Knygos sudarytoja ir projekto vadovė R. Tamoliūnienė.

„Pilietiškumas - valstybės ir asmeninės gerovės garantas“

Prisiminėme tarpukario šventes ir iškilmes

Sigita ASTIKIENĖ
Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja

Vasario 16-osios proga Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta knyga bei kilnojamoji paroda „100 pakilių akimirkų: tarpukario šventės ir iškilmės“. Parodą ir leidinį parengė Kauno apskrities viešoji biblioteka. Kaip pasakojo knygos sudarytoja ir projekto vadovė Rimantė Tamoliūnienė, senosios fotografijos, užfiksuoti prisiminimai ir straipsniai spaudoje leidžia pajusti tarpukariu vyravusią iškilmių dvasią ir nuotaiką.
Šiandien įdomu prisiminti, kaip lietuviai minėjo valstybines, kalendorines ir kitas šventes prieš šimtą metų. Pasak R. Tamoliūnienės, lietuviai džiugiai sutikę Lietuvos nepriklausomybę ir baimindamiesi dėl jos trapumo, buvo linkę pažymėti visas progas: į iškilmes rinkdavosi itin gausiai, gatvės skendėdavo vėliavų ir gėlių jūroje, visi dainuodavo patriotines dainas ir skanduodavo šūkius.
Tarpukariu Lietuvoje vyko įvairios šventės: valstybinės iškilmės, šventiniai paradai, dainų šventės, organizacijų bei draugijų šventiniai sambūriai, paminklų atidengimas, taip pat kalendorinės, bažnytinės, jaunimo šventės ir pan. Žmonės į jas rinkdavosi iškilmingai nusiteikę ir šventiškai pasipuošę. Minėjo gyventojai ir įvairias kalendorines, religines bei asmenines šventes. Be galo daug žmonių sutraukdavo Dainų šventės. Pavyzdžiui, antrojoje Dainų šventėje dalyvavo apie 6 000 dainininkų ir per šimtą tūkstančių žiūrovų, nors kai kuriems jų pėsčiomis tekdavo keliauti ir iki savaitės.
Rengiant projektą, naudotasi įvairių institucijų fondais ir archyvais, asmeniniais rinkiniais. Iš daugybės nuotraukų atrinktos įdomiausios, vaizdingiausiai perteikiančios švenčių atmosferą. Yra ir tokių fotografijų, kurios publikuotos pirmą kartą. Kaip pasakojo knygos sudarytoja, į leidinį tikrai netilpo visa surinkta medžiaga, teko daryti atranką, stengtasi įtraukti ne tik didžiųjų miestų, bet ir mažesnių miestelių šventes. Leidinio gale pateikti senieji šventiniai atvirlaiškiai su perforuotomis juostelėmis, kuriais galima „tarpukariškai“ pasveikinti artimuosius. Renginio metu buvo rodoma ir archyvinė kino kronika „Laisvę švenčianti Lietuva“.
Kristinos DARULIENĖS nuotr.

Projektą remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas