Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Mieste iš vaistinių šluojamos medicininės kaukės

Nijolė STUNDŽIENĖ

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, pabrėžia, kad medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso (2019-nCoV) infekcijos, prevencijos priemonė. Pastaruoju metu medicininės kaukės tapo ypač paklausios, o daugelis vaistinių prekyboje jų jau nebeturi. Ukmergėje taip pat ne visur jų nusipirksi.

Patarė užsukti į „Senukų“ prekybos centrą

Nors Ukmergėje veikia nemažai vaistinių, tačiau šios savaitės pradžioje ne kiekvienoje buvo galima įsigyti medicininių kaukių. Anykščių gatvėje esančios „Ramunėlės vaistinės“ vaistininkė Vida Valaikienė sakė, jog visos medicininės kaukės jau išpirktos ir neaišku, kada jų bus atvežta. „Esame nedidelė vaistinė ir atsargų nekaupiame. Anksčiau kaukių niekada nebuvome pristigę, visiems užtekdavo, o šiemet jas labai greitai išpirko“, – situaciją komentavo vaistininkė. Ji abejojo, ar kuri nors vaistinė Ukmergėje jų dar turi.

Klaipėdos gatvėje dirbanti „Ukmergės Vaistinė“ praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė, kad gavo medicininių kaukių, tačiau vasario 10-ąją jų jau neturėjo. Tądien dirbusi vaistininkė tikino, jog buvo gautas nedidelis kiekis, o dabar neturi net kur užsakyti šių prekių. Pasiteiravus, kur būtų galima įsigyti apsaugos priemonių, farmacininkė patarė užsukti į „Senukų“ prekybos centrą ir ten pasiteirauti vienkartinių kaukių, naudojamų atliekant įvairius statybinius darbus. Pasak vaistininkės, jos brangesnės, bet geros kokybės.

UAB „Nemuno vaistinė“, turinčios vaistinių tinklą „Camelia“, Klientų aptarnavimo vadybininkas Lukas Mikalauskas informavo, kad Ukmergės vaistinėse visos medicininės kaukės išparduotos. „Kada gausime papildymą – neaišku“, – kalbėjo vadybininkas.

 Apsaugos priemones perka dėžutėmis

UAB „Limedikos“, valdančios „Gintarinę vaistinę“ ir „Norfos vaistinę“, Rinkodaros skyriaus vadovė Irena Tėvelienė sakė, kad Ukmergėje veikia dvi „Gintarinės vaistinės“ ir dvi „Norfos vaistinės“.

„Mūsų tinklo vaistinėse medicininių kaukių galima įsigyti, jų visada yra sandėlyje, dėsime visas pastangas, kad būtų patenkinti klientų poreikiai“, – tikino šio tinklo atstovė. Pasak jos, šiuo metu gyventojai yra sunerimę dėl intensyviai plintančio koronaviruso ir ieško vaistinėse konsultacijų bei priemonių, kaip apsisaugoti.

„Medicininių kaukių pardavimai per vasario pradžią išaugo daugiau nei penkis kartus. Tai yra šiek tiek mažiau nei paskutinę sausio savaitę. Žmonės kaukes perka jau ne vienetais, o dėžutėmis, kurių vienoje yra 50 šių apsaugos priemonių“, – teigė I. Tėvelienė.

UAB „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė patikino, kad šiuo metu visose Ukmergėje esančiose „Eurovaistinėse“ taip pat yra medicininių kaukių, nors susidomėjimas tikrai išaugęs. „Mes siekiame, kad visi klientai turėtų galimybę jų įsigyti, todėl kaukių atsargos vaistinėse nuolat papildomos“, – sakė L. Bielskė.

Ji pridūrė, jog dalyje pasaulio vietų gyventojams jau ribojamas galimų įsigyti apsauginių kaukių kiekis. Pavyzdžiui, Naujojoje Zelandijoje pirkėjams leidžiama nusipirkti ne daugiau kaip penkias apsaugines kaukes. Pasak „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovės, dar sausio mėnesio pabaigoje įmonė iš tiekėjų gavo oficialų raštą, jog dėl paskelbtos ekstremalios situacijos apsauginių kaukių tiekimas į šalį gali sutrikti, bet kol kas jų „Eurovaistinėse“ netrūksta.

Svarbu – taisyklingai dėvėti

Nors yra žmonių, kurie abejoja apsauginių kaukių efektyvumu, „Eurovaistinės“ atstovė sakė, kad jos gali apsaugoti nuo užsikrėtimo. „Žinoma, tai nėra 100 proc. apsauga, bet ji sudaro barjerą ir ypač naudinga aplinkoje, kur nemažai sergančių“, – teigė pašnekovė.

Vaistininkai sakė pastebintys, kad nors lietuviai vis dažniau dėvi apsaugines kaukes, tačiau tai kartais daro netaisyklingai, o klaidingas dėvėjimas gali sumažinti jų efektyvumą.

„Apsauginę kaukę reikia dėti ryškesne spalva į viršų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kaukė turi viršų bei apačią ir šios siūlės nėra vienodos. Paėmę jausite, kad viena kraštinė – kietesnė, ten yra metalinė viela, kurią galite išlenkti pagal savo nosį, o apatinis kraštas turi priglusti prie smakro. Kaukę reikia dėti tiksliai prie nosies, užkabinti už ausų ir patempti apačią, kad ji gražiai priglustų prie smakro“, – paaiškino UAB „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė L. Bielskė.

Būtina plauti rankas

Vadovaujantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistų patarimais, dėvint kaukę svarbu neliesti jos rankomis, o nusiėmus bei ją palietus, būtina nusiplauti rankas; vienkartinių kaukių nenaudoti pakartotinai, jas išmesti; kuomet dėvima kaukė tampa drėgna, ją reikia pakeisti nauja.

Kad sumažinti užsikrėtimo riziką per orą su lašeliais plintančiais virusais, būtina labai dažnai ir kruopščiai plauti rankas, nepamiršti muilo.

Taip pat patariama: laikytis mažiausiai 1 m atstumu nuo sergančio asmens; vengti masinių žmonių susibūrimo vietų; dėvėti medicininę kaukę esant toje pačioje patalpoje su sergančiu asmeniu; dažnai vėdinti patalpas, atidarant langus ir duris.

Rekomenduoja ir propolio aliejų

„Gimtosios žemės“ kalbinti vaistininkai akcentavo, jog siaučiant virusams gali būti naudinga naudoti ir propolio aliejų. Prieš einant į lauką rekomenduojama juo tiesiog pasitepti nosį, nes propolis sudaro priešvirusinį barjerą ir apsaugo nuo virusinių ligų. Šis patarimas naudingas siaučiant gripui ar kitoms virusinėms ligoms, kuriomis užsikrečiama oro lašeliniu būdu, dažniausiai įkvėpus oro per nosį.

Patepus propolio aliejumi nosies gleivinę, jis apsaugos nuo įvairių virusų, infekcijų. Propolyje esantys flavonoidai slopina viruso baltymą ir taip jį deaktyvuoja. Be flavonidų bičių pikyje gausu fenolinių rūšgčių, mineralų cinko, vario, mangano, nikelio, kalio, kalcio, seleno bei A, C, E, B1, B2, B3 ir B6 vitaminų.

Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad natūralių preparatų nederėtų vertinti kaip priemonės, kuri visiems tinkama. Natūralios priemonės taip pat, kaip ir cheminiai vaistai, gali turėti šalutinį poveikį, todėl dėl vartojimo verta pasitarti su medikais.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Danutė :
    O būtu galima isigyti laukiu ir to propolio aliejaus
  • Danutė :
    O būtu galima isigyti kaukiu ir to propolio aliejaus
  • Irena :
    Kur ir kada galima nusipkrkt apsauginiu kaukiu Irena Jonaitiene
  • Švabra :
    Na va, gražu. O sveikatos ministras dar vakar tvirtino, kad kaukėmis vaistinės aprūpintos ir jų yra pakankamai. Eilinį kartą apsimelavo....

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas