Nuotrauka iš redakcijos archyvo.

Kriminalai, Naujausi

Teisme – antroji „gyvsidabrio byla“

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas už uždarų durų pradėjo nagrinėti 14 asmenų ieškinį dėl žalos atlyginimo už darbą gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme.

Keturiolika Ukmergės teisininkų bei teismo esamų ir buvusių darbuotojų 2019 metų lapkritį padavė Lietuvos valstybę į teismą ir prašo jiems priteisi apie 224 tūkst. eurų. Ilgus metus, nuo 2003 iki 2012 metų, gyvsidabriu užterštose teismo patalpose dirbę žmonės reikalauja ne tik neturtinės žalos atlyginimo, bet ir priedų prie atlyginimo už darbą, dirbtą esant nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų. Tarp ieškovų yra buvę Ukmergės apylinkės teismo pirmininkai – dabar Lietuvos generalinio prokuroro pareigas einantis Evaldas Pašilis bei į pensiją jau išėjusi teisėja Edita Zarembienė, taip pat tebedirbantys teisėjai – Snieguolė Bielskienė, Regina Nenortienė, kiti teismo darbuotojai bei Vilniaus apylinkės prokuratūros 7-ojo skyriaus Ukmergėje prokuroras Liudas Žuklys.

Tai jau antrasis ieškinys valstybei, kurį pateikė Ukmergės teisme dirbę asmenys.

Kaip „Gimtajai žemei“ teigė šio teismo atstovė spaudai Rimantė Kraulišė, pirmadienį buvo antrasis posėdis, kurio metu apklausti du ieškovai bei du liudytojai.

Praėjusių metų gruodį vykusiame pirmame posėdyje buvo iškeltas klausimas dėl posėdžių neviešumo, nes aptariami asmens duomenų apsaugos klausimai, susiję su sveikata, dėl to posėdžiai yra uždari.

Pernai birželį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gyvsidabriu užterštame teisme dirbusiems žmonėms priteisė 344,5 tūkst. eurų neturtinės žalos. Ieškinius valstybei šioje byloje buvo pateikęs 31 asmuo: teisme dirbę teisėjai, tarnautojai, advokatai, prokurorai.

Kaip „Gimtosios žemės“ laikraštyje esame rašę, Ukmergės apylinkės teismo buvusiose patalpose nuo 2012 m. gruodžio vidurio iki 2013 m. kovo buvo rasta trys kilogramai gyvsidabrio. 2012 m. gruodžio 12-ąją, rajono Apylinkės teisme atliekant signalizacijos tvarkymo darbus ir gręžiant perdangą tarp pirmo ir antro aukštų, posėdžių salėje pro skylę ėmė tekėti gyvsidabris. Atvykę į įvykio vietą Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gelbėtojai jį surinko, atliko paviršių ir oro demerkurizaciją.

Teismo pastatas, kuriame ir toliau tvyrojo gyvsidabrio garai, buvo eksploatuojamas beveik savaitę, iki gruodžio 18 dienos. Apylinkės teismas dirbo, nes Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyrius rekomendavo neeksploatuoti tik pirmojo aukšto teismo posėdžių salės, kurioje gyvsidabrio garų koncentracija viršijo leistinas normas. Kitas patalpas patarė vėdinti, darbuotojus, kurie galėjo ilgą laiką būti veikiami gyvsidabrio garų, pasiųsti pasitikrinti sveikatos, tęsti metalinio gyvsidabrio išsiliejimo vietų patalpose paiešką. Apie evakuaciją prabilta tik atlikus pakartotinus gyvsidabrio garų koncentracijos ore matavimus.

Atliekant papildomą Ukmergės rajono apylinkės teismo patikrą aptikta dar 700 gramų gyvsidabrio. Tuomet įtarta, jog tai – 2003 metais rasto gyvsidabrio likučiai, kurių tinkamai niekas nepašalino.

2003-ųjų sausio 9–10 dienomis gyvsidabris pastebėtas ant grindų, koridoriuje ir posėdžių salėje stovinčiuose gėlių vazonuose. Tada į pagalbą buvo pasitelkti ugniagesiai gelbėtojai, kurie surinko ir išsivežė išpiltą medžiagą. Pastato patalpose buvo atlikti gyvsidabrio garų koncentracijos tyrimai. Kadangi rezultatai rodė tik nedidelį užterštumą, darbuotojai iš pastato evakuoti nebuvo, teismas tęsė įprastą darbą. Tik vėliau paaiškėjo, kad tuomet nebuvo surinktas visas gyvsidabris, kurio likučiai ir aptikti bemaž po dešimties metų.

Daugumai teisme dirbusių žmonių po atliktų laboratorinių sveikatos tyrimų nustatytas leng-vo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas