Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Koronaviruso šešėlis kelia sumaištį

Nijolė STUNDŽIENĖ

Ukmergėje daugėjant koronavirusu COVID-19 užsikrėtusių žmonių, stingant informacijos apie sergančiuosius, nežinant, su kuo jie kontaktavo, kur lankėsi, mieste auga nerimas, sklando įvairūs gandai. Išgirdome, kad susirgo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus darbuotoja, praėjusią savaitę pranešta apie uždarytą SODROS Ukmergės skyrių. Socialiniuose tinkluose prabilta ir apie neva sergančius „Maxima“ parduotuvės darbuotojus.

 

Parduotuvės darbuotojams matuojama temperatūra

Pirmadienį laikraščio „Gimtoji žemė“ redakciją pasiekė informacija, kad į Vilnių, įtarus, jog užsikrėtė koronavirusu, išvežta moteris, dirbanti vienoje iš mieste veikiančių „Maxima“ parduotuvių. Ji neva galimai turėjo kontaktą su darbuotoju, kurio motinai diagnozuota infekcija. Apie tai pasakoję ukmergiškiai baiminosi, kad turėjusieji kontaktų su sergančiais koronavirusu galėjo užkrėsti ir pirkėjus.

Šiais nuogąstavimais pasidalinome su UAB „Maxima LT“ atstovais. Sulaukėme „Maxima LT“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės Ernestos Dapkienės komentaro: „Mes nuolat konsultuojamės su Visuomenės sveikatos centru visais su koronavirusu susijusiais klausimais ir griežtai laikomės jų rekomendacijų. Praėjusią savaitę sužinoję, kad vieno darbuotojo mamai nustatytas COVID-19 virusas, dezinfekavome visą parduotuvę. Asmenų, kurie turėjo kontaktą su šiuo darbuotoju, sąrašą nusiuntėme Visuomenės sveikatos centrui. Mūsų darbuotojai nejautė jokių ligos simptomų. Tuo metu asmuo, kurio mamai nustatytas virusas, jau buvo saviizoliacijoje. Mūsų žiniomis, jis iki šiol neturi jokių ligos simptomų ir jaučiasi gerai. Su juo nuolat palaikome ryšį.“

Pasak E. Dapkienės, apie kitus prastai besijaučiančius darbuotojus iki kovo 30 dienos bendrovė neturėjo jokių žinių. Kasdien į darbą atėjusiems matuojama temperatūra, o turinčių bet kokių ligos simptomų, prašoma likti namuose.

„Pirmadienį viena darbuotoja informavo parduotuvės vadovę, kad jai užgulė nosį, temperatūros ji neturėjo, – aiškino Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė. – Ukmergės ligoninė jai nurodė vykti į Vilnių atlikti greitąjį testą. Kol nesulaukėme tyrimų rezultatų, negalime nieko pasakyti. Minėtoji darbuotoja su asmeniu, kurio mamai nustatytas virusas, paskutinį kartą matėsi kovo 24 dieną. Suprantame, kad virusas gali paliesti bet kurį iš mūsų, todėl griežtai laikomės visų taisyklių ir džiaugiamės savo darbuotojų supratingumu – jie atsakingai stebi savo sveikatos būklę ir apie ją informuoja. O klientų prašome dezinfekuoti rankas, naudoti vienkartines pirštines, laikytis saugaus atstumo, planuoti savo apsipirkimus, jei įmanoma atsiskaityti savitarnos kasose ir mokėti kortele, sumažinti kontakto galimybę su kitais žmonėmis ir paviršiais. Taip pat – ateiti į parduotuvę su kauke ar prisidengus burną.“

Pensijos ir kitos išmokos nevėluos

Koronavirusas neaplenkė ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) Ukmergės skyriaus. Susirgo darbuotojas, todėl visi kiti buvo izoliuoti. Taip pat mieste sklando kalbos, kad susirgo dar vienas šio skyriaus specialistas. Gyventojai nerimauja, jog nežinodami apie sergančiuosius, galėjo ir patys užsikrėsti, jei turėjo su jais kontaktų. Žmonės taip pat baiminasi, jog uždarius skyrių, rajono gyventojai negaus pensijų, nedarbingumo, neįgalumo ir kitų išmokų.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis patikino, kad dėl to nerimauti tikrai nereikėtų.

„Visi „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriai, taip pat ir Ukmergėje, laikinai gyventojų neaptarnauja nuo kovo 16 dienos. Todėl klientams iš esmės nebuvo galimybės turėti kontaktų su specialistu, kuriam nustatytas COVID-19, ar su kitais „Sodros“ darbuotojais. Nepaisant ekstremalios situacijos „Sodra“ dirba ir kovo mėnesį visas pensijas bei kitas išmokas į banko sąskaitas pervedė ar į namus pristatė nevėluodama. Taip pat esame visiškai pasirengę nevėluodami išmokėti ar į namus pristatyti balandžio mėnesio išmokas ir pensijas. Pats „Sodros“ Ukmergės skyrius nėra uždarytas, darbuotojai, kuriems Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai nurodys saviizoliuotis, liks namuose, o dalis grįš į savo darbo vietas pastate, kai tik jis bus dezinfekuotas pagal visus reikalavimus“, – teigė S. Jarmalis.

Kontakto su susirgusiąja neturėjo

Koronaviruso užkrato banga neaplenkė ir rajono savivaldybės administracijos – susirgo Švietimo ir sporto skyriaus darbuotoja. Ji dėl sveikatos problemų į medikus kreipėsi kovo 10-ąją, gydėsi Ukmergės ligoninėje. Būdama gydymo įstaigoje ji ėmė karščiuoti, pakilo aukšta temperatūra, todėl buvo pervežta į Santaros klinikas, paimtas mėginys dėl COVID-19.

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino, skyriaus darbuotojai su susirgusia kolege kontakto neturėjo. Ji į ligoninę buvo paguldyta dėl visai kitos ligos ir tik vėliau jai išryškėjo koronavirusui būdingi simptomai.

V. Kalino teigimu, švietimo įstaigose nebuvo pedagogų, kuriems dėl vienokių ar kitokių priežasčių būtų tekę izoliuotis. Kovo pradžioje į mokymo įstaigas kreipėsi kelių šeimų tėvai, kurie lankėsi Šiaurės Italijoje. „Suprasdami padėtį ir nenorėdami rizikuoti kitų sveikata, jie savo vaikus izoliavo ir neleido į mokyklą“, – paaiškino skyriaus vedėjas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • A :
    Vsio maximon nebeinu.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas