Prisiminimais dalijosi J. Daunys.

„Pilietiškumas - valstybės ir asmeninės gerovės garantas“, Aktualijos, Kultūra, Naujausi

Minėjo Valstybės atkūrimo dieną ir Laisvės paminklo atstatymo trisdešimtmetį

Arvydas PĖŠINA

Vasario 16-ąją Ukmergė pasitiko plazdant tautinėms trispalvėms ir šviečiant skaičiui 30 ant Laisvės paminklo. Šis skaičius simbolizuoja Valstybės nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmetį – Kovo 11-ąją, ir Laisvės paminklo atstatymo jubiliejų.
Iškilmės prasidėjo Lietuvos valstybės vėliavų pakėlimu. Jas pakėlė Ukmergės Vyčio 1002-oji šaulių kuopos savanoriai. Nuskambėjus „Tautiškai giesmei“, renginio vedėjas Vidmantas Krikštaponis priminė aplinkybes, atvedusias tautą į laisvę. Taip pat sveikinimo žodžiui pakvietė rajono savivaldybės merą Rolandą Janicką. Pastarasis ragino su dėkingumu prisiminti signatarus, pasirašiusius Vasario 16-osios Nepriklausomybės aktą, savanorius ir tūkstančius savo tėvelių, senelių bei prosenelių, kurie kūrė Lietuvą, ją puoselėjo ir atidavė į mūsų rankas. Seimo narys Juozas Varžgalys minėjo, kad gimtadienį švenčia ne tik Lietuva, bet ir kiekvienas lietuvis.

Vasario 16-ąją sukako 30 metų, kai Ukmergėje atstatytas tautos Laisvės simbolis – paminklas „Lituania Restituta“. Obelisko pamatai pakloti ir iškilmingai pašventinti 1989 m. gegužės 15 dieną, juose įmūryta kapsulė su raštu ateities kartoms: „1928 metų gegužės 15 dieną šioje vietoje buvo padėti ir iškilmingai pašventinti pamatai Lietuvos nepriklausomybės paminklui „Lituania Restituta“. Bet, Tarybų Sąjungai 1940 metais okupavus ir aneksavus Lietuvos respubliką, prasidėjo pražūtingos dienos tautai ir jos laisvės paminklams. Tragiškas likimas ištiko ir Ukmergės paminklą. Su civilizuotam žmogui nesuprantamu pykčiu ir įsiūčiu paminklas buvo sudaužytas ir giliai po žeme, Kęstučio aikštėje, palaidotas, kad niekada daugiau nebeprisikeltų ir nežadintų Lietuvos žmonėms laisvės troškulio, nebudintų nepriklausomybės vilčių. Bet laisvės dvasia gyva, ir mes atgimstame – ukmergiečių valia tautos Laisvės simbolis pirmykščiu pavidalu atkurtas ir senoje vietoje atstatytas paminklas tegu kalba būsimosioms ukmergiečių kartoms apie Lietuvos atgimimą.“
Didžiausias paminklo atstatymo iniciatorius buvo Juozas Daunys – tuometinis Ukmergės 2-osios kelių statybos valdybos vyriausiasis inžinierius. Jo pastangomis taip pat buvo rasta originali paminklo anotacinė lenta bei Vytis.
Kalbėdamas Vasario 16-osios minėjimo iškilmėse, J. Daunys prisiminė praėjusius laikus, to meto įvykius, politinę situaciją.
Rajono vadovams, politinių partijų, judėjimų, jaunimo organizacijų atstovams, kitiems ukmergiškiams prie paminklo padėjus gėlių, nuaidėjo istorinio pabūklo salvės. Jos skirtos Lietuvos valstybei, Laisvei ir Nepriklausomybei.
Renginio metu dainavo Kultūros centro jungtinis choras, kuriame susiliejo mišrių chorų „Vyturys“, „Tremtinys“, „Mag-nificat“ ir moterų choro „Žemyna“ dainininkų balsai.
Prie paminklo demonstruotos istorinės nuotraukos, kuriose užfiksuoti „Lituania Restituta“ atkūrimo darbai. Parodą pristatė Ukmergės kraštotyros muziejus.
Vasario 16-ąją, kaip ir kasmet, surengtas tradicinis bėgimas Pabaiskas – Ukmergė. 11 600 metrų ilgio trasą šįkart panoro įveikti 176 bėgikai iš 20 šalies miestų ir rajonų.
Startavę Pabaiske, sportininkai šįmet finišavo ne miesto centre, kaip ankstesniais metais, bet prie piliakalnio.
Tarp moterų greičiausios buvo vilnietės Rūta Cimarmanaitė (46 min. ir 32 sek.), antra – Rūta Marija Trimonytė, trečia – Ramunė Petrulytė. Tarp vyrų pirmi finišą pasiekė taip pat sostinės atstovai – nugalėjo Marius Dijokas (38 min. 35 sek.), antras – Giedrius Juška, trečias – Remigijus Šnioka. Pagerbti vyriausias bėgikas (76 m.) Romualdas Limantas iš Kauno ir jauniausias (15 m.) Tomas Juodvalkis iš Riešės.
Iš ukmergiškių trasą greičiausiai įveikė 16 vietą tarp moterų užėmusi Vilma Zarankaitė (55 min. 01 sek.) ir Gintas Gelūnas (42 min. 54 sek.), tarp vyrų atbėgęs 17-as.
Renginiams persikėlus į Kultūros centrą, susirinkusiems grojo Meno mokyklos Muzikos skyriaus mokiniai Emilija Šlepetytė ir Ignas Šuminskas (mokytojas – Tautvydas Kuoras, koncertmeisterė – Laura Burneikienė).
Įteikti ir Mero padėkos ženk-lai. Minint Tautodailės metus, šie apdovanojimai skirti tautodailininkams Laimai Dzigaitei ir Vytautui Mackevičiui.
L. Dzigaitė 1993-aisiais tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nare, jau 30 metų ji kuria žolynų grafikos technika. 2007 m. L. Dzigaitei suteiktas Meno kūrėjo statusas.
V. Mackevičius Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys nuo 1987 m. 2007-aisiais jam sutektas Meno kūrėjo statusas.
Po Mero padėkos ženklų įteikimo rodytas monospektaklis „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, vėliau – dokumentinis filmas „Partizanas“.

AUTORIAUS nuotraukos

Laisvės simbolio jubiliejus.

V. Mackevičius.

L. Dzigaitė (viduryje), R. Janickas ir mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė.

 

Bėgikai finišavo prie piliakalnio.

Istorinių nuotraukų paroda.

Į iškilmes susirinko nemažai ukmergiškių.

Prie paminklo buvo padėta gėlių.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas