinfekuoti visas patalpas. Perkėlus esamus ligonius į vieną skyrių, bus svarstoma apie ligoninės veiklos atnaujinimą, Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus atidarymą. „Apie šio skyriaus darbą šią savaitę dar nekalbame, nes trūksta ir personalo, – pridūrė vyr. gydytojas. – Iki balandžio 10 dienos saviizoliacijoje yra ir šio skyriaus vedėjas.“

Konsultuos nuotoliniu būdu

Anot vyr. gydytojo, dabar svarbiausia – ne tik užtikrinti esamų pacientų priežiūrą, bet ir ieškoti galimybių atnaujinti ligoninės veiklą: „Labai svarbu, kad iki šios dienos jau patikrinti visi ligoninės darbuotojai. Kai kuriems iš jų, kurie privalėjo izoliuotis, testas buvo atliekamas pakartotinai. Tik gavus neigiamą atsakymą bus leidžiama grįžti į darbą ligoninėje. Nuo šiandienos, balandžio 8 dienos, atnaujiname Konsultacijų poliklinikos darbą nuotoliniu būdu. Kol kas konsultacijas teiks 15 gydytojų specialistų. Jų darbo grafikai jau paskelbti“.

Konsultacijų poliklinikos registratūra dirbs nuo 8 iki 17 valandos. Nuotolinei konsultacijai registruos šeimos gydytojas ar jo slaugytoja. Gydytojas specialistas perskambins pacientui ir telefonu, kompiuterio pagalba suteiks konsultaciją. Atsakymai taip pat bus teikiami elektroniniu būdu.

Pirmosiomis dienomis ligonius konsultuos keli kardiologai, chirurgai, psichiatrai, endokrinologai, ginekologas, neurologas, psichoterapeutas, pulmonologas, otorinolaringologas, akių ligų gydytojas.

Gydytojai ir slaugytojai dalyvauja mokymuose

Kaip jau buvome skelbę, Konsultacijų poliklinikos patalpose artimiausiu metu pradės veikti vadinamoji karščiavimo klinika. Jau dabar statybininkai montuoja pertvaras, kad būtų paskirstyti pacientų srautai. Ligoniai į kliniką pateks per pagrindinį įėjimą, o poliklinikos darbuotojai naudosis kitomis durimis, iš vidinio kiemo.

„Ruošiantis „karščiavimo klinikos“, kur būtų priimami galimai koronavirusu užsikrėtę pacientai, įrengimui, mūsų gydytojai ir slaugytojai jau pradėjo dalyvauti Sveikatos apsaugos ministerijos ir Krizių valdymo centro organizuojamuose mokymuose. Juose, bendradarbiaujant su Kauno klinikų gydytojais, darbuotojai mokysis vertinti ir gydyti COVID-19 infekciją“, – paaiškino R. Civilka, vildamasi, jog po truputį ligoninė pradės veikti įprastu ritmu.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas