M. Vinskutė su Monet Augustinu rajono savivaldybės mero prizą iškovojo penktus metus iš eilės.

Aktualijos, Sportas, Žmonės

Monet Augustinu – ir vėl nepralenkiamas

Loreta EŽERSKYTĖ

Šeštadienį, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, Ukmergės hipodrome vyko tarptautinės ristūnų žirgų lenktynės. Nors jose savo eiklumą bėgimo take demonstravo mažiau nei keturiasdešimt žirgų, šis renginys žirgų savininkams ir važiuotojams iš dalies kompensavo dėl nepalankių oro sąlygų neįvykusias tradicines respublikines Sartų lenktynes.
Kaip ir priklauso, lenktynėse gausiausia buvo gilias šios sporto šakos tradicijas turinčių šeimininkų, Ukmergės rajono žirgininkų, komanda.

Ukmergei atstovavo net 11 vadeliotojų su keturiolika ristūnų. Po keturis važiuotojus atvyko iš Latvijos bei Lazdijų rajono, trys – iš kaimyninių Širvintų. Taip pat dalyvavo Utenos, Zarasų, Anykščių, Vilniaus, Pakruojo, Panevėžio, Alytaus bei Varėnos rajonų atstovai.
Lenktynių dalyviai dėl prizų, kurių bendra vertė – 1 000 eurų, varžėsi šešiuose 1 700 metrų važiavimuose.
Pirmieji startavo stipriausi – suaugę A reitingo žirgai. Greičiausiai – per 2 min. 14,368 s – distanciją įveikė ir Ukmergės rajono mero prizą laimėjo ukmergiškės Monikos Vinskutės vadeliojamas Monet Augustinu. Antras finišą pasiekė uteniškio Egidijaus Gudonio vadeliojamas Up To Belle, trečia – Lat-vijos atstovė Sandra Soikone su Viktory Boy T. G. Šiame važiavime taip pat dalyvavo ukmergiškis Edvardas Vinskus – jo vadeliojamas Gladiatorius šįkart prizinės vietos nepelnė.
Antro važiavimo dalyviai kovojo dėl Respublikinės lenktyninių žirgų lygos prizo. Tarp septynių suaugusių B reitingo žirgų buvo ir ukmergiškio Kazio Trotos bėris Forum Cass, kurį vadeliojo pats savininkas. Prizas atiteko Alytaus rajono atstovui Sauliui Mikulevičiui. Jo vadeliojamas Asko Superman distanciją nubėgo per 2 min. 19,512 s. Antras buvo K. Trotos Forum Cass, trečias – širvintiškio Juozo Kvakšio vadeliojamas Miražas.
Trečiame važiavime buvo varžomasi dėl Šventosios vingių prizo, kurį įsteigė Gediminas Lapukas. Greičiausiai distanciją įveikė Varėnos rajono atstovo Stanislovo Kėrio vadeliojamas Magistras. Jis 1 700 metrų nubėgo per 2 min. 21,634 s. Antrą vietą pelnė Lazdijų rajono atstovo Ernesto Juškausko vadeliojamas Gugle Cass, trečią – latvio Mario Ežmalio Grenadine Cass. E. Vinskaus vadeliojamas Gvazdikas finišą pasiekė ketvirtas.
Suaugę C reitingo žirgai ketvirtame važiavime siekė laimėti Respublikinės lenktyninių žirgų lygos įsteigtą dar vieną prizą. Iš šešių prie starto linijos stojusių ristūnų net keturis vadeliojo žirgininkai iš Ukmergės rajono. Greičiausiai bėgo ukmergiškio Dainiaus Pered-niko Ufonautas, kuris distanciją baigė per 2 min. 22,568 s. Antrą vietą užėmė širvintiškė Renata Pažusienė su Vėlyviu, trečią – Vilniaus rajonui atstovavęs Antanas Juškėnas su Bagiu. Ketvirtą, penktą ir šeštą vietas pasidalijo ukmergiškiai Mečislovas Radzevičius su Ukmergės Lunatiku, Vygailas Perednikas su Ilves Tooma ir Gintaras Radzevičius su Dakotu.
Penktame važiavime septyni vadeliotojai su 2017 m. gimusiais ristūnais varžėsi dėl UAB „AASE“ įsteigto prizo. Šis apdovanojimas įteiktas Lazdijų atstovui Ernestui Juškauskui, kurio vadeliojamas Magis distanciją įveikė per 2 min. 25,383 s. Antras buvo varėniškis S. Kėrys su Imperija, trečia – Latvijos vadeliotoja Ilze Rudzite su Daja Star. Ukmergiškių M. Radzevičiaus vadeliojama Heraldika atbėgo ketvirta, Emos Mosolkovaitės Deltuvėlė buvo šešta.
Paskutiniame, šeštame važiavime, startavo keturi Ukmergės rajono atstovai. Paguodos prizas, kurį įsteigė ūkininkas Deivydas And-riūnas, įteiktas E. Mosolkovaitei, kurios vadeliojama Siatka Tivoli 1 700 m atstumą nubėgo per 2 min. 34,894 s. Antrą vietą pelnė Benjaminas Jovaiša su Granatu, trečią – G. Radzevičius su Vesenij Luč. Povilas Andriūnas, kuris vadeliojo Hraciją, buvo ketvirtas.
Du dešimtmečius ristūnų lenktynėse ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje dalyvaujantis, nemažai eiklių žirgų išugdęs ūkininkas E. Vinskus po lenktynių džiaugėsi, kad jo treniruojamas 8 metų Monet Augustinu pateisino greičiausio Lietuvoje žirgo, o jo dukra Monika – geriausios vadeliotojos vardą.
„Jau ketverius metus Monika su šiuo žirgu pirmas vietas skina ne tik mūsų šalyje vykstančiose lenktynėse. Monet Augustinu nepralenkiamas buvo ir Taline vykusiose lenktynėse, rudenį rekordus šlavė Švedijoje“, – pasakojo E. Vinskus.
Žirginio sporto entuziastas ypač apgailestavo dėl atšauktų Sartų respublikinių ristūnų žirgų lenktynių.
„Žirgininkai beveik metus ruošiasi šioms svarbiausioms Lietuvoje lenktynėms. Tam skiria daug laiko, išleidžia nemažai pinigų. Iki renginio likus mėnesiui staiga išgirstame, kad šiemet Sartų lenktynės atšaukiamos dėl nepalankių oro sąlygų. Mums tai nesuprantama – nėra ledo, nebus ir Sartų lenktynių! Daugelį dešimtmečių Dusetose lenktynės buvo rengiamos ant ežero ledo. Kai žiemos ėmė šiltėti, ledo danga tapo nepatikima, jas perkėlė į teritoriją šalia ežero. Žirgai varžydavosi ant ledu išlieto tako. Dabar jau ir jo neliko… Bet kodėl organizatoriai nepasirūpina įrengti hipodromą su tokio lygio lenktynėms tinkamu taku, tokiu, koks yra Ukmergėje, Širvintose, Utenoje, dar keliuose miestuose? Yra dar viena išeitis – lenktynes perkelti į Uteną, kur už Europos Sąjungos pinigus įrengtame hipodrome nevyksta jokia veikla…“ – su apmaudu kalbėjo žirgininkas.
E. Vinskus mano, kad ši situacija pasikeistų, jei savo žodį tartų Žemės ūkio ministerijos valdininkai. Ukmergiškis sakė, jog praėjusiais metais grupelė žirginio sporto entuziastų buvo susitikę su tuometiniu ministru, išsakė jam savo problemas, aptarė, kaip jas būtų galima spręsti. Tačiau netrukus ministro kėdėje sėdėjo jau kitas politikas, ir žirgininkų bėdos buvo pamirštos.
Kaip skelbia Žemės ūkio ministerija, žirgų lenktynės Dusetose pradėtos rengti dar XVIII a. Tai vienas seniausių masinių renginių Lietuvoje, kasmet pritraukiantis kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų. Kitąmet sukanka 226 metai, kai pirmą kartą žirgų lenktynės ant Sartų ežero ledo paminėtos rašytiniuose šaltiniuose ir 126 metai, kai jos rengiamos oficialiai.
AUTORĖS nuotraukos

Hipodrome varžėsi 30 vadeliotojų.

E. Vinskui apmaudu, kad Žemės ūkio ministerijai nerūpi žirginio sporto atstovų problemos.

Ukmergėje vykusios varžybos iš dalies kompensavo atšauktas Sartų lenktynes.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas