Tradicinį tautodailininkų renginį vedė R. Zinkevičius.

„Tautodailė Ukmergės rajone - tradicijos ir novatoriškumas“, Aktualijos, Kultūra

„Seime reikėtų pastatyti audimo stakles“

Genovaitė KAZIELIENĖ

Antradienį Kultūros centro dailės galerijoje atidaryta tradicinė kasmetinė Ukmergės rajono tautodailės paroda. Jos atidaryme dalyvavo ne tik rajono autoriai, bet atvyko ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos pirmininkas Saulius Kronis, Rokiškio, Kupiškio, Anykščių tautodailininkai. Visus susirinkusius sveikino rajono meras Rolandas Janickas, dainavo Meno mokyklos Muzikos skyriaus auklėtinės.

Dviejose salėse 32 rajono tautodailininkai pristatė apie 130 darbų, kuriuos sukūrė per praėjusius metus. Tai – paveikslai, mezginiai, karpiniai, drožiniai, lėlės, kitokio žanro eksponatai.

Renginį vedęs Ukmergės tautodailininkų draugijos pirmininkas Rimantas Zinkevičius pastebėjo, kad į atidarymą susirinko daug autorių, taip pat besidominčių tautodaile ukmergiškių, tarp jų – ir visi Ukmergės miesto kunigai.

Renginio metu ne kartą užsiminta, kad šįmet paskelbti Tautodailės metai, ir tai yra labai reikšminga, nes atkreiptas dėmesys į šią kūrėjų grupę, tęsiančią senųjų amatų tradicijas, mokančią to ir jaunimą.

R. Zinkevičius sakė, kad draugijos iniciatyvas visada palaiko vietos valdžia, dėkojo už paramą ir Kultūros centrui, kuris labai padeda organizuojant renginius, taip pat ir rengiant šią parodą.

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas, Ukmergės dekanato dekanas Raimundas Kazaitis, Meno mokyklos direktorė Klavdija Stepanova pasidžiaugė, kad vyksta bendradarbiavimas su tautodailininkais.

Svečiai iš kaimyninių rajonų ne tik sveikino mūsų kūrėjus, bet ir išsakė minčių, kurias susirinkusieji palydėjo plojimais. Anot kalbėjusiųjų, politikai turėtų daugiau dėmesio skirti tautodailininkams, kurie savo kūryba neatlygintinai puoselėja šalies meno tradicijas. Viena viešnių teigė, jog Seime reikėtų pastatyti audimo stakles ir mokyti parlamentarus austi, kad taip jie pratintųsi prie liaudies meno. Gal tada seimūnai vietoje to, kad leistų milijonus gėlėms, sudarytų sutartis su tautodailininkais ir šie pagamintų tikrai įspūdingų suvenyrų, reprezentuojančių Lietuvą. Taip liaudies meno puoselėtojai būtų ir materialiai paremiami.

Ukmergiškių tautodailininkų paroda Kultūros centro dailės galerijoje veiks iki vasario 29 dienos.

Po parodos atidarymo buvo pristatytas naujas leidinys „Ukmergės tautodailininkų draugija“. Kaip pastebėjo R. Zinkevičius, „jis ką tik paimtas iš spaustuvės „Valdo leidykla“ ir dar kvepiantis dažais“. Tai jau trečia knygelė, Tautodailininkų draugijos išleista per dešimtį metų.

Leidiniui, kurio tiražas 200 egzempliorių, medžiagą surinko ir paruošė spaudai R. Zinkevičius ir Kristina Zinkevičienė, fotografas ir maketuotojas – Danielius Karalis, redaktorės Birutė Gudeliauskienė ir Janina Vileikienė, tekstus į anglų kalbą išvertė Daiva Amankavičienė.

Knygelėje pristatomi 39 rajono tautodailininkai. Trumpuose anonsuose nurodomi jų biografiniai duomenys, minimi kūrybiniai pasiekimai, pateikiamos kūrinių nuotraukos.

Leidinyje taip pat rašoma, jog Ukmergės rajono tautodailininkų draugija veiklą pradėjo 1965 metais, į liaudies dailės būrelį susibūrus kūrybingiems žmonėms, kurie tapo ir pirmaisiais Lietuvos meno draugijos nariais. Pagal Lietuvos tautodailininkų sąjungos struktūrinį pasiskirstymą, Ukmergės tautodailininkų draugija priklauso Panevėžio bendrijai, kuriai dar priskirtos Rokiškio, Kupiškio, Anykščių, Biržų, Pasvalio draugijos.

Ukmergės tautodailininkų draugijos nariai – įvairių profesijų, skirtingo išsilavinimo ir amžiaus žmonės. Jie kuria įvairiose dailės srityse. Tai – drožėjai, tekstilininkės, molio meistrai, tapytojai, floristai, karklo vytelių pynėjai, tradicinės paprotinės dailės atstovai.

Ukmergiškiai dalyvauja Panevėžio bendrijos rengiamose kasmetinėse tautodailininkų kūrybos parodose, respublikinėse parodose-konkursuose, pleneruose, kūrybinėse stovyklose, mugėse. Taip pat demonstruoja tradicinius amatus. Aktyviausi meistrai rengia įvairias edukacijas, personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje.

Ukmergės rajono tautodailininkų kūryba ir meistrystė gerai įvertinta – jie konkursuose pelno prizines vietas ir laureatų vardus.

Penkiems tautodailininkams suteiktas meno kūrėjo statusas.

Renginio metu meras R. Janickas už aktyvų dalyvavimą Ukmergės rajono tautodailininkų draugijos veikloje, liaudies dailės tradicijų puoselėjimą ir garbingą atstovavimą Ukmergės rajonui šalies renginiuose įteikė padėkas draugijos nariams Erikai Buikauskienei, Valentui Butkui, Laimai Dzigaitei, Vytautui Mackevičiui, Daivai Malinauskienei, Vitai Vaitkevičienei, K. Zinkevičienei, R. Zinkevičiui, Stanislovui Zinkevičiui ir Reginai Žvirblienei.

Taip pat buvo pasveikinti savo jubiliejus švenčiantys kūrėjai.

Pasidžiaugta ir rajono tautodailininkų būrį papildžiusiais naujais nariais – Anele Stancikiene, Ilona Sokolova, Vaiva Šalaviejiene.

R. Zinkevičius informavo, kad draugija įkūrė ir „Facebook“ paskyrą, tačiau puslapis, anot pirmininko, „dar neturtingas“. Jis kvietė paskyrą pildyti pasakojant apie savo veiklą.

AUTORĖS nuotraukos

R. Zinkevičius papasakojo apie knygelės leidimą.

S. Kronis pažymėjo, kad ukmergiškiai yra labai kūrybingi.

Dekanas R. Kazaitis pasidžiaugė bendradarbiavimu su tautodailininkais.

Po parodos atidarymo visi susirinko Kultūros centro mažojoje salėje.

Projektą remia:

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas