R. Troškienė su mažosiomis krepšininkėmis.

Naujausi, Sportas

Įgyvendinamas projektas „Tapk žvaigžde“

Rima BOŠKEVIČIENĖ

Ukmergės MMK prezidentė, projekto koordinatorė

Viena opiausių problemų Lietuvoje yra nuolatos mažėjantis vaikų, moksleivių fizinis aktyvumas. Remiantis tarptautinio moksleivių sveikos gyvensenos tyrimo duomenimis, šalies moksleivių fizinis aktyvumas jau yra pasiekęs kritinę ribą ir, palyginus su kitų Europos šalių moksleivių judėjimo aktyvumu, Lietuva užima priešpaskutinę vietą. 2018 m. Ukmergės rajone buvo 34 408 gyventojai, iš jų 20 591 gyveno mieste. Tais pačiais metais rajone buvo 1 852 sportuojantys žmonės: Sporto centre – 706, mergaičių – 220, sporto klubuose – 696, iš jų moterų – 230.

Mažas fizinis aktyvumas, netinkama mityba, nuolatinis stresas sukelia rimtas sveikatos problemas.

Asociacijos Ukmergės moterų krepšinio klubas įgyvendina projektą „Tapk žvaigžde“ Nr. SRF-FAV-2019-1-0257, bendrai finansuojamą valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Projekto vertė – 88 310,00 eurų (93 proc. paramos lėšos). Projekto įgyvendinimo pabaiga – 2021 m. gegužės 17 d.

Kai Ukmergės moterų krepšinio klubo (MKK) „Vilkmergės“ komanda dalyvavo aukščiausioje Lietuvos moterų krepšinio lygoje, užsimezgė draugystė su Sporto centro mažosiomis krepšininkėmis, treniruojamomis Ritos Troškienės. Projekto „Tapk žvaigžde“ tikslinė grupė ir yra šios jaunosios krepšininkės. Tačiau projektas apima įvairias veiklas, skirtas viso rajono moksleiviams, sporto bendruomenei bei kitiems rajono gyventojams.

Pagrindinis projekto tikslas – skatinti visuomenės fizinį aktyvumą Ukmergės rajone bei ugdyti pilnavertes asmenybes, siekiančias sportinio meistriškumo.

Projekto metu jaunosios krepšininkės dalyvauja įvairiose veiklose. Sezono pradžioje buvo atliktas fizinio pasirengimo testavimas – tai funkcinių judesių vertinimo metodas FMS. Pagal jį įvertinami žmogaus judesių skirtumai, sąnarių judrumas, stabilumas ir judesio atlikimo kokybė. Šie tyrimai padeda nustatyti kūno judesio silpnąsias puses, apsaugo nuo galimų traumų. Bus vykdomi 4 testavimai.

Papildomai mergaitėms rengiami įvairūs fizinio pasirengimo užsiėmimai, jos lanko plaukimo treniruotes. Į šias veiklas bus įtraukti ir „Ryto“ specialiosios mokyklos moksleiviai. Plaukimo užsiėmimuose kviečiami dalyvauti ir norintys išmokti plaukti suaugusieji. Užsiėmimus veda profesionali plaukimo instruktorė Evelina Navašinskaitė.

Kad mergaitės fiziškai sustiprėtų ir gerai pasiruoštų būsimam krepšinio sezonui, vasarą organizuosime stovyklą, kurios metu su jaunosiomis krepšininkėmis dirbs specialistų komanda.

Vykdydami projektą jau organizavome nemažai renginių. Praėjusį rudenį daugiau kaip 400 rajono pradinių klasių moksleivių dalyvavo linksmoje „Kūno kultūros pamokoje kitaip“. Taip skatiname mokinius sportuoti, o treneriams sudaroma galimybė pakviesti vaikus į treniruotes.

R. Troškienė surengė įspūdingą Kalėdinį krepšinio turnyrą „Tėtis, mama ir aš“, kuriame varžėsi daugiau kaip 60 dalyvių. Kartu su mažosiomis krepšininkėmis žaidė ir jų tėveliai. Toks turnyras vyks ir šių metų pabaigoje.

Ukmergės MKK 2018-aisiais Siesikuose organizavo Drakono valčių festivalį. Renginyje dalyvavo daug komandų, žiūrovų. Šią vasarą, liepos 11 d., čia vėl rengsime šį festivalį. Tad jau dabar kviečiame rajono bendruomenes jam ruoštis, burtis į komandas.

Projekto vykdymo metu ukmergiškiams, taip pat kitų rajonų sporto specialistams bus rengiami kvalifikacijos kėlimo ir mokymo seminarai. Jų metu bus nagrinėjama daug klausimų – tai psichologinis pasirengimas, komandos formavimas, asmenybės ugdymas ir kiti.

Projekto vykdymo metu planuojame išleisti motyvacinį leidinį „Čempionų pusryčiai“. Jame bandysime atskleisti, kodėl treniruotes pradėjus lankyti daugeliui vaikų, gerų rezultatų pasiekia tik mažuma. Kokia yra sėkmės formulė, bandysime išsiaiškinti apklausę Lietuvos, Europos pasaulio čempionus. Tikimės, kad nors maža dalimi prisidėsime skatinant visuomenę aktyviau sportuoti ir būti sveikesniais.

Testuojamos jaunosios sportininkės.

R. Boškevičienė po pokalbio su krepšininku, Europos ir pasaulio čempionatų laimėtoju bei prizininku Ramūnu Šiškausku.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas