Aktualijos, Naujausi

Situaciją Ukmergės ligoninėje pavyko iš dalies stabilizuoti

Ukmergės ligoninės vyr. gydytojo Rimvydo Civilkos kreipimasis

Pastarųjų savaičių įvykiai įtraukė Ukmergės ligoninę į labai nuožmią kovą su klastingu ir pavojingu koronavirusu.

Visos naujienos ir skambios antraštės viešojoje erdvėje tik iš dalies atspindėjo, su kokias iššūkiais teko susidurti. Būta ir klaidinančios informacijos, spėlionių, kad galbūt kažkas slepiama – deja, neigiama ir skandalinga naujiena visada sklinda greičiau ir plačiau, tad norint ją paneigti reikia daug didesnių pastangų.

Nusprendžiau ir vėl kreiptis į jus asmeniškai ir atvirai.

Visų pirma, noriu pasidalinti džiugia žinia, kad pagaliau po didelių pastangų pavyko situaciją Ukmergės ligoninėje. Visiems ligoninėje esantiems hospitalizuotiems slaugos ligoniams ir juos prižiūrinčiam medicinos personalui yra atlikti testai. Virusas buvo nustatytas 7 iš 92 slaugos pacientų. Gavę šią informaciją, nedelsiant ėmėmės visų priemonių kuo skubiau šiuos ligonius transportuoti į specializuotą Vilniaus Santaros infekcinę ligoninę, kur jiems bus suteikta visa reikalinga medicininė priežiūra. Šiuo metu ligoninėje dirbančiam personalui užkrato nenustatyta.

Gauti tyrimų atsakymai suteikia mums visiems daugiau vilties, kad pavyks greičiau atsitiesti ir atgaivinti ligoninės veiklą, bei leidžia tikėtis, kad blogiausio galimo scenarijaus pavyks išvengti.

Apmaudu tai, kad užklupti viruso praradome tiek daug brangaus laiko situacijai suvaldyti. Dabar galiu tik konstatuoti faktus, kad tam prireikė net 10 dienų įtempto darbo, skaičiuojant nuo kovo 19-osios, kai buvo nustatytas koronavirusas vienam iš ligoninės gydytojų.

Klausiate, kodėl?

Pirmuosius viruso testus ligoninė po ilgų prašymų ir reikalavimų galiausiai gavo tik kovo 25-ąją, t. y., jau praėjus 6 dienoms po pirmojo viruso atvejo nustatymo mūsų darbuotojai.

Net ir gavus testus paaiškėjo, kad komplektacija nebuvo pilna (trūko specialių pagaliukų mėginiams paimti). Todėl teko nustatyti prioritetus: pirmiausia testuoti ligoninėje dar esančius pacientus ir darbuotojus, ir tai užtruko net 2 dienas (kovo 25–26 d.). Daugumos šių testų atsakymai iš Vilniaus laboratorijų mus pasiekė tik praėjus 3–4 dienoms po testų paėmimo ir išvežimo (kovo 28–29 d.). Nesame išskirtiniai – laboratorijose eilėse laukia nemažai paimtų mėginių: džiugu, kad šis klausimas galiausiai pradėtas spręsti nacionaliniu lygiu.

Būtent dėl to, kad testų rezultatų reikia laukti tiek ilgai, kilo itin emociškai sunki situacija dėl mirusių pacientų. Jų artimieji turėjo keletą dienų laukti testų rezultatų, kad galiausiai būtų leista atsiimti mirusiojo palaikus ir juos palaidoti. Ieškojome būdų padėti, skambinome, prašėme paskubinti, tačiau veltui. Galime tik apgailestauti. Bet tokia yra realybė. Galbūt sprendžiant nacionalines problemas ne visada pakanka laiko ir dėmesio bei empatijos vieno miesto situacijai…

Siekdami tęsti testavimą likusiomis kukliomis ligoninės darbuotojų pajėgomis, bendradarbiaudami su Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) darbuotojais, įrengėme koronaviruso testų paėmimo punktą prie ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus. Tad jau nuo penktadienio (kovo 27 d.) pradėjome testuoti izoliacijoje esančius ligoninės darbuotojus. Jų testavimas užtruko net 4 dienas ir tęsėsi iki pat pirmadienio vakaro, nes dėl sudėtingos procedūros per dieną galėjome paimti tik 40–60 testų (paimti vieną testą laikantis visų saugumo reikalavimų užtrunka apie 10 min.). Šiuo metu yra gauti 229 iš 283 darbuotojų tyrimų atsakymai. Deja, 20-čiai iš jų buvo patvirtintas virusas. Tad iš viso antradienio ryto, kovo 31-osios, duomenimis turime 28 koronavirusu užsikrėtusius darbuotojus. Stengsimės, kad jiems būtų užtikrinta reikiama medicininė ir psichologinė pagalba.

Tenka pripažinti, kad mūsų ligoninė tapo pirmuoju tokiu dideliu koronaviruso taikiniu, žiniasklaidos dėmesio centru ir akivaizdžiu įrodymu, kad nacionalinė sveikatos apsaugos sistema neįvertino galimų pandemijos grėsmių, nebuvo laiku ir tinkamai pasiruošusi pasitikti šį pavojingą virusą bei, esant reikalui, padėti rajonuose veikiančioms medicinos įstaigoms, esančioms arčiausiai šimtų tūkstančių pacientų. Apmaudu, kad regioninės ligoninės yra paliktos nuošalyje – neretai akcentuojant, kad tai – tik vietos valdžios atsakomybė, turi pačios spręsti kylančias problemas, nes greitos ir operatyvios pagalbos vis dar stokojama.

Vilties teikia žinia, kad pirmadienį Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu, į Ukmergę išsiųsta asmens apsaugos priemonių iš valstybės rezervo civilinės saugos priemonių atsargų siunta bei pažadėta, esant poreikiui, jų parūpinti daugiau. Esame už tai dėkingi ir tikimės, kad tai reiškia, jog mūsų problemos galiausiai taps ir nacionalinio lygmens kovos su koronavirusu pajėgų prioritetu. Viliamės, kad bus baigta skubotai ieškoti iešmininkų, ir imtasi kartu spręsti problemas vardan mūsų rajono gyventojų gerovės.

O mes tuo tarpu dėsime visas pastangas, kad kuo greičiau atgaivintume Ukmergės ligoninės veiklą, kad mūsų ligoninės darbuotojai galėtų jaustis saugūs ir tęsti savo sunkų kasdienį pasiaukojantį darbą, o mūsų pacientai ir miesto gyventojai gautų kuo geresnę medicinos pagalbą.

Dėkoju už jūsų supratingumą ir palaikymą.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vitalijus :
    Malonu skaityti optimistišką pasisakymą. Sėkmes, sveikatos ir neišsenkančios energijos visam medicinos personalui. Ačiū Jums už pastangas.
  • Pilietė :
    Stiprybės jums visiems ir vilties, kad kuo greičiau būtų nugalėtas šis baisus virusas. Mažiau panikos ir daugiau optimizmo!
  • Zita :
    Tvarkosi tikrai net negali išrašyti vaistu be kuriu negaliu nei dienos.Vaistines neduoda nes receptinis ka daryti mirti

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas