Į Želvos senelių namus lankytojai neįleidžiami.

Aktualijos, Naujausi

Slogios nuotaikos įsimetė ir į globos įstaigas

Nijolė STUNDŽIENĖ

Koronavirusas pavojų kelia visiems, tačiau labiausiai šios infekcijos saugotis reikėtų vyresnio amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Būtent dėl to didžiausią nerimą ir jaučia socialinės globos bei senelių namų gyventojai ir darbuotojai. Slogios nuotaikos, įtampa neaplenkia ir Ukmergės rajone – Jasiuliškiuose, Želvoje ir Deltuvoje – veikiančių globos namų.

Globotinė gydėsi Ukmergės ligoninėje

Kovo 26-osios, ketvirtadienio, vakarą iš Želvos parapijos katalikiškų senelių namų į Vilniaus Santaros klinikas dėl įtarimo galimai užsikrėtus koronavirusu buvo išvežta garbaus amžiaus senolė. Tačiau kaip „Gimtajai žemei“ sakė šių namų direktorė Janina Driukienė, globotinė neturėjo COVID-19 ligai būdingų simptomų, tačiau ji buvo gulėjusi Ukmergės ligoninėje ir kovo 16-ąją, uždarius gydymo įstaigą, išrašyta.

„Sunkiai sirgusi moteris prieš tai buvo Vilniuje operuota, o vėliau tolimesniam gydymui pervežta į Ukmergės ligoninę, – situaciją komentavo direktorė. –Globotinei baigėsi skirti vaistai, ji jautėsi silpnai, todėl iškvietėme greitąją medicinos pagalbą. Apsidraudžiant ligonė išvežta į Santaros klinikas. Tikimės, kad bus ištirta ir dėl koronaviruso.“

Pasak J. Drukienės, uždarius Ukmergės ligoninę į Želvą sugrįžo ir dar viena globotinė. Jai jokie simptomai nepasireiškė. „Tikimės, kad viskas bus gerai, bet nerimo yra“, – neslėpė senelių namų direktorė. Redakcijos žiniomis, jau sulaukta atsakymo, kad testas parodė, jog ligoninėje buvusi moteris nėra užsikrėtusi.

Šiuo metu Želvoje globojami 24 žmonės, tarp kurių yra ir prikaustytų prie lovos, slaugomų. „Dauguma mūsų senukų – judrūs, vaikštantys, žiūrintys televizijos laidas. Mes izoliavomės dar prieš karantino paskelbimą, neįleidžiame lankytojų, nepriimame ir jokių lauknešėlių. Visi būna savo kambariuose, į lauką nevaikšto. Dažnai vėdiname, dezinfekuojame kambarius, praveriame langus“, – apie esamas sąlygas pasakojo J. Driukienė.

Ji pasidžiaugė, kad senukai viską supranta, stengiasi nepanikuoti.

Prašo neįleisti ukmergiškių

Jasiuliškių socialinės globos namuose šiuo metu gyvena 284 globotiniai, iš jų 80 – sunkūs, slaugomi ligoniai, kiti – taip pat su įvairiomis negaliomis. Įstaiga, paskelbus karantiną, taip pat nepriima lankytojų, riboja gyventojų buvimą lauke.

„Aiškiname, raminame, raginame plauti rankas, naudoti dezinfekuojantį skystį, nešioti kaukes, – kalbėjo įstaigos direktorius Vilius Petrauskas ir pripažino, jog patiems tenka rūpintis apsaugos priemonėmis, siūtis kaukes.

Direktorius papasakojo ir apie šią savaitę ištikusią vienos gyventojos mirtį. Moteris užspringo ir jos nepavyko atgaivinti. Jos palaikai buvo išsiųsti teismo medicinos ekspertizei, kuri patvirtino mirties priežastį.

„Mums dažnai prireikia ir medikų pagalbos. Šiomis dienomis viena gyventoja susilaužė koją, todėl ją vežė į Anykščių ligoninę. Turime ir onkologinių ligonių“, – pasakojo V. Petrauskas.

Anot direktoriaus, nei darbuotojų kolektyve, nei tarp gyventojų didelės panikos nėra, bet nerimas sklando. „Kai kurie mūsų globotiniai, prisižiūrėję televizijos laidų apie padėtį Ukmergėje, reikalauja, kad neįsileistume darbuotojų, gyvenančių Ukmergėje, neva jie gali atnešti virusą, – teigė pašnekovas. – Tačiau visi mūsų žmonės labai atsargūs, dezinfekuojame, ką tik galime, visi važinėjame, vaikštome su kaukėmis. Darbuotojus įspėjau, kad jei kurio nors artimųjų rate būtų atvykusių iš užsienio ar sergančių, neitų į darbą, izoliuotųsi. Dabar saviizoliacijoje yra 8 darbuotojai.“

Kalbėdamas apie situaciją V. Petrauskas pripažino, kad įstaigai trūksta gerų respiratorių, kitų apsaugos priemonių, kurių tenka ieškoti patiems.

Trūksta ir kaukių…

Lankytojų neįsileidžia ir Deltuvos Švč. Trejybės parapijos senelių namai, kuriuose gyvena 32 senukai. Pasak įstaigos vadovo Sauliaus Venskausko, beveik visi globotiniai yra slaugomi ir tik keli – kartais išeina į lauką parūkyti.

„Kaip ir visi, taip ir mes, jaučiame įtampą bei nerimą. Trūksta kaukių, jų nėra kur pirkti, bet bandome suktis iš padėties“, – kalbėjo S. Venskauskas.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas