Dovanos GMP skyriaus darbuotojams.

Naujausi, Sveikata

Greitosios pagalbos medikai dėkingi už palaikymą ir paramą

Nijolė STUNDŽIENĖ

Kvoronaviruso pandemijai vis labiau paralyžiuojant Ukmergę, pavojingiausioje fronto linijoje atsidūrė medicinos darbuotojai. Jie pirmieji priėmė COVID-19 ataką ir kasdien susiduria su koronavirusu susirgusiais, galimai infekuotais žmonėmis. Dėl karantino sąlygų suvaržius galimybę patekti pas šeimos gydytojus, dėl kritinės situacijos uždarius Ukmergės ligoninę, rajono gyventojai šiuo metu pasikliauti gali tik Pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos (GMP) skyriaus medikais. Būtent jie vieninteliai esant bėdai skuba į ligonių namus, juos veža į veikiančias gydymo įstaigas, gaivina mirštančius, transportuoja patikrai dėl koronaviruso.

Greitosios medicinos pagalbos skyriaus vedėja Ana Širkova „Gimtajai žemei“ sakė, jog išties tenka dirbti ekstremaliomis sąlygomis: „Jei Lietuvos kariai mokosi karo veiksmų, tai mes, medikai, į mūšio lauką einame be pratybų ir išankstinio pasiruošimo.“

Pasak GMP skyriaus vedėjos, šiuo metu visą parą rajone dirba keturi ekipažai. Nors darbuotojų gretos praretėjo, nes trys slaugytojos yra saviizoliacijoje, iškritę buvo ir keli vairuotojai, likusieji dirba dvigubu pajėgumu. Į darbą tenka eiti kas antrą parą, tačiau besiskundžiančių nėra.

„Visi esame pavargę, bet suprantame, kad likome vieninteliai medikai, važiuojantys pas žmones į namus“, – kalbėjo A. Širkova. Ji taip pat pasidžiaugė, kad ši neeilinė situacija kaip niekad suvienijo kolektyvą. Net ir baigę savo budėjimą, turėdami poilsio dieną, kiekvienas pasiskambina į skyrių, teiraujasi, kaip sekasi, ar nereikia pagalbos.

GMP skyriaus vedėja pastebi, jog auga ir gyventojų supratingumas. „Šiek tiek pamažėjo nereikšmingų iškvietimų. Buvo tokių senolių, kurie kas vakarą kviesdavo greitąją, kad atvykę medikai pamatuotų kraujo spaudimą“, – atviravo pašnekovė.

Ir pridūrė, jog apribojus Ukmergės ligoninės veiklą, ligoniai gabenami į kitų rajonų gydymo įstaigas, dėl to išaugo pervežimų atstumai, daugiau sugaištama laiko.

Sunegalavusius vaikus, gimdyves, sunkius ligonius tenka gabenti į Vilnių, taip pat ukmergiškius priimti geranoriškai pasisiūlė Jonavos ligoninė. Lengvesni pacientai transportuojami į Anykščių, Molėtų, Širvintų gydymo įstaigas. Anot A. Širkovos, stengiamasi ligonį vežti į tą ligoninę, kuri yra arčiau jo gyvenamosios vietos, kad paskui žmogui būtų patogiau grįžti.

Skyriaus vedėja patikino, jog šiuo metu GMP darbuotojai aprūpinti visomis reikiamomis apsaugos priemonėmis ir jų netrūksta. A. Širkova už tai dėkinga ir rajono gyventojams, verslininkams, kurie suskubo teikti įvairią pagalbą.

Pašnekovė neneigė, jog būna tokių dienų, kai skubant į darbą, dažnas pamiršta įsidėti maisto paketėlį. Pasitaiko, kai nelieka laiko nei pavalgyti pietus, nei išgerti puodelį arbatos.

Vieni pirmųjų medikams suskubo padėti Ukmergėje veikiančio „Lions“ klubo nariai. Jie kreipėsi į maitinimo paslaugas teikiančias įmones ir pasiūlė susivienijus nemokamai maitinti GMP skyriuje budinčius medikus.

Šios įdėjo iniciatorė, „Lions“ klubo narė Daiva Varžgalienė džiaugėsi ukmergiškių verslininkų geranoriškumu: „Dabar daugelio iš mūsų likimas patikėtas į medikų rankas. Žemai lenkiame galvas ypatingai svarbiems šioje situacijoje žmonėms. Jiems be apsaugos priemonių, labai svarbus moralinis palaikymas. Parodykime savo dėkingumą pačiu paprasčiausiu būdu. Jau atsiliepė įmonės, kurios sutiko tiekti šiltą maistą. Iniciatyvai pritarė net septynios kavinės, restoranai, picerijos. Greitosios pagalbos medikus kasdien pietumis maitins „Optima 13“, „Užupio“ kavinė, „Roko virtuvė“, „Piliakalnio baras“ , užeiga „Kolegos“, picerija „Mamma mia Piza“, „Vilkmergės“ restoranas. Pasiskirstėme dienomis ir visi iš eilės nuo šio antradienio kartą per savaitę į skyrių vežame po 10–12 porcijų.“

Ateityje, kaip sakė D. Varžgalienė, planuojama maitinti visus sunkiomis sąlygomis dirbančius medikus.

Prie šios akcijos prisidėjo ir viešosios įstaigos „Lyderių karta“ bei „Užimtumo namai“. Jų atstovai greitosios medicinos pagalbos darbuotojams atgabeno kelias dėžes įvairių vaisių, riešutų.

Dėkodama už dovanas ir rodomą dėmesį GMP skyriaus vedėja A. Širkova vardijo ir kitus geros valios žmones, iš kurių sulaukia dovanų: „Parduotuvė „Mubas“ atvežė mums geltonų maišų, į kuriuos dedame infekuotas atliekas. Dar vienas verslininkas atgabeno daugkartinio naudojimo dujokaukių, rankų dezinfekavimui skirto skysčio. Viena manikiūrininkė atidavė dabar jai nereikalingas pirštines… Viskuo džiaugiamės, viską priimame ir esame labai dėkingi.“

Vedėja pridūrė, jog socialiniame tinkle „Facebook“ jie sukūrė paskyrą „Ukmergės Greitoji Medicinos pagalba“, kuriame dalinasi naujienomis, nuotraukomis, vardija geradarius.

Sulaukta ir kaukių iš internetinės televizijos.

Socialiniame tinkle „Facebook“ skyriaus darbuotojai dalinasi nuotraukomis.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas