UAB „Rokiškio pieno gamyba‟ Ukmergės filialas trukdžių nejaučia.

Aktualijos, Naujausi

Didžiosios įmonės dirba, tačiau ateitis – neaiški

Genovaitė KAZIELIENĖ

Paskelbus karantiną, privalėjo užsidaryti grožio salonai, viešojo maitinimo įmonės, pramonių prekių parduotuvės, kai kurie kiti verslo subjektai. Tačiau didžiosios gamyklos veiklos nenutraukė. Todėl teiravomės, kaip vyksta gamyba, kokių kyla iššūkių.

Stengiasi bendrai spręsti klausimus

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo direktorius Regimantas Baravykas „Gimtajai žemei“ sakė, kad nuolat palaiko ryšį su įmonėmis, kol kas pačios didžiausios bendrovės dirba. „Kad apsaugotų savo darbuotojus, įmonės investuoja į apsaugos priemones. Pagal galimybes ir mes bandome padėti jomis apsirūpinti. Taip pat sulaukiame klausimų, juos taip pat stengiamės išspręsti bendromis pastangomis“, – pasakojo direktorius. Anot R. Baravyko, žmonės nori dirbti, nes supranta, kad tik taip gaus normalų atlyginimą, kurio reikia pragyvenimui.

Ima strigti žaliavų pristatymas

UAB „Textilite“ direktorė Genovaitė Navikienė teigė, kad iki šiolei problemų dėl gamybos nebuvo, įmonė atliko ne tik užsakymus, bet siuvo ir kaukes. „Pirmiausia jomis aprūpinome savo kolektyvą, rekomenduojame jas visada dėvėti“, – kalbėjo vadovė. Bendrovėje dirba dauguma darbuotojų, tik kai kurios namuose prižiūri vaikus.

Direktorė patikino, kad įmonėje sergančiųjų nėra.

Vis dėlto ji pripažino, kad pradeda kelti nerimą tai, jog ima strigti žaliavų, kurios vežamos iš užsienio, pristatymas.

Vėluojama ne dėl trukdžių pasienyje, bet dėl to, kad gamintojai savo šalyse turi sunkumų.

Ypač tų valstybių, kuriose labai daug užsikrėtusiųjų koronavirusu. „Jeigu kils problemų, bandysime kažkaip jas spręsti“, – kalbėjo R. Varnaitė.

„Dirbame „online“

„Baltic-American Concord“ (BAC) įmonių grupei priklauso keturios gamyklos – „Užmojai su garantijomis“ – pirminio medienos paruošimo bendrovė, „Apvalūs medžio gaminiai“ – baldinių kaiščių ir lazdelių gamintoja, „Universalūs medžio produktai“ – medžio masyvo baldų ir komponentų gamintoja bei „UMP Technika“ – įrengimų gamintoja.

Viena BAC įmonių – „UMP Technika“.

UAB BAC direktorius Audrius Dabužinskas „Gimtajai žemei“ sakė, kad gamykloje labai rūpinamasi darbuotojų saugumu, kadangi žmonės – svarbiausia: „Turime pakankamai apsaugos, dezinfekavimo priemonių. Darbuotojai, turintys kontaktų su aplinkiniais, dėvi respiratorius. Pakoregavome judėjimą tarp pamainų, kad dirbantieji nesusitiktų – pavėlinta popietinė pamaina.“

Anot direktoriaus, darbuotojai, kurie galimai turėjo kontaktų su grįžusiais iš užsienio, yra saviizoliacijoje. Kai kurie namuose prižiūri vaikus. Ėmusis saugumo priemonių, kol kas gamyklose nėra nė vieno užsikrėtimo atvejo.

A. Dabužinskas taip pat pridūrė, jog tie, kas turi galimybę, dirba nuotoliniu būdu iš namų.

Direktorius pasidžiaugė, jog gamyklos veikia visu pajėgumu.

„Įmonės naudoja vietines žaliavas, daugiausia – beržo medieną, tad problemų dėl to neturime. Savo produkciją parduodame ne tik Lietuvoje, bet eksportuojame ir į įvairias šalis, todėl kasdien tenka derinti veiksmus su užsakovais, dirbame, galima sakyti, „online“. Vieni pageidauja atidėti užsakymus, kiti juos tęsia. Štai UAB „Užmojai su garantijomis“ turi užsakovų Italijoje, tai į šią šalį eksportas sustojo. Mes tiekiame komponentus klientams, gaminantiems baldus IKEA, kuri Europoje yra uždariusi visas savo parduotuves. Tačiau IKEA intensyvina internetinę prekybą, be to, pradėjo veikti parduotuvės Kinijoje. Iki šiolei nenutrūko tiekimas į Jungtines Amerikos Valstijas. Bet situacija keičiasi kas dieną, todėl negalima nuspėti visų aplinkybių“, – sakė A. Dabužinskas.

Įmonių vadovas teigė, kad šiuo metu dirbama „savaite į priekį“. Kovą baigus gerai, bus matyti, kaip seksis balandį.

„Žmonėms valgyti reikia“

UAB „Rokiškio pieno gamyba‟ Ukmergės filialo direktorius Vytautas Lapė užtikrino, jog problemų dėl apsaugos priemonių neturima: „Esame įmonė, kuri visada turi laikytis padidintų saugos reikalavimų, todėl privalome turėti dezinfekuojančių priemonių, kaukių, chalatų. Tad ir dabar esame jais visiškai apsirūpinę, dar šiek tiek sugriežtinome tvarką.“

Anot vadovo, darbas pergrupuotas taip, kad būtų rezervas, jei kas nors atsitiktų. Darbuotojai, kurie turėjo kontaktų su grįžusiais iš užsienio giminaičiais, pasiprašė atostogų, dalis, karantine atbuvę reikalaujamas 14 dienų, jau grįžta į darbus.

„Mes pasitikime savo žmonėmis, žinome, kad jie yra sąmoningi ir, jei prireikia, saviizoliuojasi. Dėl to gamykloje užsikrėtusiųjų nėra“, – sakė vadovas.

V. Lapė teigė, kad darbas vyksta kaip ir visada, nes „žmonėms valgyti reikia“. Direktorius pastebėjo, jog kai kurių prekių paklausa netgi padidėjo. Kadangi įmonė naudoja vietines žaliavas, dėl jos pristatymo problemų nėra, produkcija taip pat realizuojama vietinėje rinkoje.

Kol kas darbo netrūksta

Pranešime spaudai UAB „Narbutas Lietuva“ informuoja, kad Ukmergėje veikianti „Narbutas International“ baldų gamykla veiklos nenutraukia. Vykdomi ne tik Lietuvos, bet ir eksporto užsakymai. Administracija deda visas pastangas, kad būtų maksimaliai užtikrintas darbuotojų saugumas ir vykdomi įsipareigojimai part-neriams. Atidžiai stebima situacija šalyje bei vertinami atsakingų institucijų pranešimai, esant reikalui bus priimti atitinkami sprendimai dėl veiklos tęstinumo.

„Darome viską, kad išlaikytumėm darbo vietas. Džiaugiamės, jog priemonės, kurių ėmėmės, užtikrino, kad gamykloje, kurioje dirba apie 800 rajono gyventojų, neturime užsikrėtusiųjų. Darome pusvalandžio pertraukas tarp pamainų patalpų išvėdinimui, sistemingai išdezinfekuojame darbo vietas“, – veiksmus, kurių imtasi, vardija bendrovės savininkas Pet-ras Narbutas.

Jo teigimu, su darbuotojais sutarta, kad kiekvienas prieš vykdamas į darbą pasimatuoja kūno temperatūrą: „Tikiu žmonių sąmoningumu, susitarėme, kad esant temperatūrai į darbą neinama.“

Baldų gamintojas pripažįsta, kad per kelias pastarąsias savaites užsakymų sumažėjo, tačiau kol kas darbo netrūksta.

„Mūsų tiekėjai taip pat dirba ir medžiagas tiekia. Prieš išsiųsdami produkciją susisiekiame su kiekvienu užsakovu ir suderiname, ar jie galės priimti. Gamyba nesustos, kol galėsime užtikrinti žmonių saugumą, turėsime iš ko gaminti, o transportas galės išvežti produkciją. Tokiu atveju, jei tektų gamybą sustabdyti, darysime viską, kad nugalėjus iššūkius, greitai startuotumėm ir sklandžiai judėtumėm pirmyn“, – sako P. Narbutas.

Reklama: admodum.lt

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Skusti :
    Imones kurios nesilaiko! Turi duoti visiems kaukes,dez. Skyscius! Bauduoti grieztai!
  • Adele :
    O Optimata ar dirba? Ten ir be covid_19 visi koseja, dėl dulkių. Ten niekada nieks žmogaus sveikatą nesirūpina, tik žiūri, kad pelną sunestu žydui. Senai nubauduot tokias įmonės su dulkių kalnais!
  • Nėra laisvo žodžio :
    Nėra komentarų - jie filtruojami, nėra žodžio ir nuomonės laisvės!
  • Butina :
    Uzdaryti!!!
  • aras joske :
    Pirmiause siuliciau zurnalistei apeit visas Ukmerges imones,ir isitikint kaip rupinasi zmoniu sveikata . Ir kada baiksis komentaru cendzura?
  • Jolanta :
    Gražiai žurnalistai žodį suguldo😊😊😊-standartinė ataskaita
  • A :
    Nemaciau nei vieno darbuotojo su maskem.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas